tisdag, juni 26, 2012

Fritidsgården öppen i sommar


Klicka på bilden så blir den större

Förbannade tisdagar!

Klicka på bilderna så blir de tydligare
Jag flyttade en bänk närmare stenen i dag så att jag kan sitta där och lyssna på Jonnys musik. Nu tycker jag väldigt mycket om den musik som jag avskydde för två år sedan.
Allt är så vackert och ändå så smärtsamt. Så många minnen och så mycket ångest av tankarna på vad som kunde ha gjorts för att hejda utvecklingen.

Till minne av Jonny

-

Värna Herr Gårman!Klicka på texten så blir den läsbar

Ställ upp på barrikaderna mot avvecklingen av Enköpings övergångsställen!

Kräv ett övergångsställe vid Biblioteket!

söndag, juni 24, 2012

Livsåskådning och andlighet

Klicka på bilderna så blir de större
Den övre bilden har jag tecknaren Jan Romares tillstånd att använda efter vårt samtal om hur jag föreställde mig ett möte med Gud. Det mötet redovisas sist i inlägget.

Den nedre bilden visar ett krucifix som placerades efter Enköpingsån men som snart blev föremål för mångkulturens aggressiva uppvaktning.
Livsåskådningsprogrammen i Sveriges radio har länge varit en tummelplats för vänsterskruvade multikultikramande nytänkare som har förlorat den kulturella markkontakten men nu börjar det låta bra igen.

Livsåskådningsredaktionen har bland andra program vid dagens början som numera är riktigt bra med många bra reflekterare. Tankar för dagen blir bara bättre och bland de bästa tankeväckarna finns Annika Borg och Tomas Sjödin. - Lyssna på Sjödins senaste som är en riktig höjdare!

Vid dagens slut är en bra dagsavslutare som jag alldeles för ofta glömmer men jag ska bättra mig. Jag mår bra av livsåskådningsprogrammen så länge där saknas arabiska inslag.

Mitt samtal med Gud en tidig morgon:

Hej människa, det är Gud som talar.

Det är på tiden att du får veta några viktiga detaljer om mig.

För det första får du göra precis vad du vill av ditt liv. Jag kommer inte att straffa dig, men jag hoppas att dina medmänniskor isolerar dig om du skadar dem.

För det andra, är du inte min avbild. Du påminner inte ens om mig.

För det tredje, har jag inga krav på dig. Om du vill be till mig, är det upp till dig om du mår bra av det.

Det finns inga böcker som återger mina ord och min vilja. Allt sådant är människors påhitt efter tankar om mig!

Det finns många böcker som har skrivits efter inspiration av tankar om mig, men ingen av dem är trovärdig och två av dem, Bibeln och Koranen har orsakat enorma mänskliga lidanden, bara för att enfaldiga människor har tolkat texterna som uppmaningar till våld och förtryck.

Jag vet att en del av er tror att jag bara lyssnar på arabiska böner. Andra tror att man måste be på latin. En del människor tror att jag kräver en massa löjliga bugningar och gester i samband med bönen samt att denna ska föregås av ett krångligt och bisarrt tvättningsschema. Många av de människorna är jag lite sur på. De använder mitt namn i onda syften. Det känns inte bra ska du veta.

Jag bryr mig inte om hur du ber. Visst är det trevligt att vara tillbedd, men dina böner ger dig inga förmåner. Det kan också vara bra att veta.

Vill du veta vad jag gör?


Jag administrerar livet. Allt liv!

Allt liv har samma värde för mig. Det kan vara bra att känna till. Du är inte mera värd för mig än en fästing eller en människoätande haj. Du är inte mera värd för mig än en grankotte. En av dina bakterier har samma värde för mig som hela du har.

Tänk på det människa!

Ni har så många och onödiga namn på era religiösa samfund. Det systemet borde ni skrota. Det skapar bara konflikter.

Kristna sekter som den i Knutby, amerikanska tokkristna och muslimer, är bara några av alla exempel på slöseri med tankekraft.

