söndag, oktober 25, 2009

Kökets viktigaste kryddor - Sweet chili, Ajvar och örtsalt

Klicka på bilden så blir den större
Sweet chilisås, Trollens örtsalt och Ajvar är mina viktigaste kryddor tillsammans med paprikapulver, sambal oelek, honung, kanel och pepparmix.

En burk vita bönor spetsad med en matsked sweet chili, en tesked sambal oelek, tre matskedar ajvar och en tesked honung, är en delikatess.

Rimmat sidfläsk knaperstekt är efter avsilat fett, tillsammans med bönorna, en maträtt som slår det mesta.

Den här köttfärssåsen är också en höjdare:
800 gram finmalen nötfärs steks kort på hög värme tills all är brynt.
500 gram krossad tomat med chili, 250 gram havregrädde, två matskedar honung, två teskedar örtsalt, en matsked paprikapulver, två matskedar sweet chili samt två deciliter ajvar.

Mixa rubbet och koka upp. Låt sjuda åtta minuter medan spagettin från Barilla eller Zeta kokar. Töm spagettin i ett durkslag och kyl den med kallt vatten och låt den rinna avett par minuter. Värm upp spagettin i kallpressad olivolja av jungfrukvalitet. Servera med riven ost från Västgöta Kloster svart.

Huga så gott!

Tredje favoriten är Anderssons korvlåda

Mera läcker mat här. Rulla ned förbi detta inlägg.

Inga kommentarer: