söndag, maj 31, 2009

Undervisning i idrott och sexualkunskap för muslimers barn


Jan Börklund och Nyamko Sabuni har påbörjat en strävsam process där den politiskt korrekta majoriteten kommer att göra frenetiskt motstånd.
"De båda anser att samhället i första hand måste se till barnens rätt till en allsidig skolundervisning. Enligt dem bör dock skolan tillfälligtvis kunna ha olika grupper för pojkar och flickor för att "undvika att känsliga situationer uppstår".

Trams!

Samma villkor ska gälla för alla svenska skolelever oavsett föräldrarnas villoläror.
Det kallas numera islamofobi och rasism, när sanningen om islam och muslimer uppenbaras.
En av många känsliga sanningar, är att alldeles för många barn förvägras den utbildning de har rätt till.

Jag hoppas innerligt att rädslan för muslimers reaktioner denna gång ger vika för rättvisa och sunt förnuft. Många svenska organisationer har länge underkastat sig islams traditioner och låtit demokratiska framgångsvinster raseras på grund av en folkgrupps vidskeplighet.

De föräldrar som inte vill integreras i Sverige kanske inte ska bo i Sverige.

Min allmänna syn på islam finns här med detta inlägg överst.

Dagens Eko.
Stökiga elever ska få stängas av (14 apr)

Intervjuer:
 Abdullah Ünlü, Botkyrka Turkiska kulturförening
Alla elever måste få sexundervisning

"Som det fungerar i dag får för många ungdomar sin frihet och skolgång beskuren av hedersrelaterade orsaker, enligt utbildningsminister Jan Björklund."

DN Debatt
"Vi anser att i Sverige har alla barn och ungdomar rätt till de kunskaper som grundskolan ska ge oavsett om föräldrarna gillar det eller ej, skriver utbildningsminister Jan Björklund och integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni."

Detta har inte Mååna förstått. (inte det heller)

"Men invandringen ställer oss också inför nya utmaningar. I dag får alltför många ungdomar sin frihet och skolgång beskurna av hedersrelaterade orsaker. Det handlar framför allt om flickor som växer upp i familjer med starka ”hederstraditioner”. Inom dessa grupper betraktas kvinnans frihet ofta som ett hot mot familjen.

Flickornas vilja är underordnad det som anses vara familjens bästa; männens, eller gruppens, ”heder” baseras på flickornas sexuella beteende. För att kontrollera döttrarna vill vissa föräldrar att de inte deltar i vissa inslag i skolan, till exempel undervisningen i idrott, simning eller sex och samlevnad. De får kanske inte följa med på klassresor och klassfester. Flickors liv kan vara hårt kontrollerade och överträdelser av familjens regler kan leda till sanktioner i form av hårdare restriktioner, hot och i värsta fall våld."

Uppdatering
Miljöpartiet och Vänsterpartiet reagerade naturligtvis p förväntat sätt och det förvånar mig att inte Mååna stämmer in i klagokören.
"
Men förslaget får direkt kritik från oppositionen. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet reagerar nu skarpt på tanken att ta bort rätten att befrias från viss undervisning i skollagen. "Ett populistiskt och okunnigt förslag", anser V. –Självklart är det viktigt att alla elever deltar all undervisning, men vi behöver samtidigt ett verktyg för få till en dialog med föräldrarna. Risken med det här förslaget är att vissa föräldrar sätter sina barn i religiösa skolor istället och därmed ökar segregationen, säger Rossana Dinamarca, skolpolitisk talesperson i Vänsterpartiet, till SvD.se.

Rossana förutsätter alltså att de muslimska friskolorna inte kommer att följa lagen. Det är en intressant aspekt.

fredag, maj 29, 2009

Bagdad Bob - Comical Ali - Muhammad Saeed al-Sahhaf


Det är svårt att förstå vad som fick Iraks informationsminister Muhammad Saeed al-Sahhaf aka Bagdad Bob aka Comical Ali att bete sig som en pajas i USA-invasionens slutskede och det är nästan lika svårt att förstå de ledande socialdemokraternas överbudspolitik under rådande finanskris. Till och med en del fackföreningsledare börjar inse allvaret, men inte Wanja, Mååna och Thomas. De fortsätter med att torgföra en irrationell expansionspolitik inom transfereringsbranschen, som kräver en massiv nytryckning av tusenlappar.

Jag förstår att Margot Wallström är avvaktande inför frågorna om hennes framtida engagemang i den svenska politiken. En klok politiker vill antagligen inte förknippas med vår egen Bagdad-Bob-trojka.

Det kanske börjar gnissla i samarbetet nu när LO inte ger S valfinansiell support.
Blir det trio med bomba när de börja skylla på varandra för alla s-fiaskon?

onsdag, maj 27, 2009

Lättöppnade eller krånglande förpackningar


Äntligen!, blir den naturliga reaktionen på att detta problem börjar tas på allvar.

Jag tycker att Verums Hälsoyoghurt är den idealiska starten på en dag, men den idiotiska öppningsmekanismen gör att jag numera avstår.

"I två år har SIS, Swedish Standards Institute, drivit ett projekt för att få till stånd en europeisk standard för mer lättöppnade förpackningar. Nu finns ett förslag ute på omröstning i de europeiska länderna."

Numera har väldigt många konservburkar en ring som ska vikas upp för att dra av locket från burken. Den där jäkla ringen lossnar och konservöppnaren får inget grepp i burkkanten.

Medicinpiller förpackas helst i mystiska och komplicerade plastkartor ett och ett och ska antingen tryckas ut eller plockas efter att en folie har rivits av. Idiotiskt!

Mera om projektet här och här som pdf.

Klicka på bilden och studera universalverktyget som ska öppna alla förpackningar. Inte 17 klarar det av Verums Hälsoyoghurt.

Rätt tid

tisdag, maj 26, 2009

Dagens bilder

Klicka på bilderna så blir de ännu vackrareMaskrosor är fantastiska i alla sina faser

Jordgubbsblommor likaså
Från gårdagens Towel Day och cykelturen
med handduken knuten på ramen.


Det var tvättdag i dag och högsommarväder med perfekt torkningskapacitet.

Mellan maskinbytena kröp jag på knä och tog många bilder. Några var värda att bli sparade.

Till sist en påminnelse; Var snäll mot humlorna!

Mera om humlor och andra vingprydda vänner som jag har mött och hälsat på. Klappa en humla försiktigt på ryggen så sparkar den dig.

Rätt tid

Bussförare friad för olyckan


Klicka på rubriken och läs om olyckan i februari 2007 på väg 288 i Rasbo. Det här inlägget ligger först och under finns två från 2007

I dag friades den unga kvinnliga chauffören i Hovrätten efter den fällande domen i Tingsrätten.

"Även om chaufförens körsätt sannolikt bidragit till olyckans förlopp anses det inte bevisat att hon genom sitt agerande gjort sig skyldig till sådant felbeteende eller risktagande att det innefattat straffbar oaktsamhet", skriver domstolen.

Tingsrätten ansåg i april i fjol att hon kört sin buss felaktigt och för fort på den vägsträcka där olyckan inträffade. Men i dag slår hovrätten fast att chauffören inte tagit alltför stora risker eller på annat sätt kört slarvigt när hon krockade med en mötande buss. Olyckan inträffade på morgonen den 27 februari 2007 på länsväg 288 mellan Uppsala och Östhammar."

Hellre fria än fälla när bevisen är svaga och det är bara att gratulera chauffören och hoppas att hon verkligen är ett offer för olyckliga omständigheter. Det var i alla fall de i olyckan dödade och skadade.

I mitt jobb ingick att under trettio år företa resor med bil och den gemensamma nämnaren för mina mera olustiga minnen från dessa resor stavas BUSS.

Antingen hade jag en bussfront en meter bakom bilen eller så mötte jag en bussfront på mitt körfält. Det finns många vårdslösa och omdömeslösa personbilsförare men bussförare slår alla rekord.

Rätt tid

Pirater i Somalia gripna av den svenska marinen




Klicka här om du vill veta mera om piratverksamheten i Adenviken utanför Puntland i Somalia. Rulla ned och följ länkarna till informationskällorna.

EUNAVFOR
Senaste nytt från Försvarsmakten

Uppdatering 9/7
HMS Carlskrona sänds till adenviken för piratbekämpning enligt Svenska Dagbladet.
Fartygsbild.
Fartygsuppgifter

Nu har de svenska örlogsfartygen efter 10 dagars aktivitet, gjort sin första skarpa insats när de avvärjde en piratattack mot ett grekiskt handelsfartyg och Marinen rapporterar:
"Publicerad: 26 maj 2009 kl 11.10 | Ändrad: 26 maj 2009 kl 11.42 Adenviken

Före gryning på tisdagen avvärjde korvetten HMS Malmö en piratattack mot ett fraktfartyg i Adenviken. Det svenska örlogsfartyget avlossade lysraketer och varningsskott mot de misstänkta sju piraterna som gav upp attacken. De kvarhålls i avvaktan på beslut om bevisläget anses tillräckligt att gå vidare i utredningen".

Dagens Eko hänger med. Tre lyssningslänkar att klicka på:
"De misstänkta piraterna ska under natten ha försökt kapa ett handelsfartyg i området. Larmet kom från M/V Antonis strax före klockan halv två i natt om att ett kapningsförsök var igång. Svenskarna fick då order att ingripa".

SvD
"Den svenska marina styrkan i Adenviken grep i natt sju pirater mitt under en attack mot ett handelsfartyg. Gripandet skedde sedan korvetten Malmö öppnat massiv varningseld och bordat en piratbåt. "

Väderbevakningen
för Adenviken hanteras naturligtvis på Ledningsregementet i Enköping.

Uppdatering 27/5 med filmdokumentation
Filmen
"Piraterna blev överraskade och försökte fly i sina två båtar. HMS Malmö tog upp jakten på en av båtarna och öppnade varningseld med flera vapen för att få stopp på den: 57 mm:s kanon och tung kulspruta. Varningsskott skjuts i regel framför den förföljde men ett kanonskott ger en kraftig krevad i vattnet. Även den prickskytt från bordningsstyrkan som fanns ombord öppnade eld med sitt precisionsvapen. "

Uppdatering från Marinen 27/5 - tre sidor
Svenska marinens område - Grafik

Uppdatering 28/5

Rapport från kaptenen på det svenska örlogsfartyget, som agerade självständigt och berömvärt effektivt.

Rätt tid

Svinaktig svinuppfödning

Kelgrisar och lortgris


I min barndom upplevde jag svinslakten som en mycket påfrestande process. Inte bara för det berörda svinet utan också för mig när dess hals snittades och blodet rann ned i en stor hink.

Av blodet skulle det bland annat bli paltbröd som jag gärna åt och knaperstekt fläsk var min favoriträtt. Avlivandet av våra djur var fasansfyllda situationer för mig, men jag hade inget problem med att äta kött i min barndom.

Kanske var det för att våra djur fick ett gott liv.

Grisarna bodde i ett stort grishus med mycket rymliga bås och de hade en stor uteplats med bökvänlig jord.

Kor och hästar var som familjemedlemmar så länge de var livsdugliga eller tills dess att de hamnade i vår kostcirkel.

I morse vaknade jag till Dagens Ekos rapport om den danska svinindustrin som fick mig att börja tänka i vegetariska banor än en gång, men det knaperstekta fläsket lockar mera är morötter och linser.

Svinfarmarna i Damnark behandlar sina djur svinaktigt. Om detta råder inga tvivel efter att ha lyssnat på de programinslag som du kan ta del av i de följande länkarna.


"I Niels Jörgen Vestergårds slitna stallar på Nordjylland har grisarna packats så tätt att de inte kan ligga ner samtidigt. De är svarta av sin egen avföring och några av dem är halvt förlamade i bakbenen. Så här får det inte se ut, varken i Danmark eller någon annanstans i EU. Bonden själv tycker att grisarna har det bra nog"

"Jag bryr mig inte" sade bonden.

Mera från Dagens Eko 28/5
Lyssningslänkar:


SvD följer upp
"Men Torben Paulsen, som är ordförande för Danmarks svinproducenter, ser inga problem med den danska djuromsorgen. – Det är en fabrik vi har. Du ska inte tro att jag har 1700 suggor här ute för att de är söta djur som jag ska klia bakom örat. Jag har dem för att jag ska tjäna pengar på dem, säger Torben Paulsen till Ekot."

Naturligtvis är det så det fungerar. Annars skulle ingen slaktdjursuppfödare stå ut med sitt jobb.

Den svinaktiga hanteringen pågår av driftkostnadsskäl. Skulle fläskproducenterna övergå till min barndoms bild av svinskötsel, skulle fläskpriset fyrdubblas och då blir det knaperstekta fläsket bli lika dyrt som oxfilén.

Om vi konsumenter accepterar en prishöjning, kommer detta knappast att leda till en förbättring av de fyrbenta svinens villkor, men sannolikt för de tvåbenta (Förlåt - jag kunde inte låta bli)

EU måste ta tag i problemet pronto och lagstifta om en värdigare djurhållning oavsett de ekonomiska konsekvenserna. Sedan får marknadskrafterna styra våra prioriteringar när vi väljer mellan knaperstekt fläsk och linsgryta.

Det ena behöver inte utesluta det andra.

Handeln reagerar
"Grisar som står packade som sillar – utan halm och med avklippta svansar. Rapporterna om danska svinstallar fick omedelbart de svenska livsmedelsjättarna att reagera. Flera kedjor har kontaktat sina leverantörer av danskt fläskkött och begärt en förklaring. "

Artiklar som dessa i Svenska Dagbladet kommer att sänka efterfrågan på danskt fläsk den närmaste tiden och svinfarmarna får därmed väldigt tydliga och kännbara signaler om marknadens rörlighet, men det går snart över. Snart ligger det Tulip i varukorgarna igen.

Uppdatering 27/5
Organisationsreaktioner
Svensk grisuppfödning
Grillarens dilemma
En lång men mycket läsvård rapport från våra grisuppfödningat.

Uppdatering 28/5
Grisen och pengarna = spargris?

Rätt tid

Uppdatering

Jag fick ett e-brev från Erik Bisgaard Madsen, vice direktör för Danish Meat Association, som jag återger i sin helhet:

"Hej!

I ett reportage från Sveriges Radios Ekoredaktion visas brister hos vissa uppfödare av grisar i Danmark. Men de hemska bilder som reportaget visar ger ingen representativ bild av grisuppfödningen i Danmark.

Vi skulle vilja klargöra ett par saker om våra regler som du säkert undrar över efter att ha sett reportaget och uppmana dig att höra av dig till oss om du har några frågor.

I det svenska reportaget framkommer saker hos enskilda uppfödare som inte är acceptabla och som inte stämmer med gällande regler. Bristerna ska inte förekomma i dansk svinuppfödning och måste omedelbart rättas till. Bristerna är inte representativa för dansk grishållning. Gällande regler om djurskydd måste följas och vi bedriver inom branschen ett ständigt utvecklingsarbete för att förbättra djurskyddet.

Danmark har en tydlig djurskyddslagstiftning som bygger på EU:s direktiv om djurskydd, men som på många områden går längre än dessa direktiv. I Danmark finns både en lagstadgad myndighetskontroll, en certifierad oberoende branschkontroll och Danish Crown har egna förhållningsregler som samtliga grisuppfödarna måste följa.

Kontrollen av slakterier och grisuppfödare sker enligt ett strikt reglemente där alla besättningar kontrolleras av myndigheter. Att det ändå upptäckts brister visar att det finns skäl att se över kontrollsystemet. Vi kommer inom branschen att ta initiativ för att se över kontrollrutinerna.

Danmark är ett stort uppfödnings- och exportland för grisar och griskött. Vi föder upp 25 miljoner grisar om året. Den danska framgången med grisuppfödning har skett tack vare en god djurhållning. Vi är därför angelägna om att fortsätta att utveckla en god djurhållning för att värna om vårt goda rykte runt om i världen. Följande regler gäller för dansk grisproduktion:

Djurskyddslagen fastställer att grisarna ska få en skonsam drivning från stall till transport och till slakt.

Lagen säger vidare att rum och ytor ska inredas på ett sådant sätt att djurets behov tillgodoses. Varje grisstall ska vara inredda så att varje djur kan lägga sig, resa sig och vila utan problem. Suggor hålls en kort tid fixerade i samband med att de får kultingar. Syftet är att hindra att suggan skadar kultingarna. Krav på lösgående suggor i alla nya stall ska vara infört senast 1 januari 2013. Idag är mer än 75 % av suggorna lösgående.

Grisar ska permanent ges tillgång till halm och strö för att uppfylla deras behov av sysselsättning.

Kupering av svansar är enbart tillåtet inom en kort period då kultingarna är mycket unga och om det finns risk att de annars kan skada sig själva och andra allvarligt.

Mvh Erik Bisgaard Madsen, vice direktör för Danish Meat Association


måndag, maj 25, 2009

Towel Day 2009 - 42






Allt i bloggen som kan relateras till 42 finns här

Egentligen kanske det räcker med rubriken och en bra bild, men eftersom jag snart ska dra på mig min Towel-Day-tröja, hänga handduken i livremmen och ge mig ut i naturen denna underbara försommardag, ska jag fylla utrymmet med viktig information om dagen. Undre bilden visar tröjan och handduken. Klickar du på bilden, kan du läsa texten på tröjans baksida. Där förklaras premisserna, men inte bakgrunden som kommer
här.

Klicka på rubriken och läs Wikis noteringar om dagen.

En annan viktig sida om dagen finns här.

Här finns mina texter om Towel Day. Det inlägg som du just nu läser, ligger överst, men rulla ned till de övriga och ta del av vad tidigare Towel Day har stimulerat till för djupa tankar.

För att vara på den säkra sidan i händelse av en Vogon-attack, ska du ha med dig handduken och en påse nötter samt goda kunskaper om hur du ska ta dig fram med hjälp av Liftarens Guide till Galaxen eller h2g2 som den också benämns.

Andra som har noterat dagen är Sjumilakliv och Tinas Universum.
Övriga

Douglas Noel Adams - DNA - avled på ett gym måndagen den elfte maj 2001 och naturligtsvis ska detta åminnas med två veckors förskjutning till den tjugofemte dito.

Som alla vet presenterade superduperdatorn Djupa Tanken efter väldigt många tusen år, svaret på frågan om Livet, Universum och allt, med 42 och sedan dess har inget varit sig likt i den delen av tiden.