Jesus Josefsson från Nasaret var inte mitt enfödda barn. Han var ett av alla mina barn och dit räknas alla organiska enheter. Jag talade inte mera genom honom än genom någon annan. Han blev dock en god symbol för goda krafter och det räcker långt.

Beduinen Muhammed hade inget uppdrag från mig att föra min talan bland er. Han hade enbart maktsyften med sina utspel och det gäller de flesta religiösa ledare. De bryr sig inte om mig, men det värsta är att de bryr sig inte om dig heller.

De vill bara ha makt.

Det har funnits många bland er som har kommit ganska nära när ni har tänkt på mig men få har kunnat beskriva tankarna i tryckta ord och det är väl inte så konstigt. Jag finns ju inte, sett ur ett mänskligt perspektiv. Alltså finns det inte ord som kan beskriva mig.

Jag bara är.

För nästan fyrahundra år sedan enligt din tideräkning (för mig finns inte tiden), levde en klok holländare som hette Baruch Spinoza. Liksom du, tänkte han ofta på mig och han skrev en del bra saker om sina tankar och kallade sin gudsupplevelse för panteism. Det tycker jag om. Tänk på det du!

Visstja - Djävulen hälsar att han inte heller finns!fredag, juni 22, 2012

Midsommarafton 2012

Klicka på bilderna så blir de större
Som vanligt de senaste åren blev det midsommarfirande
Kaplansgården i Härkeberga med barn och barnbarn
Härlig musik och oslagbart bra väder
Den här bilden tog min dotter agneta
Här får hon också vara med
Jag träffade midsommarbruden från förra året och det blev ett kärt återseende
Efter allt ätande och vandrande var det skönt att få vila med barnbarnet Sofia
Till slut blev det dags för hemfärd men var är hästen?

onsdag, juni 20, 2012

Tematrädgårdarna / Idéträdgårdarna är invigda

Klicka på bilderna så blir de större
Allt om tematrädgårdarna
Så blev det då äntligen dags för invigning och vädret var idealiskt. Beundrande besökare strömmade till platsen och det blev feststämning.
Det är ett fantastiskt arbete som elever och lärare har presterat
Till och med sandslott kunde vi beundra
Vedhögen och stenpartiet var värda en lång historia, men gå dit själv och njut!
Så här beskriver eleverna själva sitt examensarbete.
▲Saxat ur Enköpingsposten dagen efter invigningen▲
-


-

tisdag, juni 19, 2012

Övergångsställen i Enköping

Klicka på texten så blir den läsbar
Några snillen i kommunhuset har bestämt att övergångsställen är kontraproduktiva och jag önskar att de kunde orientera sig i verkligheten.

Jag har tidigare skrivit om dårarna i enköpingstrafiken som klappar till blinkerspaken samtidigt som de vrider ratten.
Det är sannolikt samma felprogrammerade bilförare som framför sina fordon med bara parkeringsljuset tänt och det skulle inte förvåna mig om det är dessa trafikstollar som vägrar stanna vid övergångsställen.

Vi behöver inte ta bort ett enda övergångsställe!

Däremot behöver vi ett nytt vid Biblioteket!

Mera om övergångsavvecklingen
-

måndag, juni 18, 2012

Illusionstrick med Flynano.

Flynano är ett finskt projekt som jag hyser sund misstro till.
Klicka på bilden så blir den större och helt osannolik
Det handlar om en liten flygmaskin som ska väga 70 kg totalt med kaross, chassie och drivlina. Den har en vingyta som knappast inbjuder till manöverbarhet annat än i hastigheter flera gånger den utlovade och den är utrustad med små pontoner som liknar ett skämt om man betraktar det hela som ett sjöflygplan

Ny Teknik som vanligtvis visar prov på sund skepsis inför teknologiska missfoster, verkar svälja propagandan från Flynano utan reservation vilket är mycket märkligt. Även IDG verkar ha skygglappar trots att de har en kunnig journalist på Teknik360

Kan det möjligen vara så att en reporter har bjudits på en spännande finlandsresa?

Hur som helst med seriositeten hos Flynano-folket och Ny-Teknik-reportrarna så kommer jag att följa projektet här. Rulla ned om det här inlägget ligger först.
I den här videon ser man projekt Flynano luftsättas under några sekunder. Det kan ha skett genom att en snabb båt bogserat farkosten till take-off-speed och jag tvivlar på att vi någonsin kommer att få se den där prylen flyga mer än en minut under manövrar vertikalt och horisontellt.
När jag skulle kolla videon visades glimtar av farkosten under några sekunder när den fladdrade en bit ovan vattenytan men efter några minuter såg det ut så här när jag klickade på videolänken. Symptomatiskt kanske?


Den batteridrivna versionen har intressanta tekniska specifikationer:
Empty weight under 70 kg
MTOW 200 kg
Wing span 4.8 m
Nose to tail 3.8 m
Height 1.5 m
Cruising speed around 140 km/h
Landing speed 70 km/h
RoC around 3 m/s
Service ceiling 3 km
Range 40 km
Power 20 kW

En motor på 20 Kilowatt som ska fixa 140 km/h i 40 km, behöver ett batteri på cirka 6 kWh. Minst 20% reservkapacitet krävs  och en Litiumjonackumulator på 7 kWh väger med paketering cirka 45 kg. Det är ett tungt batteri och en elmotor på 20 kilowatt är nästan lika tung. Batteri, effektregulator, transmission och motor med infästningar som klarar 20 kW väger sannolikt mer än 100 kg tillsammans. Läs här om olika batteriers energitäthet. 100 Wh/kg ger 70 kg för 7 kWh fria celler. Med inneslutning och ledningar mellan cellerna, ännu mera.
-

Idéträdgårdarna / Tematrädgårdarna 2012 dan före dan

Klicka på bilderna så blir de större och tydligare
Allt om tematrädgårdarna
En städdag kvar innan det är invigningsdags klockan 14.00 på onsdag
Det är fantastiskt hur fort det har gått att färdigställa anläggningarna
Här finns allt i min blogg om trädgårdsmästarelevernas examensprojekt. Scrolla ned och njut! I elevernas egen trädgårdsmästarblogg finns alla detaljer.
-

söndag, juni 17, 2012

Hettemarkshuset och Norrlandsporten

Klicka på bilderna så blir de större
Hettemarkshuset i Enköping har haft en tragisk utveckling efter att kappfabriken lades ned

Jag har haft kontakt med några av dem som har försökt arbeta i lokalerna under senare år och det har blivit en omfattande provkarta över de problem en hyresgäst kan möta. Jag ska inte återge klagomålen eftersom jag bara har andrahandsuppgifter, men det är sällan som rök utvecklas utan att det pyr någonstans.
Jag minns en liknande historia från min gamla hembygd där fritidsanläggningen Norrlandsporten hamnade i händerna på diverse skojare och där kommunpolitikerna var lika entusiastiska varje gång det dök upp en pratglad entreprenör med fantastiska driftkalkyler och bankerna övertalades att ta risker som var orealistiska.

Likheterna mellan Hettemarkshuset och Norrlandsporten är påtagliga och jag tror inte för ett ögonblick att projektet resulterar i att kommunen, hyresgästerna och bankerna kommer att summera det som en framgång om fem år.

