onsdag, september 10, 2008

LHC - Mörk materia - Higgs partikel

Klicka på bilden så blir den störreAllt i bloggen om LHC

I dag - 10/9 - är dagen BB!Senaste nytt 14/9

Nu ska förhållande liknande sekunderna efter Big Bang återskapas i CERN. LHC - Large Hadron Collider - ska accelerera protoner i en cirkulär bana och åstadkomma energiförtätningar som detekteras i fyra stationer runt banan. Det sökta svaret är beskaffenheter hos mörk materia och Higgs partikel.

Nåja, till att börja med blir det bara protonstrålar i en riktning och då uppstår inga kraftfulla reaktioner, men om några veckor ska de skicka strålar åt båda håll så att de kolliderar. Det är vad hela manicken är konstruerad för och då blir det fyrverkeri.

Följ utvecklingen direkt från CERN - HÄR

Stephen Hawking lugnar de oroliga i Dagen
Stephen Hawking säger till Daily Telegraph att projektet snarare är mycket viktigt för att mänskligheten ska kunna leva vidare, eftersom ökat vetande om universums födelse fyller i kunskapsluckor om fysiken. Han försöker också lugna kritiker och pessimister.
- Världen kommer inte gå under när The Large Hadron Collider sätts igång. Den är absolut säker, säger professorn.
Tidigare i bloggen om experimentet. Rulla ned förbi detta inlägg om det finns överst.

Film ◄Klicka där - se och lyssna. Klicka där ► Grafik
Mera grafik
Ännu mera grafik

Klicka på rubriken och följ experimentet live!

Dagens Eko:

Uppdaterad 12:05
Det första experimentet i världens största partikelaccelerator genomfördes på onsdagsmorgonen. En protonstråle skickades in i den 27 kilometer långa acceleratorringen. Avsikten med experimenten är att man ska kunna studera universums uppkomst.
Professor Kerstin Jon-And, professor i fysik vid Stockholms universitet, befinner sig på plats i Schweiz och berättar hur det gick.
– Det har gått väldigt bra. Nu på morgonen har acceleratorfolket styrt protonsvärmen, undan för undan, en längre och längre sträcka runt ringen och nu så har de lyckats att få strålen att gå runt hela ringen. Strålen har fullbordat ett varv runt ringen, så det har gått jättebra, säger Kerstin Jon-And.
Hur kan ni följa det här förloppet? Kan ni se det på datorer eller hur går det till?
– Det finns detektorer runt ringen som visar var strålen befinner sig någonstans och vi har kunnat följa på bildskärmar att det verkligen kommit signaler i detektorerna vartefter strålen gått runt ringen.
Hur snabbt går den där strålen?
– Den går i det närmaste med ljushastigheten så när strålen sedan kommer att gå för fullt är det 11 000 varv i sekunden.
Vad betyder det här för det fortsatta arbetet?
– Det är en milstolpe för acceleratorutvecklingen. Det betyder att strålen nu kan gå runt ringen och att acceleratorn är redo för att ta nästa steg, som är att arbeta mot att få kollisioner i acceleratorn.
När kommer man att kunna göra ett sådant experiment, där man gör kollisioner och skickar från två olika håll?
– De allra första kollisionerna tror jag kommer att hända om en till två veckor men då blir det inte vid full energi. Kollisioner vid hög energi kommer att ta längre tid, kanske en till två månader, säger Kerstin Jon-And, professor i fysik vid Stockholms universitet.
Mera om LHC och annan vetenskap

Inga kommentarer: