söndag, augusti 30, 2009

Islam och tryckfrihetenFinns det någon som ännu inte har sett de beryktade karikatyrerna som upprör alla muslimer?

I så fall rekommenderar jag ett klick här.
Massor med bilder föreställande Muhammed finns här.
Allt i bloggen om islam här

De övervägande delen av muhammedbilderna publicerades långt innan Jyllandsposten utlyste sin karikatyrtävling och massor av bilder kommer från den muslimska världen.

Ändå blev muslimerna skogstokiga först när JP-karikatyrerna blev kända.

Vän av ordning kanske frågar sig hur det kom sig att just de bilderna spreds som en pandemi i hela det muslimska kollektivet?

Prenumererar ledande muslimer på Jyllandsposten?

Det kanske de gör, men huvudansvaret för galenskaperna bär den danske imamen Abu Laban som tog de tolv bilderna från JP och ytterligare några bilder, med sig på en rundresa i arabledarna. De övriga bilderna hade inte det minsta med Danmark att göra, men de presenterades tillsammans med JP-karikatyrerna, som den danska statens angrepp på de muslimska idealen.

Nu när karikatyrerna ställs ut på Galleri Draupner, får naturligtvis några muslimer fnatt igen och de kränktas kör ylar efter kompensation för att vi nordbor värnar vår grundlagsstadgade rätt att fritt tänka, tala och trycka.

Kurt Westergaard, som ritade bilden med muhammed bärande en bombturban, tänker sälja originalet efter att ha sålt tusentals reproduktioner.

Om det blir en amerikansk köpare, blir det spännande att se vad president Obama gör om den nye ägaren ställer ut konstverket. Barack Obama vill visst bygga broar till arabvärlden och ser antagligen risker med muhammedbilder på utställningar i USA.

Allt detta trams bara för att så många muslimer vaktar kranarna till de flesta av Jordens oljekällor.

Bara det motiverar en massiv satsning på förnyelsebar energiomvandling så att oljeberoendet elimineras.

Zipperfish om de kränktas kör.

Uppdatering
Intressant reaktion på detta blogginlägg

Uppdatering
Dagens Lindström

Uppdatering
Det är inte bara tryckfriheten de vill modifiera. De vill också hjälpa homosexuella muslimer att bli av med sina ogudaktiga böjelser. Där islam går in går vettet ut.

Vad säger dumma Mååna nu?
Mååna gullar hysteriskt med de homosexuellas dödsfiender samtidigt som hon säger sig värna om de homosexuellas rättigheter.

Det går inte ihop Mååna!

fredag, augusti 28, 2009

Är övervakningsbilder integritetskränkande?
Om övervakningsbilder tagna strax innan, under och strax efter ett brott, visas för dem som var på plats, kommer det att underlätta brottsutredningar och minska samhällskostnaderna.

Allmänheten är oftast de bästa vittnena.

Eftersom det är omöjligt att annars få tag i alla som kan ha gjort observationer som kan bidra till en lyckad utredning, är "uthängning" en bra metod att få kontakt med så många vittnen som möjligt.

"Kjell Lindgren tycker att debatten kring integritet är missvisande. – Det är sekretessreglerna som reglerar det här. Det finns tillfällen då man kan göra en bedömning att bilder kan läggas ut, som man nu gör i Malmö. Vi måste utnyttja den här möjligheten, om det kan skötas på ett bra sätt. Om man tycker att det är fel att vi har den här möjligheten så måste man ge sig på lagstiftningen, säger han."

Jag håller reservationslöst med Stockholmspolisens presstalesperson Kjell Lindgren.

Den som har rent mjöl i påsen skadas inte av att finnas med på en bild där en brottsling kan finnas.

"Kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki håller inte med. – Vi får ett system som inskränker de grundläggande fri- och rättigheterna allt mer. Det är på något sätt små, små steg mot en polisstat som jag faktiskt är väldigt bekymrad över, säger han till nyhetsbyrån TT."

Enligt min ringa mening, är Sarnecki en pajas vars uttalanden oftast saknar betydelse.

" Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg instämmer i oron. – När polismyndigheten hänger ut misstänkta brottslingar, då har man återgått till skampålens tidevarv. Det är lite medeltida, säger hon till TT."

Hon kanske inte är helt road av utredningsmetoder som ger snabbare brottsutredningar.

Det reducerar naturligtvis avokaternas möjligheter att skicka feta fakturor till oss skattebetalare.

onsdag, augusti 26, 2009

Svenska Aero-bilder

Klicka på bilderna så blir de större
Erk-Pers 1990

▲Erk-Pers 2011▲
Erk-Pers nu med den drygt en meter höga stengrunden över en stor källare med välvt tak av samma stentyp

Övre bild - Erkpers 1901.
Undre bild - Erkpers 1990 från toppen av Norrlandsport

Det kom ett e-brev i dag från Pereric Öberg. Pereric äger företaget Svenska Aero-bilder och han undrade hur kommer sig att jag har publicerat hans bilder utan att han visste om det i förväg. Det var ytterst pinsamt och ett svårförlåtligt misstag av mig att kopiera hans bilder från Enköpingsposten utan att fråga först. Det var bilder tagna över arbetsplatser för den nya sträckningen av E18 från Enköping till Västerås som jag skrev om här.

Bilderna i det här inlägget har jag tagit med analog kamera och skannat.

Jag ringde honom direkt när jag hade läst brevet och vi fick ett oväntat trevligt samtal som slutade med att han erbjöd mig att komma till företaget och titta på en del bilder. Det är en kilometer mellan min bostad och företaget Svenska Aerobilder så jag var där tio minuter senare.

Pereric visade mig runt i lokalerna och så hamnade vi i arkivet där det finns cirka fem miljoner bilder sorterade efter kartmarkeringar. Bilder tagna från luften på i stort sett varje hus i Sverige.

Pereric talade om att han hade tipsats av en kompis om att hans bilder låg på en blogg. Kompisen bor i Hornslandet och när jag berättade att jag växte upp i Segersta, sex mil söderut därifrån, mindes han den vackra kyrkan där.

Han plockade fram en karta och jag fick visa var mitt föräldrahem Erkpers finns. Kartans delmarkering hänvisade till ett arkivfack och där kunde Pereric plocka fram massor med bilder på Erkpers, tagna vid olika tidpunkter från 50-talet till 1998.

Den nedre bilden har jag tagit från toppen av Norrlandsport. I Svenska Aerobilders bildarkiv finns bilder med ungefär samma vinkel, men tagna från en helikopter på närmare håll och med full skärpa.

Det var en märklig upplevelse att se detta gigantiska bildarkiv som är ett viktigt stycke historia eftersom det visar Sverige i bild under drygt 70 år.

Artikel i Ena-Håbo-tidningen
Bildtexten upptill på höger sida är min egen.

tisdag, augusti 25, 2009

Aftonbladet Israel och tryckfriheten


Aftornbladets artikel om eventuell organplundring på palestinska dödade soldater i Israel, har genererat ett tragikomiskt spektakel om ett makabert ämne.

För en gångs skull anser jag att regeringen har agerat rakryggat och inte duckat för partsintressenters krav på fördömanden. Hoppas bara att de vågar upprepa bravaden nästa gång om det är muslimer som ylar efter tryckfrihetsbegränsningar.

I tryckfrihetens anda är det naturligtvis helt på sin plats att Cordelia Edvardsson ropar efter självcensur, men det är bara en i raden av partsinlagor. Personligen anser jag att hon är en trist figur som får alldeles för stor plats som opinionsbildare.

Artikelcitat:
"Min andra fråga är om inte den svenska tryckfriheten missbrukas, då man framställer lösa rykten och anklagelser för de vidrigaste brott som – visserligen obevisade – sanningar. Det är vad Aftonbladets kultursida har ägnat sig åt. Därför kan tidningen inte ta skydd bakom tryckfrihetslagen."

Det placerar Cordelia Edvardsson i samma fack som de kränktas kör på andra sidan av mellanösternkonflikten.

När tokreligiösa människor med för stora militära resurser strider ideologiskt och militärt om samma landområde, kan fredsmäklarna ses som statister kämpande likt Kung Sisyfos när han rullade sten i motlute.

Klicka på rubriken och besök Israels sverigeambassad.

Sveriges Radio Kulturnytt om Anna Odell


Som jag många gånger har konstaterat, är Sveriges Radio en viktig komponent i min dagliga tillvaro.

Många av programmer berikar mitt liv. Några gör mig konsekvent arg och föraktfull. Dit hör Kaliber och Konflikt och några andra program med pajaser i redaktionen.

Kulturnytt däremot är för mig ömsom vin och ömsom vatten, men oftast blir jag uttråkad.

I dag var där en knäppgök som i ett indignerat tonfall, beklagade sig över anklagelserna mot Anna Odell för hennes orättmätiga ianspråktagande av Polisens och psykvårdens resurser. Personligen är jag inte övertygad om att det var helt orättmätigt. De kanske skulle ha behållit henne en tid på institutionen.

Knäppgöken hade tagit reda på att kostnaden för Odells idiotiska tilltag var drygt 30 kronor. Det kostade nämligen de lugnande injektioner som psykfallet inducerade. Lyssna

Radiostollen hade helt missat att polisutryckning och därpå följande utredning, var en mycket stor kostnad. Han missade också sjukvårdspersonalens direkta och indirekta kostnader. Han missade nästan rättegångskostnaderna som hade undvikits om wannabee-konstnären Anna Odell hade målat en söt liten tavla i stället för att missbruka samhällets vård- och säkerhetsresurser.

Den nu aktuelle redaktören på kulturradion är en trist besserwisser som dock har en kvalitet. Han har ett reverserat kvalitetsomdöme så att man alltid kan lita på att det han berömmer, är skräp och det han skåpar ut, är värt att titta närmare på.

De rättsliga förhandlingarna ser ut att leda till en villkorlig dom med böter som är en bråkdel av de kostnader som Odell och hennes handledare på Konstfack, har belastat samhället med. Odell i bild och ljud.

Sjuk konst kanske måste åstadkommas av sjuka konstnärer.

Allt i bloggen om denna sjuka konstvariation

Domen
De medskyldiga lärarna på konstfack samlat in pengar till Anna Odells böter och det finns dårfinkar som hävdar att domen är ett inslag i begränsningen av vår yttrandefrihet.

Till dessa nötter säger jag: Tänk!

Det här handlar inte om rätten att uttrycka sig.

Det här handlar om att orättfärdigt ta psykvårdens resurser i anspråk för egna förvirrade syften. Om Odell hade stannat kvar på sjukhuset för att få hjälp för sina problem med att göra en sund omvärldsanalys, hade det varit en annan sak.

Gunnar Bergdahl på HD gör en väldigt bra sammanfattning, även om han kommer till en, enligt min ringa mening, felaktig slutsats.

måndag, augusti 24, 2009

Domens dag närmar sig för Anna odell och Konstfack

Klicka på bilden så blir den större
Första akten i skådespelet/konstverket rättvisan mot Anna Odell har inletts. Svenska Dagbladet rapporterar från förhandlingarna och ger en bra bakgrundsbild.

Jag vet inte riktigt om stackars Anna Odell kan lastas för allt som har hänt. Hon mår antagligen inte särskilt bra och har eventuellt reducerad förmåga till att skilja mellan egenintresse och allmänintresse.

De som bär den största skulden till tokerierna är naturligtvis alla ledare på Konstfack som har rekommenderat henne att fortsätta med vansinnet.

Alternativet till bristande omdöme är värst. Tänk om Anna Odell, fullt medveten om konsekvenserna, satte igång dramat på bron och sjukhuset för att bli berömd som decenniets konstfreak. Får hon fängelse kan hon där skriva en bok om hur rättssystemet och psykvården behandlar en nyskapande konstvirtuos.

Tidigare i bloggen om spektaklet - här och här

SR-reportage från rättegången

Dagens Svenskbladet ser på saken så här:

Anna Odell i nytt konstbråk
Anna Odell i nytt bråk vid Moderna Muséet
Advokaten trött på Odell

Uppdatering nummer ett
Drabbade vårdanställdas syn på Odells vårdsabotage

söndag, augusti 23, 2009

Barnfest hos MCC Strul i Enköping

Dagens väder var perfekt för det fantastiska fest som MCC Strul och ett antal företagare bjöd på. Den gamla folkparken som nu disponeras av motorcykelklubben, var fylld av glada barn och deras äldre ledsagare.

Initiativtagare och ankare var Enköpingspostens chefredaktör och ansvarige utgivare Thomaz Andersson och antalet ideellt arbetande funktionärer var imponerande. Tack Thomaz och alla andra för en fantastisk dag!

Klicka på bilderna så blir de större

Det är rätt mycket USA-stuk över MCC Strul och passande är det därför att frihetsgudinnan tronar mitt i den vackra parken där några av föreningsmedlemmarna ställde ut sina häftiga hojar


Detta är bara några av alla som lät sig roas och mättas denna härliga dag


En makalös mängd hamburgare grillades av ett gäng muntra kockar som garanterat led i värmen som kändes långt utanför den gigantiska grillen.

Åtta helstekta lamm gick åt och alla som ville, kunde äta sig mätta helt gratis.Dagen avslutades med en stunds sudokulösande i denna betongstol som är ett av många konstverk bland alla sköna blomsterarranemang efter å-promenaden.

Sveriges Radio och lakrits


Sveriges Radio P1 är en viktig faktor i mitt liv. De första nyheterna får jag därifrån varje dag och sedan blir det oftast några program om politik, teknik, filosofi, medicin och religion.

I dagens Kropp och själ, handlade det om lakrits eller lackrits som programledaren envisades med att säga. Lyssna här.

I min barndom åt jag helst den salta lakrits som kallades Salmiak, men rätt snart började jag tycka om den söta sorten som då bara fanns i rullar.

När jag började resa med flyg till olika platser i Europa, brukade jag köpa ett stort paket Fazer lakritsstavar på flygplatserna och det är numera den enda sortens lakrits som jag äter.

Jag har alltid en burk lakrits hemma även om jag kanske äter bara ett par hekto per månad. Har jag inte lakrits på godishyllan när suget sätter in, blir det antagligen mycket obehagligt och den risken tar jag inte.
Pressen om lakrits

Klicka på rubriken och läs om lakrits.

lördag, augusti 22, 2009

Nyhetssvepet


I dag blev jag överraskad av att för första gången i en svensk tidning, kunna läsa om muslimernas religionstvång. Sundsvalls Tidning publicerar den för muslimerna ytterst pinsamma sanningen om straffen för dem som lämnar islam:

"I våras pågick en debatt på en arabisk webbsida om två apostater (avfällingar) i Algeriet. En man och hans dotter hade lämnat islam och blivit kristna. De angav själva skälen: islam fyllde honom med fruktan och ångest, men Jesus gav honom frid i tanke och psyke. Dottern ansåg att islam behandlade kvinnor som tjänarinnor och älskarinnor. Som kristen kände hon sig upprättad till mänsklig värdighet som kvinna. De algeriska islamska ledarna dömde snabbt att dessa apostater skulle bestraffas med döden.Detta är bara ett av tiotusentals exempel.

Den som lämnar islam riskerar att straffas eller mördas av antingen staten eller familjen eller andra muslimer. Detta gäller även de som bor i Sverige. En miljard muslimer har i ett hänseende mindre religionsfrihet än kristna i muslimvärlden. Kristna får överge sin kristna tro och bli muslimer, men den friheten att byta religion har inte muslimerna."


Detta är en brutal sanning om islam som svenska muslimer hysteriskt förnekar. Våra ryggradslösa politiker och majoriteten av journalisterna tiger i en politiskt korrekt anda blandat med rädsla för repressalier från våldsamma muslimer.

"Den som lämnar islam kan bli av med jobbet, bli mördad av släktingar, riskerar tortyr, får ej tillgång till högre utbildning, eller kan bli av med bostad. Detta är daglig verklighet från Jakarta till Johannesburg, från Senegal till Sverige."

Detta vet våra politiker och journalister, men muslimer har en gräddfil rakt genom Europas rättssystem. Deras våldsamma ideologi får inte kritiseras. Det är inte politiskt korrekt.

Svenska Dagbladet avslöjar piratbluffen som från första dagen såg ut som en parodi på affärsplan.

Piratbukten skulle civiliseras och bli en laglig fildelningsplats med kompletterande försäljning av allt från brännvin till hälsokost.

Saab - Koenigsegg hade en affärsplan som jag trodde på, men som kan bli lika parodisk som piratbluffen om det visar sig att Koenigsegg-gruppen har mörkat bristen på investeringskapital. För ovanlighetens skull, ger jag Maud Olofsson rätt i sitt uttalande om att "man ska ha pengar till det man tänker köpa". I projektets inledningsskede gavs intrycket att kapitalsäkringen var stabil, men nu saknas flera miljarder.

Regeringens besked om att de inte går in i riskkapitalbranscen, är ett bevis på att vi i alla fall har den bästa regering som kan skrapas samman av vårt bedrövliga politiska ledningsskikt.

Trots att rekonstruktionen av Saab avslutas med relativt sett bra resultat, avråder till och med en dristig riskkapitalist som Christer Gardell från att sätta pengar i Saab - Koenigsegg. Gardell borde annars vara sugen på att gå in i Saab som reaktion på att han inte fick vara med i Volvos styrelse oaktat en betydande aktiepost.

Vaccinet mot svininfluensan har genomgått en preliminär testperiod och inga allvarliga biverkningar har kunnat observeras efter två veckor. Lysande Sickan! Lysande! Nu återstår att kontrollera långtidseffekter och skyggskapacitet.

Jag vidhåller att hela detta vaccineringsspektakel är ett kommersiellt jippo.

Ytterligare en mellanösternattack mot vår grundlagsstadgade rätt att fritt tänka, tycka, tala och trycka, kommer för ovanlighetens skull inte från arabstaterna utan från Israel. Vår israelambassadör har acklimatiserat sig så väl så att hon har förlorat omdömet och hakar på jämmerkören. Även om Aftonbladet är en slaskblaska utan några som helst positiva journalistiska kvaliteter, har de rätt att skriva det de skrev. Det var visserligen spekulationer grundade på andrahandsuppgifter, men det är det mesta som skrivs i Aftonbladet och Expressen.

De kränktas kör i hela Mellanöstern kan slänga sig i väggen!

Muslimer och judar kanske borde gå en svensk grundkurs om mänskliga rättigheter.

För övrigt vill jag rekommendera Hans Lindströms skarpsinniga samtidsbetraktelser i bild.

fredag, augusti 21, 2009

Kompostering på Rölunda Gård

Klicka på bilderna så blir de större

I morse blev jag som vanligt glad när jag öppnade Enköpingsposten och läste om komposteringsanläggningen på Rölunda Gård.

Även Dagens Industri och UNT hade en notis om invigningen av systemet som knappast är en teknisk nyhet. Mera om roterande komposteringstrummor här. Min glädje bottnade alltså inte i ny teknik utan i erkännadet av ny teknik.
Länsstyrelsens verksamhetstillstånd

Sluten kompostering med temperaturreglering är en effektiv metod för att nyttiggöra organiskt avfall. Läs Kompostpraktikan här.

Tidigare i bloggen om kompostering här.

Allt om återvinning här.
Recyclingnet om Rölundaanläggningen här.
Bra att veta för hemmakomposteraren här.

tisdag, augusti 18, 2009

Polisen i Enköping och mopedkörning på gångvägar


Otaliga gånger har jag kontaktat polisledningen om att oregistrerade och oförsäkrade motorcyklar körs i våldsam fart på stadens gångvägar, kryssande mellan lekande barn. Lika många gånger har de negligerat problemet.

Nu har vi en ny temporär ledningsstab och plötsligt är problemet akut.
Jag hoppar att den temporära ledningen permanentas.

Den gamla ledningen med Michael Gustafsson och Lisa Sannervik gav mig ett intryck av byråkrater med rutritarmani. Mitt möte med dem förstärkte uppfattningen.

Nu är Lisa befordrad till kommissarie och ingår i ordningspolisledningen på Länspolismyndigheten i Uppsala där hon samordnar värdegrundsarbetet vilket jag tror är rätt person på rätt plats.

Här i vår lilla stad finns det osedvanligt många topptrimmade mopeder som enligt trafiklagstiftningen, är oförsäkrade och oskattade motorcyklar. Dessa farliga fordon framförs av finniga fjuniga fjantar i 70 kmph på gångvägarna och det är inte nog med det. Till detta kommer en drös med 125 - 150 cc crosshojar som körs av det lite häftigare buset som ingår i knarklangarkretsarna. De fordonen är av märket Fiddy och är naturligtvis inte vare sig försäkrade eller skattade. Vem som helst kan köpa en sådan för cirka sex tusen kronor.

Vad händer med skadereglering den dagen någon av de där vettvillingarna kör på ett barn?

Några av många frågor från mopedkörande ynglingar och polisens svar:
Vad ligger böterna på och följderna om man kör en motorcross maskin på allmän väg osv? En motocross är en motorcykel. Där krävs körkort. Har man inget körkort är det dagsböter. Dagsböter grundar sig på den inkomst man har. För en ungdom som inte har någon inkomst och bor hos föräldrarna ligger böterna på mellan 900-1200:- Som vid all olovlig körning inverkar det på körkortstillstånd. Se fråga 10. Får ni test köra mopeden hur ni vill? Ja, polisen får provköra när och hur vi vill. Kan ni tvinga en person till att starta mopeden, om den exempel är vid skolan? Det ligger till så här: För att kunna rapportera någon för trimmad moped måste någon (polis, skolpersonal eller annat vittne) kunna vittna i tingsrätten på körningen. Alltså måste den personen veta vem det var som körde. Om någon person med 100% säkerhet kan peka ut den som körde kan polisen starta mopeden. Men kan nog inte tvinga föraren eller ägaren att starta moppen. Polisen får/kan starta moppen själv. Det olagliga är ju inte att ha/äga en trimmad moppe. Det är själva körningen som är olaglig.

Granskade mopedhandlare i länet börjar ta avstånd från att trimma mopeder!
- Resultatet av den nationella undersökningen visar att vårt län ligger långt framme och med tanke på det långsiktiga trafiksäkerhetsarbete som nyligen inletts i länet och som innebär ett brett engagemang, så är mopedhandlarnas ökade engagemang glädjande, menar Katarina Bokström.

Granskningen av mopedhandlarnas vilja att erbjuda trimning av mopeder, var en uppföljande undersökning till den som gjordes för ett år. Den genomfördes anonymt i syfte att ta reda på om fjolårets nedslående resultat var ett minne blott.
Med hjälp av medlemmar från FMCK, SKBR och FMK gjordes besök hos tre olika mopedhandlare i Uppsala och Enköping.

2003 års undersökning avslöjade att två av tre handlare entydigt svarade att man erbjöd trimning. Årets nyligen genomförda studier visade att ingen direkt erbjöd trimning. Endast en handlare sålde tillsatserna och talade om hur man trimmar.

Kontaktperson är Katarina Bokström projektledare NTF Uppsala län 018 – 65 20 91 alt. 070 584 49 75

söndag, augusti 16, 2009

Religionerna och yttrandefrihetenLäs den här artikeln noga och gärna två gånger!
Boken
The New York Times om ynkryggarna på Yale.

Irlands regering skärper sin blasfemilag. Norges och Storbritanniens regeringar har försökt införa liknande lagar. I Sverige hörs ofta muslimska opinionsbildare kräva inskränkningar i vår lagstadgade rätt att fritt tycka, tala och trycka.

Vidskepliga fanatiker vill begränsa min rätt att ifrågasätta deras tro på Tomtar & Troll.

Artikelcitat:
"Varje begränsning av åsiktsfriheten med hänvisning till att de troende inte får förolämpas är ett steg tillbaka mot det teokratiska tänkande som tidigare var förhärskande i Europa och som än idag sätter dagordningen i islamistiskt styrda samhällen."

De flesta länder i Europa har frigjorts från kristendomens absoluta samhällsnormeringar. Många av dessa länders ledande politiker vill nu, av hänsyn till muslimernas ideologi samt av rädsla för deras våldsamhet, återinföra begränsningar i yttrandefriheten.

"En demokrati kan, för att skydda allas rätt till frihet, förbjuda uppvigling till våld, men den kan inte förbjuda åsikter bara för att de gör människor upprörda. Vi har inte en rätt att slippa åsikter som vi ogillar. Det som nu skett i Irland vittnar om religionens återkomst i politiken."

Kommunismen och nazismen neutraliserades efter att fritt tänkande människor började visa att ideologierna vilade på ramverk av våld, tvång och förtryck. Den religion som innefattar samhällsreglering, är inte enbart religion. Den är en tankekontrollerande totalitär ideologi som måste bekämpas med ocensurerad information.

"Under förevändning att skydda troende från kränkning erbjuder man ett redskap för fanatiker att sätta munkavle på sina kritiker. Det är bara att bli tillräckligt upprörd, så kan man få hjälp av domstolarna."

Europas muslimer ger en tydlig bild av vad som händer om man inte ger efter för kraven på inskränkningar i rätten att fritt karikera, ironisera och kritisera en ideologi. Det resulterar i brutala hämdaktioner. Religiösa fanatiker ska naturligtvis ha samma rätt som alla andra att fritt tycka, tala och trycka. De ska ha rätt att kritisera min kritik av deras vidskeplighet, men när det leder till hot, ska lagens hantlangares alla verktyg användas för att markera det civiliserade samhällets förakt för fanatismen.