BRÅ om skojare
Några notiser från åren med Norrlandsportens fiaskon och jag förväntar mig ingen ljusare framtid för Hettemarkshusets intressenter:
Onsdag 12 januari 2005 kl 17:52 , Nyheter P4 Gävleborg
Nu ska Norrlandsportens fritidsanläggning utanför Kilafors återuppstå. Med i satsningen finns även denna gång tidigare ägaren Erik Lubbe Persson som äger fastigheten tillsammans med sin mamma. Han har försökt driva anläggningen sedan 1991 men gjort konkurs tre gånger.
Senast Norrlandsporten hölls öppet för skidåkning var säsongen 2000/2001.
Enligt Erik Lubbe Persson finns det nu planer på en omfattande exploatering och utveckling av anläggningen som ska bli en åretruntanläggning.
Torsdag 13 oktober 2005 kl 18:36 , Nyheter P4 Gävleborg
Idag försattes ägaren till Norrlandsportens skidanläggning Roland Hansson i personlig konkurs vid Stockholms tingrätt.
Orsaken till konkursen är skatteskulder på drygt 400.000 kronor.Att Roland Hansson nu är försatt i personlig konkurs innebär att en konkursförvaltare tar över ansvaret för dom bolag som Roland Hansson har. Vad det exempelvis betyder för de boende i Norrlandsporten som blivit utan el är oklart i nuläget.
Tisdag 18 januari 2005 kl 15:55 , Nyheter P4 Gävleborg
Norrlandsportens Fritidsanläggning utanför Kilafors i södra Hälsingland ska återuppstå som en åretruntanläggning.
Och planerna som de nya ägarna har presenterat är minst sagt spektakulära.
Det handlar om en omfattande utbyggnad av stugbyn, nya liftar och ett nytt hotell.
Sammanlagt rör det sig om över 2 000 bäddar och en investering på nästan trehundra miljoner kronor i inledningsvis tre etapper.
Roland Hansson som är projektansvarig säger att det hela ska finansieras av privata investerare.
En av delägarna i det nya bolaget Nordic Star är gamle ägaren Erik Lubbe Persson som drivit Norrlandsporten sen 1991 och gjort tre konkurser.
måndag 03 oktober 2005 kl 14:34 , Nyheter P4 Gävleborg
Idag på förmiddagen stängde elbolaget Fortum av strömmen för 20 stugor i Norrlandsporten, strax söder om Bollnäs. Orsaken är en konflikt mellan stugägarna och markägaren, Norrlandsporten Holding, som företräds av affärsmannen Roland Hansson.
7 december 2006 - 18:47
Norrlandsporten utanför Kilafors i Hälsningland, såldes idag för tre miljoner kronor till Solborgens fastigheter. Och den nye ägaren lovar nu att de boende får stanna.
För stugägarna har det varit två oroliga år sedan Norrlandsportens förre ägare av skidområdet försattes i konkurs.
et cetera.......
-

lördag, juni 16, 2012

Vågkraft är den nya enegiomvandlingen


Klicka på bilden och läs Enköpingspostens artikel om vågkraft i dag.

Vattnets rörelser i havet, är en lättillgänglig energikälla som de stora eldistributörerna har börjat satsa storskaligt på enligt ett logiskt nytänkande.

Hittills har vattenkraft handlat mest om energin i strömmande vatten, men nu har vattnets vertikala rörelser blivit ett kommersiellt alternativ.

I bloggen finns massor med information om du vill veta mera. Allt i bloggen om vågkraft här. Scrolla ned och läs allt!

Uppsala Universitet om vågkraft som princip här  Mera om vågkraft här

Energinyheter om vågkraft här

De tre stora energiaktörerna om Vågkraft:  Vattefall  -  Fortum  -  Eon

Seabased  är företaget som just nu får det mesta av uppmärksamheten i vågkraftsbranschen men i tidigare blogginlägg finns andra aktörer presenterade.

Wiki om vågkraft  - Wiki om vågkraftverk
-

torsdag, juni 14, 2012

Sommarpratare 2012Årets sommarpratare presenterades i dag här och så här kommenterar SvD

Som vanligt blir det nog spontant slentrianlyssnande men Thorsten Flinck 15 juli och Anders Olsson 13 augusti kommer jag att pricka in. Mina kommentarer till tidigare års sommarpratare finns här.


