onsdag, juni 30, 2010

Fiskeriverket och festandet

Miljöaktuellt och TV4-Nyheterna har granskat Fiskeriverkets utgiftsposter och funnit ett minst sagt anmärkningsvärt slöseri med skattemedel.

Miljöaktuellts preliminära rapport
Nyhetskanalen
Mera från Nyhetskanalen
Svenska Dagbladet
Expressen
GP

Fiskeriverket är en myndighet som ska se till att fiskar, fritidsfiskare och yrkesfiskare samverkar optimalt.

Intressant i sammanhanget är hur de har löst internkontrollen på Fiskeriverket. Deras insynsråd som ska hålla koll på att dina skattepengar används med sans och förnuft, leds av verkets generaldirektör
Axel Wenblad som utsågs av den socialdemokratiska regeringen 2005.

Blir någon överraskad?

Kostnaderna för representation, resor och konferenser var förra året 17,8 miljoner kronor fördelat på 360 anställda.

Verkets huvuduppgift är kontroller av fiskenäringen vilket de har skött dåligt enligt Riksrevisionen och utredare från EU. Kontrollkostnaden uppgick till 16,8 miljoner.

Drygt 1800 yrkesfiskelicenser fördelades på knappt 1500 fiskebåtar år 2008 och det administrerades av 360 anställda på Fiskeriverket. Varje verksanställd hade alltså fem fiskare att övervaka vilket naturligtvis överdrivet, men om hälften av de anställda är pappersvändande chefer utan kontrolluppgifter, blir det 10 fiskare per operativ person.

Med den belastningen kanske de måste få festa runt lite för att koppla av från stressen.

56,5 miljoner har verket lagt ut på resor, representation och konferenser de senaste fyra åren

Jag antar att generaldirektörens enda chans att få behålla jobbet, är en valseger för Mååna, kommunisten och halvrören.

Citat Miljöaktuellt:

"Några exempel på utgiftsposter för 2009:

En verkskonferens för de anställda kostade över en miljon kronor. 330 personer drack 228 flaskor vin. 228 av dessa 330 personer övernattade på fyrstjärniga Hotel Gothia Towers i centrala Göteborg – där hälften av de övernattande hade sin ordinarie arbetsplats. Konferensen syftade till att ”fortsätta arbetet med en gemensam värdegrund”. Konferensen uppfyllde inte Skatteverkets regler om minst 6 timmars schemalagd arbetstid per dag för att undgå förmånsbeskattning.

Axel Wenblads eget 60-årsmingel bekostades med skattepengar. Generaldirektören lät trycka upp ett specialbeställt vykort med texten ”Axel Wenblad 60 år” och bjöd in till öppet hus med fisk- och skaldjursbuffé. Buffén kostade totalt 20 426 kronor, vilket är över Skatteverkets gräns för gåva till anställd på 10 000 kronor. Alternativet är enligt Skatteverket att betala förmånsskatt."

Fiskeriverkets hemsida

Generaldirektör Axel Wenblad, telefon: 070-585 35 50, e-post: axel.wenblad@fiskeriverket.se

Fiskeriverkets mediebevakning:
Verkets nota för representation: 56
miljoner kronor Läs mer

Skattepengar till fisket gick till
Fiskeriverkets festande Läs mer

Dyr festnota för myndighet Miljontals
kronor går till resor och konferenser Läs mer

tisdag, juni 29, 2010

Mehdi Ghezali & Aftonbladet versus Expressen


Kloakbladet (AB) har tagit ett nytt grepp i konkurrensen med Expressen.

Aftonbladets advokat Peter Althins medarbetare Anton Strand hävdar att de ansvariga på Expressen har gjort sig skyldiga till grovt förtal när de citerat andra medier som skrev om Ghezali.

Peter Althin har engagerat sig djupt i fallet Ghezali och vän av ordning undrar hur det engagemanget finansieras.

De rättsvårdande myndigheterna har avslagit advokatens begäran om rättshjälp för Ghezali när han vill stämma Expressen och slutsatsen blir naturligtvis att Aftonbladet tar hela kostnaden som en marknadsföringspost.

Den här historien är typisk för träskmediekulturen men mina sympatier finns på Thomas Mattssons sida.

Expressens Chefredaktör Thomas Mattsson i september 2009, om namnpubliceringar:

"Expressen identifierade Kerim Chatty som greps som "Västeråskaparen", men som sedan bara dömdes för ett vapeninnehav. Vi har skrivit om Usama Kassir, som jagades av FBI och utlämnades till USA. Vi avvaktade en tid med namn och bild på Mirsad Bektasevic som dömdes i Sarajevo, men intervjuade honom sedan. Att peka ut Mohamed Moumou när han dog i strid med amerikanska soldater i Irak var dock givet. I dag namnger Expressen både Safia "Fia" Benaouda, 19, Stockholm, och Munir Awad, 28, Göteborg, som två av de gripna svenskarna i Pakistan. Vi har tidigare identifierat också Mehdi Ghezali, 30, Örebro, och berättat om hans bakgrund som fånge på Guantanamobasen. Ghezali är – som "Kubasvensken" – kanske den mest kände av alla svenskar som misstänkts för terrrorism. Han greps första gången när han försökte lämna Afghanistan för Pakistan. Nu är han omhändertagen igen. Även Safia "Fia" Benaouda och Munir Awad har fängslats tidigare och kopplats till terrorism, den gången efter en resa till Somalia som slutade med att de greps i Etiopien."

Tidigare i bloggen om Mehdi Ghezali här och här

måndag, juni 28, 2010

LHC - Large Hadron Collider i Cern - Jakten på Higgs partikel fortsätter

Klicka på bilderna för att få en uppfattning om projektets fysiska dimensioner

I dag publicerades nya uppgifter om energin under partikelkollisioner i Cern.

Vi vet väldigt lite om hur universum ser ut eftersom vårt ljus och våra elektromagnetiska vågor bara reflekteras av cirka 5 % av partiklarna i rymden.

Forskarna tror att LHC-tester kommer att ge indikationer på hur det ser ut med resterande 95 %, men vi kommer aldrig kunna verifiera hela universum. Mörk materia/mörk energi kommer att förbli en gåta, men vi kommer att kunna gissa med bättre underlag när LHC har skjutit partiklar i mötande strålar med eskalerande energi och kollisionshastighet.

Just nu lyssnar jag på teveljudet när de senaste resultaten presenteras., Programmet ligger snart på SvT Play på den här sidan.

AFP
Forskning & Framsteg

▼Allt i bloggen om LHC▼ Där finns massor med intressanta länkar.

Lars Vilks och tryckfrihetenSveriges mest omtalade konstnär är tveklöst Lars Vilks och han är dessutom den som har satt igång en av de viktigaste debatterna, den om vår grundlagsskyddade rätt att fritt tänka och tycka samt att trycka det vi tycker.

Lars Vilks mest kända konstverk föreställer en hund.

Konstverket var från början en raspig teckning föreställande rondellhunden Muhammed.

När konstutställaren i Tällberg refuserade teckningen av rädsla för muslimers våldsamhet, bytte konstverket skepnad och blev en happening med miljoner statister.

Muslimerna blir skogstokiga varje gång en av Vilks rondellhundar syns i en tidning och hoten duggar tätt.

Föreläsningen i Uppsala Universitet fick avbrytas när muslimer protesterade på det sätt som har blivit förknippat med deras strategi för konfliktlösning.

Nu har SvD en annorlunda vinkling av Lars Vilks betydelse och jag citerar:

"Länge levde Vilks således i symbios med och i skuggan av den väldiga drivvedsskulpturen Nimis. Men efter att Nerikes Allehanda 2007 publicerade en Vilks-teckning föreställande profeten Muhammed som rondellhund, som flera institutioner tidigare nekat att visa, fick hans konstnärskap en helt ny vändning. Lars Vilks blev yttrandefrihetens främste förespråkare, men också hatad, hotad och senare misshandlad."

"Konstvärlden talar helst tyst om Vilks. Få etablerade konsthallschefer, teoretiker eller recensenter har genom åren velat befatta sig med den utövande konstnären. Flera som SvD talat med hävdar att han helt enkelt inte är tillräckligt intressant som konstnär och vill därför inte uttala sig"

"I ett fiktivt moralmästerskap skulle Vilks få pris både som årets kränkare och samtidigt – tapperhetsmedalj för sin orädda kamp för yttrandefriheten. Vilks har medvetet och strategiskt agerat utefter den givna agenda han själv skapat och på vägen har många känt sig oerhört kränkta."

"–Om man tycker det är vettigt att talibaner bränner flickskolor och att man inte ska använda konsten för det den kan användas till, så tycker man inte att Vilks behövs. Talar vi om konsten så är det ett privat ställningstagande. Det här är lika bra som Vaxholmsbåtar i motljus och konsten är lika bred som mänskligheten själv, säger Ernst Billgren."

Attackerna mot Lars Vilks fortsätter
Mera från Rapport
Ännu mera
Tryckfrihetsförordningen

Uppdatering 1/7
Mordbrandsbröderna åtalade.
Fria Tider
Politiskt inkorrekt
Fria Nyheter

▼Allt i bloggen om Lars Vilks▼

Religion = vidskeplighetReligionspsykologi är en fascinerande disciplin eftersom det bland annat handlar om hur cirka hälften av världens människor upplever tro som vetande. För dem är det övernaturliga naturligt.

Fundamentalistiskt troende inbillar sig att de vet och de apostoliska fåntrattar som sprider irrläror bland svagsinta och lättlurade, är falska profeter med mörka drivkrafter. I värsta fall går det som i Knutby-avkroken Gränsta där skrupelfria charlataner utnyttjar unga sökare för att kunna leva ett komfortabelt arbetsbefriat lyxliv.

Muslimernas fundamentalism vilar på myten att araben Muhammed på 600-talet, fick en uppenbarelse från Gud.

Med svärdets makt spreds islam och eftersom apostater mördades, blev islam skräckens ideologi som vårdas av det patriarkala klanssystem som är förutsättningen för islam.

Barnen måste uppfostras till att tro på Allah. Hans sändebud Muhammed utfärdade levnadsregler som i praktiken fungerar som hjärntvätt.

Av världens cirka en och en halv miljard muslimer, är det sannolikt bara en bråkdel som är läskunniga och har möjlighet att bedöma islams tvångsmekanismer i relation till det sekulära samhällets demokratiska spelregler.

Av denna bråkdel, är det ytterligare bara en bråkdel som har konverterat till islam och de flesta av dem har gjort det för att kunna leva med en annan människa.

Till slut finns det en grupp konvertiter som har valt tvångssystemet islam för att de behöver ett liv med fasta regler för allt i det dagliga livet.

En fritt tänkande människa går inte på myten om att Gud bara accepterar böner på arabiska.

En fritt tänkande människa går inte på myten om att bönen måste föregås av en strikt detaljerad tvättningsritual och sedan ackompanjeras av en lång rad rent löjliga gestikuleringar.

En fritt tänkande människa går inte på myten om att bönen måste utföras med exakt de arabiska ord som Muhammed föreskrev, medan den bedjande vänder sig mot en plats på den arabiska halvön

En fritt tänkande människa kan inte vara muslim.

Arabernas och persernas propagandamaskineri får aldrig ifrågasättas på hemmaplan vilket är garantin för att folket ska förbli grundlurade.

Wiki om vidskeplighet

fredag, juni 25, 2010

Midsommarafton 2010Klicka på bilderna så blir de större

Midsommarfirande med sill och färskpotatis på Kaplansgården i Härkeberga var en höjdare


Agneta, Sofia, Anna och jag hade tur med vädret. Tunga regnmoln passerade på båda sidor.

Sedan blev det ett fantastiskt skönt bad vid Koffsans badplats och en kvällscykeltur då vi hade turen att få se en stor snok simma i ån och ta sig in i ett avloppsrör.

EP om midsommarafton
Wiki om midsommarafton

Medvedev och Obama på Ray's Hell Burger

Klicka på bilderna så blir de tydligare

Det ser ut som att vägen är rensad från hinder för Rysslands inträde i WTO. Det största hindret har varit en amerikansk lag som föreskriver handelsrestriktioner mot Sovjetunionen, en statsbildning som inte längre existerar vilket gör lagen helt ointressant.

Under en presskonferens klargjorde president Obama det naturliga i att Ryssland blir medlem i världshandelsorganisationen.

Citat Rapport:
"Innan dess hade de båda ledarna ätit hamburgare på ett av president Obamas favorithak - Rays Hell-Burger i Washingtonförorten Arlington. Där småpratade presidentkollegorna med personalen medan de beställde restaurangens prisbelönta 300 grams-burgare."

Kalla krigets terrorbalans känns väldigt avlägsen just nu.

Obama och Medvedev åker för att äta lunch på Hell Burgers vars meny du kan studera här.

SvD

CBS
AP
SvT Rapport
Ekot
Lyssna!
SvD om agendan för presidentmötet.

För oss som gjorde militärtjänst i början av 60-talet, var kalla krigets terrorbalans en bister verklighet och befälhavarna matade oss med strategier för invasion från öster.


Nog blev det invasion från öster men inte den som då fruktades.

Hemsida Kalla kriget
Om bergrummen

torsdag, juni 24, 2010

Nyhetssvepet med bloggkollDagens genomläsning av Enköpingsposten, gav som vanligt en alldeles utmärkt översikt av vad som i den stor världen sig tilldragit haver.

För oss gamlingar, är det trösterikt att sjukhusets nattakut åter öppnas och som Gert Höglund skriver:
Det är tveklöst så att de politiska stolpskotten i landstinget, som stängde nattakuten, behöver bytas ut i det kommande valet eftersom stängningen inte har inneburit en enda fördel för någon. Totalkostnaden är dessutom sannolikt en katastrof, men landstingsmuppar är nog mera pappersvändare än kompetenta omvärldsanalytiker.

EP gör en bra sammanfattning av expolischefen Göran Lindbergs brottsliga eskapader som jag skrev om i går. Sedan dess har jag fått hem stämningsansökan och kan åter konstatera att det finns män som bör kastreras med ett rostigt stämjärn och detta utan bedövning.

Inom kort kan jag läsa hela det hemligstämplade förundersökningsprotokollet och då klarnar nog bilden en aning, men jag befarar att inte ens där finns alla sadisttorskar namngivna.

Bloggar som gör mig glad och/eller berörd, är de som prästerna Karin Långström-Vinge och Karl af Hällström driver.

Kalle har dessutom skapat HBT-Bibeln som borde vara obligatoriskt studiematerial i all teologisk undervisning.

onsdag, juni 23, 2010

Tiundaskolans rektorer tiger och lider

Klicka på bilderna så blir de större


Efter att ha läst i bloggarna Muslimska Friskolan och Fria Tider om att Tiundaskolans elever har beordrats att klä sig enligt muslimernas klädkod och dessutom be till Allah vid ett besök i en moské, ville jag göra en källkontroll och skrev följande e-brev 7/6 till skolans rektorer med kopia till Utbildningsdepartementet och Skolverket:

"Ett illasinnat rykte sprids på nätet om att era elever vid ett besök i en moske, beordrades att bära islamanpassad klädsel och be till Allah.
Jag hoppas att ni kan dementera detta påstående eftersom ni, om ryktet är sant, har frångått ert ansvar som skolledare."

Adresserade var:

ylva.nilsson@uppsala.se, anette.bengtsson@uppsala.se, katarina.roland@uppsala.se, gabriella.henriksson@uppsala.se
Kopia: jan.bjorklund@regeringen.se, registrator@skolverket.se, per.thullberg@skolverket.se, helen.angmo@skolverket.se, ulrika.linden@skolverket.se


UNT
Mannen från Enköping är naturligtvis jag och rektorerna har ännu inte svarat vilket är riktigt skumt.

Detaljer finns på bloggarna Fria tider och Muslimska Friskolan här - här - här och här

Dagen rapporterar

Göran Lindberg åtalas och Flashback har koll

Delar av förundersökningsprotokollet hämtat från Flashback

Klicka på den nedre bilden så blir den större

I dag åtalas Göran Lindberg för en rad sexualbrott men jag påminner om att han också var högsta chef över de åklagare och poliser som misskötte utredningen om skotten i Knutby.

Det målet avslutades utan närmare utredning om mordvapnet och Sara Svensson fälldes för mord trots att rekonstruktioner och vittnesmål från den skottskadade Daniel Linde, klart och entydigt pekade mot en annan mördare.

Rättsprocessen havererade när det visade sig att fallet hade bevisbara kopplingar till Stockholmspolisens vapenfiffel där vapen slussades ut från polisens beslagslager och hamnade i händerna på grovt kriminella.

Vapenleverantören till Knutbyligan var en känd polisinformatör - Farid Lamrani. Dagen innan han skulle förhöras kom Haninge muslimska församling med en dödsattest för Lamrani, men rykten finns om att han lever utomlands med skyddad identitet och på skattebetalarnas bekostnad genom rättsväsendets försorg.

Mörkläggningstäcket lades på och åklagarna tog semester.

Eftersom åtalet mot Göran Lindberg också mörkläggs, finns det anledning att misstänka känsliga kopplingar även denna gång och nu pekar ledtrådarna rakt in i den socialdemokratiska aristokratin där ryggkliarmaffian gör allt för att skydda de sina.

Jag rekommenderar varmt att du följer Flashbackdebatten om fallet.

Där skriver inblandade poliser och journalister anonymt om detaljer som ingen vågar tala öppet om.

Kriminalfallsavdelningen

Göran-Lindberg-tråden
- här hamnar vi på sidan 385 och för att få en bra bild av fallets utveckling, bör vi börja läsa minst 50 sidor tidigare och sedan följa tråden.

Mera om Lindbergfallet:
i bloggen här - här och här

i massmedierna:
SvT Rapport
Tidigare i Rapport.
Ekot
UNT
Expressen
Mera i Expressen
TV4
Om naiv advokat i Expressen
Om klarsynt advokat i SvD
Om brotten i SvD

På RPS är det totalt mörkt.

Den nye rikspolischefen Bengt Svensson har agerat beklämmande svagt, och det är min bestämda uppfattning att den högsta polisledningen egentligen bara är den politiska maktens lydiga redskap.

Det är skamligt att vår kompetenta operativa poliskår ska ledas av politruker och maktkorrumperade nickedockor.

Uppdatering 24/6

Sven-Erik Alhems betraktelse:


"Frågorna är många. Hur har det varit möjligt att en polischef i översta ledningsskiktet kunnat begå synnerligen allvarliga brott under tjänstetiden inom polisen? Hade brottsligheten kunnat avslöjas tidigare? Har utredningen varit fullständig och objektiv? Har det dragits i alla trådar för att utröna allt? Finns det tecken på att man inte velat gå till botten i någon del? Finns det anledning ana sig till att någon inom polisen har skyddats?"

Det är sannolikt inte bara inom polisen som oron är stor just nu. Den socialdemokratiska makteliten känner nog av mullret från oss som vill bränna mörkläggningsgardinerna.

UNT om stämningsansökan


"Sexköp, våld och koppleri i ett närmast frenetiskt tempo som avbröts först när Uppsalas förre polischef greps på en bensinmack i början av året. Den bilden målas upp i åtalet mot Göran Lindberg, som lämnades in på onsdagen."

"För att bevisa att Lindberg var intresserad av sex med våldsinslag har åklagaren åberopat bland annat våldspornografiska bilder som hittats i Lindbergs dator samt hemlig telefonavlyssning, som sattes in sedan misstankarna väckts mot den forne polischefen. När Göran Lindberg greps av polis i Falun 25 januari i år hittades en väska i hans ägo. Innehållet bestod bland annat av ögonbindel, läderpiskor, läderremmar, vibratorer samt ett armband med krokar."

Tidigare i bloggen här - här och här

Uppdatering 28/6
Kriminaljournalisterna reagerar på mörkläggningsmyglet.

LGWP om det djupa svarta hålet

Sekretessen hävs!

SvT Rapport
SvD
Ekot
Åtalets 23 punkter
Ekots uppdaterade bevakning
Göran Lindbergs förklaringar

Uppdatering 30/7

▼Klicka på Kapten Klänning▼ där finns allt i bloggen om bocken

tisdag, juni 22, 2010

Ryska ubåtar i svenska vatten

Oryska ubåtarNågra år efter ståhejet omkring de ryska ubåtarnas inkräktanden på svenskt vatten, gick jag en ledarkurs och blev god vän med en hög marinofficer som efter några öl för mycket, berättade alldeles för mycket om vad han hade varit med om och informerats om angående Gåsefjärden och Hårsfjärden

Det jag då fick höra, bekräftas nu av det som förre ÖB Bengt Gustafsson och före detta stridspilot Anders Jallai berättar.

Kommendör Emil Svenssons inblandning

Jag tror att vi hade ubåtskränkningar både från Warszawapakten och Nato under det kalla kriget.

Om ubåtskränkningarna

Svinaktiga grisuppfödare

En gris som trivs, gör de flesta mänskliga betraktare glada, men även om grisen trivs så är den kanske kannibal om den äter djurfoder som baseras på grisslaktavfall.

Dagens stora nyhet är att grisar matas med djurfoder som beretts av grisblod och grisfett.

Det här är ett etiskt problem och sannolikt inte ett medicinskt eftersom slaktavfallet kommer från friska djur som har slaktats för att hamna på våra matbord.

En lång rad av experter har uttalat sig under morgonen och antagligen kommer lagstiftningen att skärpas i EU så att organiserad djurkannibalism blir definitivt olaglig.