"En demokrati värd namnet kan emellertid inte leva klämd mellan fanatikers krav på anpassning och de räddhågsnas oro för att inte vara nog till mötesgående. EU:s demokratiska trovärdighet fordrar färre, inte fler lagar mot blasfemi. Sverige har som ordförandeland ett ansvar att klargöra detta."

Beklagligtvis har Mååna och hennes anhang arbetat så ihärdigt för fanatikerna under de senaste decennierna så att skutan Sverige har blivit svårnavigerad i detta avseende. Då är det svårt att bli trovärdig i EU.

Uppdatering Sydsvenskan 18/8:
" Organisationen AAUP, American Association of University Professors, anklagar i ett uttalande Yale för att offra den akademiska friheten och sammanfattar förlagets nya publiceringsprinciper på följande sätt: ”Vi förhandlar inte med terrorister. Vi bara ger efter för de krav vi förväntar oss att de skall ställa.” Galghumoristiska kritiker föreslår att Yale byter motto: från lux et veritas – ljus och sanning – till timiditas et deditio – feghet och kapitulation."

När jag läste SvD-artikeln, reagerade jag inte på att förlaget var kopplat till Yale. Det är naturligtvis djupt tragiskt att ett stort internationellt respekterat universitet hukar av rädsla för muslimers vrede. Det är samtidigt ett tecken på att även den akademiska världen håller på att kapitulera inför en vålds- och förtrycksideologis vidskepliga torpeder.

Dagen om spektaklet
"John Donatich, direktor för Yale University Press, säger att förlaget har en lång historia av att försvara rätten att uttrycka sig fritt men menar att risken för våldsutbrott överväger fördelarna med att publicera bilderna."

Här finns alla de aktuella bilderna som gjorde de vidskepliga skogstokiga.
Flera bilder föreställande Muhammed och en lång tecknad serie om barnäktenskapet med mera. Ytterligare ett bildarkiv här.

Per Bauhn är en de få tunga opinionsbildare som vågar tala klarskråk.

lördag, augusti 15, 2009

Mälaren runt 2009

Klicka på bilderna så blir de störrePå väg genom Enköping

Mot Motorgården

Coolaste hojen (näst efter min)

Coolaste knutten

Coolaste jycken

I dag var det dags för det tjugofjärde varvet Mälaren runt.

Jag åkte med dem några kilometer, men gav upp efter ett par hostattacker av oljeröken. Det fanns inte många miljövänliga motorer i det följet så jag fotograferade i stället.

Reportage
Bilder från förra året
Strul MCC
Uppdatering 2010
Uppdatering 2011

-

Muslimer dödar varandra i en moské


Om en icke-muslim så mycket som repar muren på en moské var som helst, ylar de kränktas kör i hela världen efter repressalier av grövsta sort, men när två muslimska grupper slaktar varandra i en moské, höjs inga kränkta röster. Dagens Eko. Lyssna

Ska det tolkas som att muslimer får skända sina heliga byggnader utan att det kränker islam?

Det var bara en stilla undran efter alla galenskaper som kränkthetens världsmästare har spelat upp efter att det har ritats karikatyrer av deras idol Muhammed.

Vilket är värst – mord på muslimer i en moské eller en teckning av en rondellhund med namnet Muhammed?

Volvo köps av Jakob


Den första bilmodellen från Volvo

Jakob, eller ÖV4, hette den första personbil som tillverkades av Volvo. Det var en bil utan tak som följdes av PV4 med tak. Därefter kom en rad framgångsrika modeller och några av dem minns jag speciellt av olika skäl.

Suggan, eller PV800 minns jag som en bil i jätteformat.. I militärt utförande hette den TP21 och verkade ta sig fram överallt med ett helt kompani som passagerare.

PV 544 var min första Volvo och efter den blev det en 144S som trimmades till max och gick som ett skållat troll tills motorn bara smälte ihop till en järnklump under en snabb tripp på E18. Därpå följde en 244GL med automatlåda. En 264 och en 244 2,8 med samma motor och utrustning som 764 men en vanlig grå svenssonbil på utsidan. En 764 fick bli pausbil medan jag väntade på leverans av min sista Volvo. En värsting med all utrustning som Volvo kunde erbjuda. Jag såg den på ett vykort från Volvo och beställde en innan den fanns i Sverige. Volvo 745 Turbo Intercooler. Lite mixtrande med turbon och insprutningen, gjorde den bilen till en landsvägsracer med lyxkomfort. Tyvärr har jag bara en bild på den, men eftersom jag är med där så får den duga.

Nu finns Volvofabrikerna sedan länge på realistan och rykten går om olika konstellationer som är intresserade. Det sista ryktet tilltalar mig varmt och jag antar att projektnamnet Jakob, anspelar på den första volvomodellen.

DI om den eventuella affären
Sveriges Radio
Göteborgsposten
Göteborgstidningen
TV4
Sveriges Television

fredag, augusti 14, 2009

Sveriges Radio - Mohamed Omar

Förklaring till ovanstående bild finns längst ned i texten i en länk till tidningen Telegraph.

Ständigt denne Omar, suckar jag när jag läser Realtid. Det är en lång artikel, men läs den noga.

Nu har fåntratten Mohamned Omar lierat sig med Radio Islams grundare Ahmed Rami.

"Det är P1-medarbetaren och poeten Mohamed Omar som engagerat Ahmed Rami att leda föreläsningar under rubriken ”Israels makt i Sverige” i Uppsala. Det avslöjar UNT."

Kommentarerna efter UNT-artikeln visar att yttrandefriheten väger tungt och det är skönt att se.

En dårfink som Mohamed Omar ska ha rätt att säga vad han vill om judendomen och judar på samma sätt som jag har rätt att säga vad jag vill om islam och muslimer. Vi ska aldrig inskränka vår lagstadgade rätt att - fritt tänka, tala och trycka.

Islamisten Omar försvarar den iranska ledningen repressiva förhållningssätt till folket och SvT tiger som vanligt
SvT slingrar sig

SvD om Omar i Newsmill.
Reaktioner på Newsmillartikeln

På samma sätt som Omar utnyttjar sin rätt att uttala sig om judar och judendomen, hävdar jag att islam är en primitiv och brutal ideologi som inte hör hemma i västvärlden och antagligen inte någon annanstans heller i modern tid.

Islam skapades av ett gäng ökenrövare för att utvidga och konsolidera makt. Konstruktionen av denna tvångsideologi är sådan att alla föräldrar måste uppfostra sina barn till rättrogna muslimer och ingen får lämna islam.

Lägger man därtill att muslimer som tar sig till västvärlden, har en extremt hög nativitet, står det klart att ett demografiskt problem redan är akut.

Den respekterade tidningen Telegraph talar om en tidsinställd bomb och den bomben är effektivare än alla muslimska självmordsbombare tillsammans.

Mera från Telegraph om den muslimska invandringen som börjar likna en invasion.

Sömnbehovet - en fråga om genetik


I hela mitt liv har jag med få undantag, vaknat utsövd efter max sex timmars sömn. I dag fick jag förklaringen via Vetenskapsradion. Jag har en genetisk mutation som ger ett lägre sömnbehov än vad som är vanligt.

"Av flera hundra undersökta personer fanns mutationen bara hos de här två, så förmodligen är den ovanlig. Men när möss och bananflugor fick mutationen visade de också ett lägre sömnbehov."

Lyssna

Jag kanske har en genbank som kan kommersialiseras. Någon som vill köpa mina kortsömnsgener?

Källa: Ying He, Christopher R. Jones et al. The Transcriptional Repressor DEC2 Regulates Sleep Length in Mammals. Science, 14 augusti, vol 325. Doi: 10.1126/science.1174443

Charles D. Barnes and F. H. Meyers
Science 5 June 1964 144: 1221-1222 [DOI: 10.1126/science.144.3623.1221] (in Articles)

Man måste ha ett användarkonto för att läsa rapporten på nätet.
Andra nyheter från Science

tisdag, augusti 11, 2009

Sveriges Radio - Sommar 2009


Klicka på bilderna så blir de större. Dessa två maskrosor
(inte alprosor) stod intill varandra bland mina jordgubbar.

I dag var det dags för mitt sista sommarlyssnande år 2009. Det blev en strålande final med Owe Thörnqvist. Owe är, tillsammans med Povel Ramel och Evert Taube, unik som sångare och kompositör med fyndiga texter och fängslande röst. När jag hade hört Alptoppens ros två gånger sommaren 1961 i Isabellan (min första bil), kunde jag den utantill och jag kan ännu ta upp den när som helst efter nästan 50 år. Om Owe.