lördag, mars 31, 2007

Är du en samlare?

You're a Pack Rat in Training
You know those crazy old people with a ton of video tapes and cats?Well, you're training to be one. Time to do some spring cleaning. Even if it isn't spring!


Seriösa tester under rubriken.

fredag, mars 30, 2007

Panda mot isbjörn




Knut anklagas för pandas död

Klicka på den rubriken och läs om hur folk spekulerar i pandan Yan Yans mystiska hädangång. Isbjörnen Knuts popularitet knäckte pandan.

Klicka på huvudrubriken högst upp i mitt inägg och studera första sidan hos WWF. De har en större bild på isbjörnarna än på pandan och då är ändå pandan deras logotype.

Det ser ut som en konspiration mot pandorna.

Isbjörnen hotad står det här , men pandan då? Pandan är konstant utrotningshotad.

Isbjörnarnas lobbyister har slagit till!

Allt kanske började här
och här.
Klicka på bilderna och se de pandor som har fått asyl i mitt soffhörn.
Isbjörnar är koleriskt folkilskna och pandor verkar genuint snälla.
Jag tar parti för pandorna!
Ständigt dessa isbjörnar! Antagligen har Knut varit på semester i Kina.

torsdag, mars 29, 2007

Fritidsresor och Lottie Knutsson

Fritidsresor har som första fritidsorganisatör, insett att flyget som nöjestransportmedel, är på väg ut.

I god tid testar de nu det enda vettiga alternativet, det som alltid borde ha varit förstahandsval för nöjesresor.

Med Lottie Knutsson som kommunikatör kan tågcharter bli en succé.

Hoppas nu bara att SJ, detta krångliga och byråkratiska företag, inser potentialen och inleder samarbete med samtliga spårtrafikföretag som kan bli aktuella för det nya nöjesresandet.

Heja Lottie sade Bill

Klicka på rubriken om du vill resa med SJ, men kom i håg att testa alternativ. Det kan bli onödigt dyrt om du väljer fel resväg.

Heja SJ sade Bull

lördag, mars 24, 2007

Gränsta - Knutby

Liftarens Guide till Galaxen och Kristi Bruds guide till paradiset är två helt osannolika historier. Den ena är ren fiction och den andra borde vara det. Kristi Bruds Guide till lyckan

Klicka på rubriken och ta del av material från norska aftenposten december 2005.

I dagens UNT finns en intressant
artikel om Eva Lundgrens fortsatta studier av fenomenet Kristi Brud och hennes sekt i Gränsta - Knutby.
Länk till pdf

Obekräftade rykten förtäljer att Helge Fossmo, den för mordanstiftan häktade pastorn, tillsammans med advokaten Peter Althin, inom kort tid ska träffa en representant för polisen i Uppsala.

Uppdatering UNT 28/3

TV4



Helge har sagt sig vara beredd att lägga korten på bordet och avslöja detaljer om sin egen och andras skuld i det absurda drama som under början av år 2004, var förstasidesstoff i de flesta dagstidningar här och i Norge.

Den här bloggen kommer naturligtvis att följa utvecklingen och efter hand presentera såväl fakta som spekulationer.

För den som är intresserad av bakgrunden rekommenderas denna länksamling.

Tidigare i bloggen om den bisarra historien.

Den här ljudfilen avslöjar lite om hur tankarna går i en sekt som har förlorat fotfästet i verkligheten.

Några berättigade frågor till polisen ◄Klicka
Flera frågor ◄Klicka

Uppdatering quark 27/3: "Det blev inte så att Althin själv var med. På tiden att han kunde åka till Kumla, kunde inte polisen."

Liftarens guide till Galaxen h2g2



Klicka på bilderna! Se se mig med oumbärlig handduk
samt iförd nyanskaffad tröja. Text på tröjans baksida
till höger. Tröjan och handduken ska bäras 25 maj
tillsammans med de övriga som har skådat ljuset.



Douglas Noel Adams skrev liftarens guide till Galaxen, en historia som jag först hade svårigheter med att ta till mig trots att jag alltid har varit SF-fantast.

För att slippa skriva hela den långa titeln hela tiden, kommer jag fortsättningsvis att använda den vedertagna förkortningen h2g2 (the HitchHiker's Guide to the Galaxy).

Efter många års fostran i den klassiska SF-skolan, med Asimov, Clarke, Simak, Heinlein, Lindbohm och alla andra framtidsskådares alster som fyller en tak-till-golv-bokhylla hos mig, var det rätt så omruskande att ta del av DNA's bisarra framtidsalternativ i h2g2.

Allt börjar med att Arthur Dent vaknar en morgon av en oemotståndlig lust att bli galen. Hans vän Ford Prefect tycker att det är en bra idé och drar in Arthur i en karusell av fullständigt galna upplevelser som inte kan beskrivas helt rättvist i korthet . h2g2 är tröstläsning för den som oroas över att en asteroid ska slå ned på Jorden. En asteroid är en bagatell jämfört med en intergalaktisk vägbyggnadsentreprenör eller poesikväll med vogoner.
Läs Boken!
(Det ska vara stort B)

Relaterade länkar
Hemsidan
Towel Day IGLK
Den nya filmen
42
Tänkvärt citat relaterat till den smått osannolika historien om Arthur Dent, Livet, Universum och Allt: "It was later pointed out by readers that 6 × 9 = 42 [eller 4B (bloggarens anmärkning)] if the calculations are performed in base 13, not base 10. Douglas Adams later averred that he was not aware of this at the time, and repeatedly dismisses this as an irrelevant concoction, saying that "nobody writes jokes in base 13 [...] I may be a pretty sad person, but I don't make jokes in base 13."
Mera 42
http://www.bbc.co.uk/radio4/hitchhikers/index.shtml

fredag, mars 23, 2007

Sjödrama i Enköping!

Klicka på rubriken och läs om gårdagens dramatiska händelser i vår kommun. Det ska bli spännande att följa utvecklingen och jag ska försöka ta bilder om jag hinner innan fartyget bärgats.

"Båtägaren får själv ta hand om bärgningen och räddningstjänsten har varit i kontakt med honom."

"Lars Karlsson, ordförande i båtklubben, berättar att båten varit på väg att sjunka i ett par veckor.- Förmodligen har den frusit sönder under vintern. Ägaren har varit här några gånger och pumpat läns, men tydligen har den inte blivit lagad.- Vi har därför befarat att det här skulle hända. Vi tycker att det är litet märkligt att ägaren inte dragit upp båten under vintern, men det är ju hans sak. Båten är dock värd ca en och en halv miljon kronor. Ägaren är inte medlem i båtklubben och har inte betalat hyra för platsen. - Vi har stött på, men hittills utan resultat, konstaterar Lars Karlsson."

Skepp ohoj sade Bill
Skeppare på djupt vatten sade Bull

Biobränsle

Klicka här och läs om nöten som kan lösa en massa olika problem.

Klicka på rubriken och läs om biobränslen

Jatrophaolja som biodiesel kan lösa flera problem samtidigt. Bönder i fattiga länder i Afrika och Sydamerika kan odla busken som dessutom kan växa i ökenområden och motverka ökenspridningen.

Det hela verkar fantastiskt intressant och det ska bli spännande att följa utvecklingen.

"Jatropha växer i varma länder, och levererar nötter som innehåller 40% olja av en kvalitet som ger mycket lite föroreningar."

"Jatropha kan växa i öknen, konkurrerar inte med livsmedelsproduktion och är giftig. Den har sitt ursprung i Mellanamerika men växer nu i tropiska och subtropiska områden över hela jorden."

"Jatrophabusken levererar olja motsvarande ca 2,5 tusen liter brännolja/hektar. Den finns redan planterad i Afrika från Sydafrika till Kenya och Ghana, i Indien och i Thailand och den ska planteras i Kina över en areal som hela England, och förväntas täcka en tredjedel av Kinas behov av biodiesel efter 2010."

Tidigare om biobränslen

torsdag, mars 22, 2007

Grand Canyon


Klicka på rubriken och på bilden

Citat tidningen Metro: "Den som inte är höjdrädd kan snart göra en "Skywalk" och få en oslagbar utsikt över Grand Canyon. Den 28 mars invigs "Grand Canyon Skywalk", en glasbrygga som hänger 1 200 meter över marken nedanför.
Bryggan går i en båge nästan 25 meter ut i tomma intet från Canyonen och i anslutning till den finns också ett nyinvigt besökscenter.
Trots sitt nätta utseende klarar bryggan enligt konstruktörerna vikten av en fullastad jumbojet och vindhastigheter på 160 kilometer i timmen."
För många år sedan visades en film på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm. Filmen var tagen från ett flygplan som gjorde en hisnande färd genom ravinen och med tanke på att det mesta är kalksten, skulle ingen kunna få mig att ta ett enda steg ut på bryggan.