När dagens debatt är över, återgår allt till det normala igen och i slutet av veckan säljs danskt fläskkött som vanligt igen efter att charkuteristerna kanske har fifflat lite med bäst-före-datum-märkningen. Business as usual.

Dagens Eko
Lyssna

Citat Ekot:
"Rent grisfett smälts ut ur en illaluktande sörja av grissvålar, tarmar och köttslamsor som slakterierna inte lyckats sälja som livsmedel. Grisfettet och grisblodsprodukterna säljs sen som grisfoder över hela Europa, bland annat till Tyskland och Danmark varifrån huvuddelen av det fläskkött vi importerar till Sverige kommer ifrån. Grisarna äter alltså andra grisar."

Svinaktigt!

"I Sverige har Scan och de andra köttproducenterna kommit överens om att inte använda blod eller animaliskt fett i djurfoder till grisar och andra djur. Det är en etisk fråga enligt Margaretha Thorgren, kommunikationsdirektör på Scan."

Snart kommer jag och Sofia att fixa ihop en pyttipanna på fläsk från gårdagen samt potatis, lök, korv och köttbullar.

Uppdatering: Så här blev det:
I stekpannan.
På tallriken.

Förhärdad som jag är, kommer det att smaka bra trots att det mesta av köttet kommer från grisar som kanske inte har mått så gott som jag önskar.

Nyheter 24
Glada nyheter för ATL
Sveriges konsumenter

Om grisar
Mera grisbloggat här - här och här

måndag, juni 21, 2010

Socialdemokraterna och rättvisanUnder Olof Palmes tid som partiordförande för socialdemokraterna utvecklades politruksystemet i en rasande fart och trogna partimedlemmar ur klia-varandra-på-ryggen-maffian sattes på ledande poster inom alla myndigheter.

Efter mordet på statsmininstern utbröt rena kaoset inom rättsväsendet när socialdemokratiska dårfinkar som Hans Holmér, Ebbe Carlson och ligorna runt dessa två virrpannor, omöjliggjorde en professionell mordutredning.

Sedan en tid har en av dessa socialdemokratiska utplanteringar varit åtalad för sexuell brottslighet och nu hemligstämplas hela utredningen för att skydda brottsoffren.

Sannolikt bromsas utredningen nu ned och känsliga detaljer mörkas för att skydda ryggkliarmaffian.

Samma sak hände under utredningen av skotten i Knutby!

När utredningen närmade sig en av Stockholmspolisens informatörer och den illegala vapenhandeln i polishuset, lades locket snabbt på och bevisen förstördes.

Då var Göran Lindberg högsta hönset och han är en av Thomas Bodströms plantskott (stolpskott).

Den här gången tror jag ändå att mörkläggningen kommer att ifrågasättas eftersom myglet och maktkorruptionen börjar bli uppenbar.

Sven-Erik Alhem har reagerat och sannolikt kommer flera tunga jurister att protestera mot rättssabotaget.

Han har även tänkt till om flatheten inför allt skjutande som är vardagshändelser i Malmöregionen.

Om rättssäkerhet

Expressen och UNT om mörkret

Om offentlighetsprincipen
Om insynsutredningen

Mera i bloggen
här - här och här

söndag, juni 20, 2010

Kråkor och skräpmat

Hur många gånger har du suttit och kastat matrester till kråkfåglar när du har ätit på en uteservering?

Antagligen har det blivit för många gånger och jag tänker i alla fall sluta med ofoget.

Djurräddaren Timo Pykäläinen på räddningsverket i Helsingfors har konstaterat att kråkungar blir utvecklingsstörda av skräpmat. Mera i Hufvudstadsbladet och Sydsvenskan

Jag matade helst mina favoritfåglar kajorna och de tar sannolikt lika stor skada av snabbmaten.

I inbillad godhet har de flesta av oss alltså frestat kråkmammor med usel mat som de sedan ger sina hungriga barn så att dessa aldrig utvecklar flygförmåga.

Jag hoppas innerligt att denna kråknyhet är en anka.

Om kråkfåglarna

Nyhetssvepet med bloggkoll


I dag blir det lite udda nyheter som uppmärksammas och gårdagens ståhej på Germund-dagen får inleda. Grönköpings Veckoblad stämmer in i hyllningskören och Sveriges Television sammanfattar för oss som missade alltihop.

Veckobladet har löst problemet med konstitutionen som är aningen föråldrad. Även Dagens Svenskbladet har uppmärksammat spektaklet.

I övrigt fann jag denna goding i tidningen Miljömagasinet som jag har trott vara en partimegafon för MP (mupp- och miljpartiet) men eftersom yttrandefriheten hyllas så tar jag tillbaka den beskyllningen och efter genomläsning, rekommenderar jag varmt tidningen.

I muslimernas nya Mecka - Malmö har gängen tagit över och Reepalu kan slå sig för bröstet. Han har fått sin mångkulturstad och regionen har smittats.

Nyhetssök på Malmö, ger numera rubriker med skottlossning och annat våld.
Nyhetssök på skottlossning, ger samma resultat. Regionen har drabbats av våldet.

Exempel här - här - här och här

Ena-Håbotidningen är söndagarnas tröst när Enköpingsposten inte delas ut och det jag fastnade för i dag var en helsidesannons för Centerpartiet. Urban Wahlberg, son till Bengt Wahlberg, efterträder Åke Hedén som Centerpartiets förgrundsfigur.

Bengt Wahlberg gjorde Centerpartiet till Enköpings största parti och när han avgick 2005, tog Åke Hedén över men tyvärr lyckades han inte slå igenom hos väljarkåren på samma sätt som den karismatiske företrädaren gjorde. Moderaterna detroniserade Centerpartiet i valet 2006 mycket tack vare deras lysande stjärna Anna Wiklund som jag verkligen uppskattar.

Åke Hedén blir styrelseordförande i PTS (Post & Telestyrelsen) och kommer sannolikt att bli en stor tillgång där.

Nu tar Urban Wahlberg över en kort tid före valet och det kommer att krävas mycket av honom i valkampanjen, men jag hoppas att han har samma goda kommunikationsegenskaper som sin far och håller tummarna. För Mauderaterna behövs det en kommunikationskonsult.

På bloggsidan rekommenderar jag i dag Klotet som är ett
radioprogram, en blogg och en Facebooksida med sting.

Canute Ocean hittade jag Owe Thörnqvists musikaliska betraktelse från 1981. Tecknen var tydliga redan då Reepalu!

Stout, Bitter och Pilsner

Klicka på bilden så blir den tydligare.

Vad är en lördag kväll utan några glas av goda maltdrycker?

Ovanstående fem exempel är de som påverkar mina smaklökar bäst och alla utom den till vänster, kan köpas i min livsmedelsbutik ICA Maxi.

Caledonian Creamy Ale var mitt första möte med extra god maltdryck men den verkar ha försvunnit ur sortimentet hos dagligvaruhandeln. Trist eftersom det är en mild bitter med väldigt fin eftersmak.

Pilsner är det som vanligtvis lockar mig att öppna kylskåpet på kvällen och till favoriterna hör Pilsner Urquell som är extremt god i folkölsstyrka.

Kaltenberg är en mildare kvalitetspilsner som alltid står där tillsammans med Guinness och Murphys.

Guinness och Murphys är stout som smeker smaklökarna så att inget annat får röra dem på några timmar.

I går gjorde jag en ny och häpnadsväckande upptäkt. Åbro kan göra god pilsner!

Det är nog många med mig som undviker öl från Arboga och Åbro bryggerier på grund av att de helt enkelt är smaklösa på något sätt, men bryggmästare Albert Weisgickls pilsner från Åbro, är väldigt god och lämnar en lång eftersmak.

Hemsidor:
Caledonian
Pilsner Urquell
Guinness
Murphys
Åbro
Kaltenberg
Humlebladet
Ölexperterna

lördag, juni 19, 2010

Varning för grillkorvI min barndom var köpekorv en sällsynt rätt eftersom det var skräpmat och eftersom vi hade gott om kött från den egna djurhållningen.

Från dagen för min första avlöning har därför korv i alla former, varit min favoritföda och betraktad som hälsokost eftersom jag mår så bra efter ett korvmål.

Nu visar Eurofins undersökning att grillkorven innehåller flamskyddsmedel vilket verkar skumt med tanke på att hetta är själva grejen med grillning.

Hela Gotland
Västerbottens-Kuriren
Sveriges Radio
SvD
Sveriges Television
Kloakbladet
Korvtips

Min korvlåda för fyra personer:
Bild ett
Bild två

Ett kg Lithells Falukorv
Tre burkar Heinz vita bönor i tomatsås.
Två burkar Campbells Kantarellsoppa.
Två små burkar med kantareller som finhackas.
Två boxar Fjällbrynt fyrahundragrams bredbar Grevé-ost.
Två matskedar ljus sirap.

Skär korven i centimeterstora tärningar och lägg dem i botten av en stor gryta (helst gjutjärnsgryta) eller en lagom stor ugnsform
Mixa osten, sirapen, hackade katarellerna och soppan noga med en elvisp.
Töm bönorna ovanpå korven och täck med mixen
Sätt in grytan i mitten i förvärmd ugn med över- och undervärme 225 °C
Strö ordentligt med paprikapulver på ytan om du använder gryta med lock.
Om du använder form utan lock ska maten stå i ugnen 20 minuter eller tills ytan börjar mörkna innan paprikan strös ut.
Låt sedan maten stå i ugnen 10 minuter till.
Total tid i ugnen 30 minuter, med reservation för att olika ugnar har olika effekt. Huvudregel Ta ut maten när den börjar brännas. Då är det alltid klart.

Kalle Läppinen! (för den som kan historien)

Riksdagsbeslutet om nya kärnkraftverk


När jag lyssnade på Solveig Thernström dagen efter riksdagsbeslutet om att nya kärnkraftverk får ersätta de gamla, kände jag vemod och förstår hennes tankar om att lämna Centerpartiet.

Bakgrunden till hennes funderingar finns här och det förundrar mig att inte flera än de fyra som nämns, obstruerade mot skräniga Mauds partipiska.

Därmed inte sagt att jag önskade en splittring i regeringen och fällande av kärnkraftspropositionen, men frågan borde ha hanterats skickligare av Mauderaterna.

Beslutet var en förutsättning för att ge Alliansen folkets mandat för ytterligare en regeringsperiod.

Halvröret Maria Wetterstrand från MP (Muppartiet) kommer troligen att lyckas med sitt värvartrick med Solveig Ternström, men hon kommer aldrig att lyckas lura de väljare som ställer krav på en balanserad och finansierad politik för energi och miljö.

Fru Wetterstrand och hennes halvrörskollega Peter Eriksson leder politikens svammelliga ointagligt och opinionsstödet de ha just nu, kommer i huvudsak från unga väljare som tilltalas av deras fantazyvärld.

När valdagen närmar sig och skolorna har riksdagspolitikdebatter, kommer MP-bluffarna att kläs av som alla andra charlataner gör förr eller senare.

Inför valet kommer kärnkraftsfrågan inte att vara en huvudfråga eftersom det finns mera aktuella problem att lösa för en ny regering.

Kärnkraftskramarna jublar just nu, men de kommer sannolikt rätt snart att inse hur verkligheten ser ut.

Magnus Andersson, ordförande i CUF (Centerns Ungdomsförbund) har sammanfattat verkligheten.

De tekniska detaljerna är det som kommer att lägga kärnkraften i malpåse i stället för att utveckla den.

Obegränsat skadeståndsansvar kommer att ge försäkringsbolagen kalla fötter och kraftigt fördyra driftskostnaderna

Kärnkraftsindustrin ska finansiera anläggning och drift utan statliga subventioner vilket, tillsammans med försäkringspremierna, kommer att göra kärnkraften till ett uselt alternativ till system med modern energiomvandlingsteknik från förnybara källor som vindar, biomassa, vätgas och strömmande vatten.

Ställtiden från planering till start för ett nytt kärnkraftverk kan vara upp till 20 år och långt innan dess är kärnkraft en omodern teknologi.

Skånskan
GP

fredag, juni 18, 2010

Invigning tematrädgårdarna 2010

Klicka på bilderna så blir de större.

Allt om tematrädgårdarna

Överst visas de sponsorer som tillhandahöll allt material till trädgårdarna och underst ser det ut som att eleverna ber om en regnfri invigning.

Det var grått och regntunga skyar tidigt i morse och på SMHI syntes bara ett stort moln med vattenfall över Enköping, men invigningen klarades av utan regn.

Thomas Lindvall är Enköpings stadsträdgårdsmästare och den som, med sin stora stab, gör våra parker till fantastiska besöksmål. Här står han framför eleverna och invigningstalar.

Sedan blev det dukat bord


Några detaljer


En fontän innan vattnet börjar rinna överst och underst en hund som släckte törsten en stund senare.


Tematrädgårdsbloggen 2010
Tematrädgårdarna 2009
Tematrädgårdsbloggen 2009
UtbildningenEP var där
Bild Mannen vid pilen misshandlade tangentbordet
Text