Googlebildsökning "towelday" i dag

Längst ned i bloggen finns en orangefärgad banner till höger. Klicka på den så får du exakt tidnedräkning till Towel Day. Om du är för lat för att scrolla, kan du klicka här i stället.

Douglas Adams Continuum
DNA Biography

Rätt tid

fredag, maj 22, 2009

EM i rugby fortsätter i Enköping



Sveriges rugbylandslag gjorde det igen!
"I onsdagens match i Enköping vann Sverige mot Spanien med 11-6 efter ännu en dramatisk kamp.

Liksom i matchen mot Italien vände Sverige ett underläge och avgjorde i slutskedet av matchen. Spanien tog ledningen med 6-3 tidigt i andra halvlek. Då trädde Sveriges lagkapten Ulrika Andersson Hall fram och utjämnade till 6-6 på straff. Tio minuter före full tid avgjorde Rebecka Lind, som till vardags spelar i den engelska klubben Richmond, med ett försök."

Om förra matchen

SR om bragden
 Hör mer om segern◄Klicka där

Jag cyklade som vanligt, på min motionsrunda, förbi Korsängens idrottsplats men hade fullständigt glömt bort matchen och det hördes inga huligantjut från planen som väckte mig.

Visserligen har jag sagt att bollsporter med flera än fyra som kämpar om en boll, är onödigt röriga tillställningar, men jag var beredd att göra undantag för sporten med en oval boll.

Det gick ju bra ändå utan mina glada tillrop, men dumt var det.

Aftonbladet presenterar VM-laget utan sponsorer
"Till VM utan en enda sponsor. Sveriges rugbydamer betalar träningslägren ur egen ficka.– Vi älskar rugby. Att vi tog oss till VM är det största som har hänt på otroligt länge, säger lagkaptenen Ulrika Andersson Hall till Sportbladet."

Jag undrar om det finns ett enda VM-lag till som finansierar sin verksamhet med privata medel

"Ulrika Andersson Hall:– Vi älskar sporten, därför betalar vi allt själva. Men det är klart att bättre förutsättningar skulle underlätta."

VM-schema

Det viktigaste om idrott

onsdag, maj 20, 2009

Nyhetssvepet med bloggkoll

Klicka på bilden så blir nyhetstablån tydligare.
Mitt nyhetsinhämtande börjar alltid med att Dagens Eko ger det senaste i radioapparaten. Sedan blir det nyhetsfördjupning med P1-morgon. Tyvärr finns på den redaktionen två speedade skjutjärnswannabees som alltid gör lyssnandet olustigt, men de de flesta fungerar bra.

Därefter blir det nätnyheter med i tur och ordning:

Nyheter 24 - Realtid och Axess för snabba lite udda nyheter.
Fria nyheter och Crimenews ger information om den grova kriminaliteten.
Dagstidningar använder jag när radionyheterna har gjort det intressant att läsa någon av alla lokaltidningarna.
Googlenyheterna hjälper mig att finna vilka tidningar som skriver om speciella nyheter från radion.
Miljöaktuellt är miljöövervakaren nummer ett
Teknik 360 och Ny Teknik ger mig alla viktiga tekniknyheter
Dagens Medicin håller koll på de senaste vårdproblemen
Dagens Industri ger de viktigaste ekonominyheterna
Dagens Eko på nätet har det jag missade i radiolyssnandet
SVT kan snappa upp något som Ekot missade
Vetenskapsradion och Klotet kan inte sammanfattas i några få ord - de är oumbärliga helt enkelt.
Dagens Media hoppar jag över när det inte har hänt något speciellt inom nyhetsförmedlingsbranschen
UNT kompletterar EP
Svenska Dagbladet har den bästa nyhetsbevakningen med fördjupning och källor.
Sydsvenskan har nyheterna om Rosengårdshuliganerna
Reuters - Telegraph - Fox - BBC - CNN - Dagbladet - JP och Politiken förmedlar omvärldsnyheterna
DN har Ernie och en massa politiskt korrekt desinformation
Jag tog en 30 dagars provprenumeration på DN nästan tio år efter att jag avslutade min 30-åriga prenumeration. Det är samma skräp nu som då med tio gången så mycket papper som EP, innehållande nio tiondedelar reklam och ren ideell nedskräpning.

Nyhetsläsningen avslutas alltid med Grönköpings Veckoblad som med bländande ironi avslöjar verkligheten bakom nyhetsrubrikerna.