Världsvattendagen








I dag är det den av FN instiftade Världsvattendagen (WWD) och nu ska vi se vad nyhetsmedierna har gjort för att uppmärksamma detta. I år när Världshälsoorganisationen (WHO), står som arrangör får dagen extra tyngd, men inte hos svenska nyhetsförmedlare. Klicka på rubriken och läs om vatten. Klicka på bilderna och se hur vattnet strömmar ned i mitt diskbänksavlopp.

Dagens Eko - noll!
P1-Morgon - noll!
Vetenskapsradion - Ett!
SvT Vetenskap - noll!
DN - noll komma fem! På ekonomisidan duger inte.
SvD - noll!
UNT - noll!
Enköpingsposten - noll! (ingen öppen nätversion)

Det kaske inte är så viktigt att folk får dricksvatten

Av de åtta nyhetsförmedlare som jag varje morgon granskar, var det bara Vetenskapsradion som höll måttet. DN skrev visserligen, men på Ekonomisidan.

onsdag, mars 21, 2007

GOOGLE

Google utökar sitt förråd av internettjänster hela tiden. Klicka på rubriken och läs om en del av dem.

Några exempel

Aktuella valutaväxlingskurser

Kalkylatorn Om du har IE7 kan du slå in räkneoperationen i googlerutan längst upp till höger och få svaret presenterat så här.

Bildsökning Skriv in vad du vill se avbildat och det kan bli så här.


Frågor om forskning

Översättningar

Bildhanteringsprogrammet som ger dig möjlighet att visa dina bilder i ett webbfotoalbum Picasa innehåller en enkel bildredigeringsfunktion som fixar oskärpa, felexponering, röda blixtögon med mera.

Google sade Bill
Kanon sade Bull

Medvind för vindkraften

Klicka på rubriken och läs om vindkraftverksproducenternas framgångar.

När det blåser ska man inte huka bakom vindskydd. Man ska bygga vindkraftverk!

Uppdatering 23/3 Klicka! Uppland kan bli vindkraftens Klondyke!

Uppdatering 26/3 ◄Klicka! Svenskarna kloknar till

Tidigare i bloggen om vindkraft ◄Klicka!

Vårdagjämning

Grattis! Nu blir dagarna längre än nätterna och snart är det sommar med smultron, svartvinbär och körsbär. Cykelvägarna blir snart rensopade från vintersanden. En extremt uthärdlig tid stundar!

Klicka på rubriken och läs om vårdagjämningen.

I morgon är det världsvattendagen (WWD) vilket av någon besynnerlig anledning får mindre uppmärksamhet än en fotbollsmatch.

Årets tema är sötvattenbristen som hotar redan utsatta människor i stora delar i världen.

Läs mera här!

Den svenska WWD-organisationen.

Programmet för de svenska aktiviteterna.

Programmet i Uppsala.

Mera om vattenbristen

Få av oss tänker på att vi unnar oss en obegriplig lyx när vi spolar i diskhon på morgonen för att få friskt kallt vatten till kaffebryggningen. Ännu mera obegripligt är slöseriet när vi spolar dricksvatten i toaletten många gånger varje dag. Naturligt för oss men obegripligt för hälften av planetens medmänniskor.

Denna lyx är fullständigt obegriplig för miljarder människor som lever med ett konstant dricksvattenunderskott.

De får det inte bättre om vi slutar slösa , men vi måste börja påverka våra politiker så att dricksvattenbristen lyfts till att bli en viktig fråga i de rika ländernas beslutande församlingar.


Läs här om hur glaciäravsmältningen orsakar torka.

Läs noga din dagstidning i morgon och sök efter information om Världsvattendagen. Lyssna på radion och titta i teveprogramtidningen efter program om Världsvattendagen.

Jag hoppas på en glad överraskning!

tisdag, mars 20, 2007

Avro RJ - Luftens skönhet








Malmö Aviations Avro RJ 100 är det vackraste passagerarplan som flyger i dag. Planet är dessutom ett av de tystaste tack vare modern motorteknik. Klicka på rubriken och läs mera om planet.
Klicka på de vackra bilderna så syns de ännu bättre!