JUNI23 Anja Pärson – F.d. skidåkare 
24 David Hellenius – Programledare 
25 Christina Lampe-Önnerud – Batteriuppfinnare, global entreprenör 
26 Jo Nesbø – Författare 
27 John Guidetti – Fotbollsspelare 
28 Karin Falck – F.d. tv-producent, regissör 
29 Trita Parsi – Statsvetare, Iran-expert 
30 Yngwie Malmsteen – Gitarrist, kompositör 
JULIKlara Zimmergren – Programledare, manusförfattare 
Amirzai Sangin – IT- och Telekommunikationsminister i Afghanistan 
Emma Wiklund – Entreprenör 
Ulf Ellervik – Professor i bioorganisk kemi 
Lutfi Kolgjini – Travtränare, kusk, uppfödare 
Neneh Cherry – Artist 
Petter Stordalen – Hotellägare 
Klara och Johanna Söderberg – Artister 
Daniel Sjölin – Författare 
10 Gudrun Sjödén – Designer, vd 
11 Heidi Andersson – Armbryterska, programledare 
12 Daniel Ek – Grundare, vd Spotify 
13 Jenny Jägerfeld – Psykolog, författare, frilansskribent 
14 Sébastien Boudet – Bagare, konditor 
15 Thorsten Flinck – Skådespelare, regissör, sångare 
16 Magdi Abdelhadi – Journalist 
17 Katrin Sundberg – Skådespelare, regissör, manusförfattare 
18 Björn Lindeblad – Föreläsare, meditationslärare 
19 Jan Lööf – Författare, illustratör 
20 Elsa Billgren – Programledare, vintagebloggare, personal shopper 
21 Daniel Espinosa – Filmregissör 
22 Eskil Pedersen – Ledare för AUF (Arbeidernes Ungdomfylking) 
23 Rakel Chukri – Journalist 
24 Eskil Erlandsson – Landsbygdsminister (c) 
25 Marika Carlsson – Komiker 
26 Christer Björkman – Producent Melodifestivalen 
27 Marta Vieira da Silva – Fotbollsspelare 
28 Jan Scherman – Direktör, f.d. vd TV4 
29 Lars Lerin – Konstnär 
30 Sara Bergmark Elfgren – Författare, manusförfattare 
31 Anders Wijkman – Författare, f.d. EU-parlamentariker (kd) 
AUGUSTISoran Ismail – Komiker 
Elise Lindqvist – Volontär 
Ebbot Lundberg – Artist, låtskrivare 
Hannes Holm – Filmregissör, manusförfattare 
Märta Tikkanen – Författare 
Claes Dahlbäck – F.d. styrelseordf och vd Investor 
Birgitta Svendén – Chef och vd Kungliga Operan 
Jonas Jerebko – Basketspelare 
Shima Niavarani – Skådespelare, artist 
10 Stefan Löfven – Partiledare (s) 
11 Johannes Brost – Skådespelare 
12 Martina Haag – Författare, manusförfattare, skådespelare 
13 Anders Olsson – Simmare 
14 Lotta Lundgren – Matskribent, programledare 
15 Ison Glasgow – Artist, radiopratare 
16 Lotta Schelin – Fotbollsspelare 
17 Amanda Svensson – Författare, kulturskribent 
18 Marie Göranzon – Skådespelare 
19 Henrik Dorsin – Skådespelare, komiker, sångare

-

onsdag, juni 13, 2012

Idéträdgårdarna / Tematrädgårdarna 2012

Klicka på bilderna så blir de större
Allt om tematrädgårdarna
Från högar med jord, grus och sten börjar det växa fram intressanta landskap.
Stenar sorteras för att bli en gotländsk klapperstensstrand med strandad båt.
Det finns inget bättre att säga om projektet än det som eleverna själva berättar om i sin trädgårdsmästarblogg.

Jag hoppas att vi blir många på invigningen onsdag 20/6

Här kommer jag att visa hur arbetet går fram till invigningen. Scrolla ned!

lördag, juni 09, 2012

Syrien och islamisterna


▲Bilden▲
symboliserar de fyra största hoten mot människors trygghet i modern tid.