Följande nyheter berörde mig i dag:

Strikta EU-regler gör det svårt för bönder som vill odla genmodifierade grödor i Sverige, men runt om i världen ökar GMO-odlandet. Hur kan EU påverka den globala GMO-utvecklingen? Reportage av Sven Börjesson.
GMO ◄Lyssna
Debatt om GMO mellan centerpartistiska EU-parlamentkandidaten Marie Wickberg och miljöpartistiska EU-parlamentarikern Carl Schlyter.
Debatt
◄Lyssna
Marie anser att vi ska stimulera GMO för att föda den befolkning i Afrika som snart fördubblas. Gapiga Mauds nya politik håller på att radera ut Centerpartiet. Nu är Centerpartiet överbefolkningsvänliga, GMO-vänliga och kärnkraftsvänliga. GMO-kritikerna backar in i framtiden hävdar det nya Centerpartiet.


Den svenska piratbekämpningen i Adenviken kompliceras av att stödfartyget Trossö har tekniska problem.
"På Trossö finns svenskarnas ledningscentral, drivmedel, livsmedelsförråd och kvalificerad sjukvård. – Det fina i vårt koncept var att i den här triaden av fartyg hade vi allting med oss, säger Sverker Göranson som besökt styrkan i Djibouti."

Mera om de somaliska sjörövarna här

Pressmeddelande från Vattenfall om utbyggnad av vindkraften
"Vattenfall kommer att satsa omkring en och en halv miljard kronor på att bygga
vindkraftparken Stor-Rotliden i Åsele kommun, som blir Vattenfalls största
vindkraftsatsning på land. Investeringsbeslutet som koncernledningen nu fattat
betyder att parken kan börja byggas redan i sommar och tas i drift nästa år."

Mera om vindkraft här

Medborgarkontor ska kompensera Socialdemokraternas integrationshaveri i Rosengård
Mera om Rosengård här

Kryssningsfartygen ska sluta upp med att förorena Östersjön

Ny batteriteknik kan revolutuinera energiackumuleringen i elfordonen.

Om Sveriges medicinska beredskap

Statoil förorenar i Canada

I Grönköping spelas barnteaterpjäsen "Wanja Bonusdotter

Jag hoppar över bloggkollen i dag

tisdag, maj 19, 2009

Islam - en ideologi för total underkastelse


Tokreligiösa människor är enligt min ringa mening opålitliga eftersom de av ren vidskeplighet tror att de följer en inbillad högre makts ordning för den mänskliga vardagen.

Kristi Brud och hennes löjliga lakejer i Knutby är ett exempel. Sheriffen Segerliv i Kristet Center Höör är ett annat och det finns några till kristna avarter i Sverige.

Om man kan säga tokreligiösast om något så är det definitivt, enligt min ringa mening, strikt praktiserad islam. Den som vill hänga med i vad som händer runt islam i Sverige kan läsa Tankesmedjan Feminix - I Mitt Sverige - Muslimska Friskolan -

En praktiserande muslim tror att deras gud har bestämt i detalj hur de ska be och hur de ska bete sig i en mängd andra vardagliga situationer. De måste be på arabiska och de måste tvätta sig i en komplicerad ordning innan de ber. Under bönen måste de göra en massa mystiska kroppsrörelser för att bönen ska bli giltig.

För att ingen muslim ska råka göra fel när h*n ber och därmed få bönen ogiltig, har den officiella islamguiden sammanställt massor av regelverk för muslimer så att ska kunna "göra rätt.

Här är regelverket för bön.

När de går på toaletten ska de tänka på följande:
Toalettregler
Sist står det att de ska säga ghufranake när de lämnar toaletten. Det stavas oftast ghufranak och betyder undefär "jag ber om Allahs förlåtelse"
Det och mycket annan finns närmare beskrivet i Islamguiden

En märklig omständighet är att varje gång jag skriver om islams tvångsmekanismer och hämtar informationen från deras egna rådgivningssidor, kommer det upprörda kommentarer om att jag ljuger och förtalar islam.

Det verkar som om sanningen om islam är kränkande för många muslimer, eller hur ska jag tolka detta besynnerliga agerande?

Några nyckelord för det civiliserade samhället:
Lista

Uppslaget till dagens islambetraktelse fick jag när jag läste om det historiska samspelet mellan religionerna i SvD

Det är en mycket intressant artikel skriven av Ola Stensson och jag är tacksam över att kristendomen åtminstone i Sverige har reformerats i takt med samhällsutvecklingen. Islam får inte reformeras och judendomen reformeras långsamt under protest.

Rätt tid

måndag, maj 18, 2009

Allmänläkaren, obducenten och styckmordet som snart preskriberas

Fallet Catrine da Costa preskriberas den 18 juli 2009
Updatering 30/11
Skadeståndsrättegången inleds
Uppdatering 11/7
Brottsförundersökningen läggs ned

Det här inlägget skrevs i maj 2009. Här är det senaste
Andra som skriver om Catrine da Costa:
Marianne Ahrne och Rigmor Robèrt - Catrine och syndabockarna
Mediemordet


Under flera år bodde jag bara några hundra meter från obducenten vars hus låg efter min cykelrunda som gick förbi kyrkogården i Täby Kyrkby.


Många år senare bodde obducenten granne med en bekant till mig i södra Vallentuna och jag såg honom några få gånger när jag vistades i radhusområdet Vallatorp.

Jag minns att jag, när jag såg Gollum i filmen Sagan om ringen, tänkte på obducenten av någon långsökt anledning som jag aldrig fick ordning på.

Vid tiden för mordutredningen var jag inblandad i en stor narkotikahärva i centrala Täby och hade min verksamhet belägen i det industrihus där den mest aktive langaren hade sin knarkbutik på kvällarna i faderns kontorslokaler.

Av detta skäl fanns det ofta spanande poliser hos mig på kvällarna och det blev långa pratstunder i väntan på att något skulle hända.

Eftersom jag var nyfiken och ett par av poliserna hade kunskaper om styckmordsutredningen, fick jag veta mera än vad jag kanske borde ha fått.

Det väckte ett seriöst intresse av fallet och jag bemödade mig om att få så mycket information som möjligt. Det var många detaljer som väckte min avsky den gången och jag tappade lusten att gräva vidare i fallet.

Inget nytt om fallet har under åren sedan dess kommit till min kännedom och jag har inte läst någon av böckerna.

När hälften av Sveriges kvasikulturelit stod upp som en armé till läkarnas försvar för några år sedan, började jag följa debatten och såg att de flesta i debattsidan på Flashback stod för samma ståndpunkt. Det handlar om att de berörda läkarna har utsatts för ett justitiemord i och med att de förlorade sina tjänstgöringslegitimationer på grund av att de ansågs ha styckat mordoffret. De kunde inte dömas för detta eftersom det brottet var preskriberat.

När Henning Mankell, Jan Guillou och Liza Marklund hävdar en åsikt, vill jag instinktivt finna skäl att ställa mig på motsatt sida och det var primärt anledningen till att jag började följa diskussionerna igen för drygt fem år sedan.

En mycket god vän tror på läkarnas oskuld och eftersom hennes omvärldsanalys är knivskarp och hennes kontakter obegränsade, tänker jag fastställa min ståndpunkt:

Jag har inte en enda gång i bloggen ens antytt att de berörda läkarna är skyldiga till vare sig mordet eller styckningen. Jag tycker bara att upphetsningen över att de har fått avslag på sin resningsansökan om inhibering av legitimationsindragningen, är överdriven.

Jag minns att jag för snart 25 år sedan ansåg att de, oavsett inblandning i styckmordsfallet, inte borde arbeta som läkare på grund av andra detaljer som kom fram i utredningen.

Eftersom många i läkarnas försvarskår har bråttom att resa ragg mot den som inte håller med dem, har jag fått radera åtskilliga kommentarer i de tidigare inläggen på grund av ett rätt miserabelt språkbruk och jag är beredd på samma reaktioner igen om någon råkar läsa detta inlägg.


Jag tror inte att mordfallet kommer att lösas.

Uppdatering 10/6 Dagens Medicin

Allt jag har skrivit om fallet finns här -

Grannfejden i Vojakkala aktuell igen



Allt i bloggen om Vojakkala här. Rulla ned förbi detta inlägg om det ligger först.

I Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, publiceras Journalistens Maciej Zaremba åsikter som den nya sanningen om grannfejden i Vojakkala. Zarembas artiklar brukar vara skarpsynta och intressanta, men den här gången verkar han ha åstadkommit ett stolpskott.

Hela artikeln ger mig intrycket av antingen en grundlurad journalist eller en med dunkla bevekelsegrunder. Det känns som om han är ute efter att få bli Grönforsfamiljens talesperson och komma i fokus igen. Det var länge sedan Zaremba hade rampljuset på sig.

Uppdatering 22/7
"Den familj i Vojakkala, som under flera år varit inblandad i en uppmärksammad grannfejd, anmäler polis- och åklagarmyndigheten i Haparanda för diskriminering.

Familjen skriver till Diskrimineringsombudsmannen, DO, att rättshanteringen inte varit rättvis, vilket enligt anmälan ska ha skett för att familjemedlemmarna är romer."

Uppdatering 27/5

Haparandabladets chefredaktör kommenterar och hans trovärdighet är avsevärt tyngre än Zarembas.

Uppdatering i SvD
"På lokaltidningen Haparandabladet har journalisterna i tjugo år följt den så kallade grannfejden. Men chefredaktör Örjan Pekka känner sig inte träffad av Maciej Zarembas mediekritik: – Jag tycker att Zaremba överhuvudtaget inte tagit hänsyn till alla de familjer som på grund av Grönfors har känt sig tvingade att flytta därifrån. Jag har svårt att tänka mig att rader av familjer skulle ha flyttat för att de deltagit i någon slags rasistisk komplott mot Grönfors, säger Örjan Pekka. Han är inte säker på antalet familjer som flyttat men tror att det handlar om minst ett halvdussin familjer."

Uppdatering 27/5 SvD
"Samtliga fem familjemedlemmar har begärt att HD ska pröva domarna. HD vill nu att RÅ ska yttra sig om tre av domarna innan den beslutar om fallet ska tas upp till prövning."



Några av familjens brott

Rätt tid

Ormar - huggande och snokande


Ormsäsongen är här och i varje solig skogsbacke hittar man huggormar om man letar på rätt ställe. Klicka på rubriken och läs om våra ormar.

En majsorm i Norrköping var för lat för att slingra till skogen. Den tog spårvagnen.

Jag har alltid vetat var jag ska leta efter huggormar och brukade förr reta dem med en pinne som de fick hugga tills de kroknade av trötthet.

En dag när jag stod på knä och plockade vinbär, kändes det som en knuff vid knäleden. Efter en stund såg jag att jag hade fångat en huggorm i svansen med mitt ena knä. En riktig karl ska väl tåla ett ormsting tänkte jag och gjorde inget åt saken. Två dagar efter ormmötet svällde benet upp och jag fick huvudvärk. Då blev det ett sjukhusbesök och efter det har jag inte retat ormar mera.

Ormen på bilden är en snok som jag var nära att köra på med bilen en dag för drygt trettio år sedan. Bilden är tagen med diapositiv film i en Minolta 110, en så kallad spionkamera så att det var en väldigt liten diabild som jag skannade in i datorn. Därför är kvaliteten låg.

Jag stannade och skulle försäkra mig om att snoken kom i säkerhet då min yngsta dotter frågade om hon fick klappa ormen. Trist nog är den bilden borttappad för det var en härlig syn då den lilla tösen strök ormen på ryggen och den låg helt stilla under tiden.

Inte för att det har något med ormar att göra, men var snäll mot humlorna!

Rätt tid

söndag, maj 17, 2009

Tomater 2008



Klicka på bilderna som är från tidigare år




Det känns bedrövligt att erkänna det, men jag hade ingen lust att driva upp egna tomatplantor denna vår trots att dessa alltid blir bättre än köpta, men det har varit så mycket annat som har prioriterats på grund av hälsoskäl.

Förra året hade jag lika många hemdrivna som köpta plantor och skillnaden var dramatisk. De som jag frösatte blev kraftigare och gav rikligare skördar samtidigt som smaken var bättre.

Klicka på etiketten "tomater" längst ned och se tidigare tomatrapporter. Det här inlägget kanske ligger överst.

Klicka på rubriken och lär dig allt om tomatodling.


Två viktiga råd:

1- Vattna frikostigt!
2- När plantan är 20 centimeter hög ska den omplanteras i en kruka som tillåter att halva stammen täcks med jord. När den nu blir 30 centimeter upprepas nedgrävningen till hälften. På så sätt utvecklar plantan att kraftfullt rotsystem som förmår nyttiggöra tillförd vätska och näring.

Tomater i google

Tomater i nätnyheter

Hugh Laurie och Stephen Fry




Första gången jag såg Hugh Laurie var i teveserien Jeeves and Wooster. Jag hade läst böckerna och var övertygad om att PG Wodehouses finurliga humor inte skulle komma fram i ett bildmedium, men ack så fel jag hade. Teveserien var fantastisk och nu går den i repris på lördagarna i kanal 9.

Hugh Laurie som Bertie Wooster och Stephen Fry som Jeeves är en fantastisk kombination som verkligen får fram Wodehouses texter på bästa sätt.

Båda finns med i Black Adder som är en annan av mina favoritserier. Jag har alla åtta filmerna och kan se dem om och om igen.

I går blev det bingo när teveprogrammet Star hade en lång intervju med Hugh Laurie samtidigt som filmen Wilde visade Stephen Fry som Oscar Wilde på ett berörande sätt.

I Star fick Hugh Laurie spela flygel och sjunga sin egen låt Mysteri med suveräna knorrar.

Teveserien House ser jag bara då och då och enbart för att fascineras av Hugh Lauries scenkonst. I Starintervjun visade det sig att hans far var läkare och att doktor House nästan är skrädarsydd för Hugh Laurie på grund av att hans personlighet, enligt honom själv, överensstämmer med manuskriptets House.

Hugh Lauries hemsida
Hemsida för Stephen Fry
Mera om Hugh Laurie och Stephen Fry tillsammans.
Videosnutt med Fry, Laurie och en flygel
Hugh Laurie på YouTube