Kommunismen och nazismen har tillfälligt desarmerats genom att sunt förnuft trängde undan programmerad elitistisk idealism.

Islamismen omhuldas av kvasikulturpöbeln där fåntrattar som Mattias Gardell, Jan Guillou, Henning Mankel och andra hjärnvirusdrabbade opinionsbildare, ständigt och konsekvent går i försvarsposition när terrorismen debatteras eftersom islamismens grottmänniskor undantagslöst är muslimer och islam är per definition mänsklighetens ideala slutmål för dårfinkarna.

Den fjärde och farligaste ismen är PK-ismen -den politiska korrekthetens ruttna ideologi. PK-iterna anser av övertygelse att muslimer som grupp är missförstådda och kränkta av samhällets ovilja att anpassas till religiös galenskap. Samtliga länder som domineras av islam, har patriarkala klanstrukturer med våld som konfliktlösningsstrategi och kvinnoförtryck som livsstil.

Nu skulle inlägget handla om Syrien men följande text och bilder är inget ställningstagande för eller emot de stridande grupperingarna eftersom jag är övertygad om att de representerar samma vidskepliga våldsfixering.

De bilder och länkar som följer är bara min frysning av dagsläget för att kunna reflektera senare när läget har klarnat i den region där den "arabiska härdsmältan" kallas "den arabiska våren".

När det gäller Libyen börjar de rödvinsrusiga dagstidningsjournalisterna sakta inse att rebeller i Mena, snabbt blir de nya diktatorerna och snart kanske de vågar skriva om detta uppenbara faktum.

Därför är det intressant att spara dagens artiklar för läsning om ett år. Klicka på kartorna och försök komma på en enda positiv tanke om ländernas odemokratiska och ojämställda samhällssystem. Den gemensamma nämnaren är primitiv vidskepelse.
Allt om Syrien i bloggen◄Klicka
Dagens medieskörd: Ekot  -  Ekot  -  Ekot  -  SvD  -  SvD  -  SvD  -  SvD 
-

fredag, juni 08, 2012

Tematrädgårdarna / Idéträdgårdarna 2012


Klicka på bilderna så blir de större.
Allt om tematrädgårdarna
I går torsdag 7/6 började anläggningarna ta form och Mariana gav mig en lägesrapport som gjorde mig ännu mera angelägen om att följa utvecklingen på plats fram till invigningen onsdag 20/6. Följ arbetet i elevernas blogg.Här kommer jag att visa hur arbetet går fram till invigningen. Scrolla ned!
Kustgruppen planerar

Fjällgruppen räknar stenar

Att bära en björk kan vara komplicerat, men det här gick ju bra

Hårt arbete kräver vila stundom

torsdag, juni 07, 2012

Nationaldagen 2012

Klicka på bilden så blir nationaldagsprogrammet läsbart
De senaste dagarna har radikaliserade stollar från den svenska kvasikulturpöbeln protesterat mot att den blågula svenska flaggan ska symbolisera vår nationella stolthet under nationaldagen.

Jag vet inte vad de vill vifta med i stället men antar att den röda fanan med hammaren och skäran eller den gröna med månen och stjärnan passar deras kynne bättre.
Det var många som kom till Skolparken i går och det var många svenska flaggor som delades ut.
Som vanligt inledde och avslutade musikkåren scenaktiviteterna. Hyfsat väder men var 17 fanns korvstånden?
Ddet var svårt att välja mellan de fina tröjor som jag fick av äldsta dotra, men det blev den högra som fick pryda min skröpliga bringa och i brist på korv blev det en utflykt till restaurang Gyllene Måsen.

Det sjöngs ingen nationalsång i Skolparken och kanske anser den politiskt korrekta pöbeln att detta också är rasistiskt.

Sabaton tog risken i går i alla fall SvD.
-