Airbus 380 - Luftens gigant







Bildspel ◄Klicka
-
På 70-talet flög jag ibland väldigt ofta till Danmark och brukade då boka plats på förmiddagsplanet till New York som mellanlandade i Köpenhamn. Anledningen var att det planet var en Boeing 747 Jumbojet och jag var helt fascinerad av de fantastiska utrymmena och känslan av att flyga med det största flygplan som fanns på den tiden.
Nu kommer det ett ännu större plan. Klicka på rubriken och läs om planet på Airbus hemsida. Klicka på bilderna så blir de tydligare.
-
Det har inte hänt så mycket på jumbomarknaden sedan Boeing 747 introducerades och man kan ju fråga sig om detta är starten på en ny tävlan mellan tillverkarna, om att bygga det största planet.
Jag hoppas innerligt att Airbus 380 blir den sista av luftens giganter och att flygplanstillverkarna nu börjar tävla om vem som kan bygga det energisnålaste flygplanet.
-
Skönhetstävlingen vinner i alla fall Boeing den här gången, men det vackraste flygplan som någonsin lättat från marken är tveklöst Malmö Aviations Avro RJ 100 ◄Klicka
Så här ser det ut

Uppdatering 28/7. Biljetter till premiärturen med jätteplanet säljs på Ebay.

Klicka på etiketter "flyg" här under så kommer de senaste inläggen om flyg.

söndag, mars 18, 2007

Edsbyn vann årets bandyfinal

Klicka på bilderna för att se dem i rätt storlek

Uppdatering bandyfinalen 2010
Uppdatering bandyfinalen 2009

Rätt lag vann!

Klicka på rubriken och läs om bandy.

Den som har växt upp i Segersta i Hälsinglad med två mil till Bollnäs, två till Söderhamn, fyra till Edsbyn och 8 till Ljusdal, har en speciell känsla för bandy.

Nästa hemort blev för mig Sandviken på den tiden då där fanns två allsvanska lag, SAIK och SIF. Bandykänslan fördjupades. Tyvärr fick dagens final avnjutas via teveapparaten, men det var ändå fantastiskt.

Så här tyckte DN
SvD om finalen
Expressen
Expressen - 2
Minut för minut
Guldlaget

fredag, mars 16, 2007

Skansenakvariet och Jonas Wahlström

Klicka på bilden och studera det folkilskna husdjuret rödörad vattensköldpadda.

Klicka på rubriken och läs om Skansenakvariet. Det är bra att krokodilerna får vara kvar där. Skansenakvariet är en fantastisk sevärdhet som jag har många minnen från. Där fick min yngsta dotter och mitt äldsta barnbarn klappa ormar och där har jag gått i timmar djupt fascinerad av det exotiska djurlivet.

När döttrarna var små skulle de ha husdjur och det fick bli vattensköldpaddor på grund av pälsdjursallergi hos två av oss.

De fick två stora glasakvarium som de inredde med för sköldpaddor hemtrevliga inventarier som gjorde de nästan dagliga akvarierengöringarna till en pina för mig.

Dessutom luktade det rutten skunk när man tömde ur vattnet.

Sköldpaddorna var våldsamt ilskna och bet alltid i händerna när de skulle flyttas för rengöringen.

Somartid fick de ofta vistas i speciella sommarakvarium ute på gräsmattan i hopp om att någon korkad rovfågel skulle hämta dem.

En av dem rymde en gång men blev hemburen av en illvillig granne.

Två episoder finns tydliga i minnet av dessa odjur.

En gång i maj vandrade vi till en liten skogstjärn och fångade tusentals grodyngel som vi tänkte ha som bas för en grodfarm i trädgården. Vad vi skulle göra med de vuxna grodorna har jag glömt, men det var antagligen genialt liksom de flesta projekt från den tiden.

Det gick inget vidare. Grodynglen dog på löpande band och vi förstod först efter några dagar vad det handlade om. När ynglen omvandlades och fick lungor, drunknade de för att de inte fick vila ovanför vattenytan. När vi byggde upp stenpartier där grodorna kunde gå upp och andas, blev överlevnadsgraden imponerande, men innan dess, hade vi givit upp och kommit på en alternativ lösning.

Grodynglen fick bli sköldpaddsvillebråd vilket tog kål på åtskilliga hundratal stackars grodaspiranter.

Det blev faktiskt ett folknöje att se sköldpaddorna jaga grodyngel.

Till sist tröttnade vi föräldrar på de bitska kräken och tog kontakt med Jonas Wahlström på Skansenakvariet.

Han gillade upplägget och den officiella versionen för barnen blev att Skansenakvariet ville köpa deras sköldpaddor.

Vi lade skaldjuren i små kartonger och avreste till Skansen. Där tog Jonas hand om dem och släppte varligt ned dem till befintliga vattesköldpaddor. Sedan tackade han högtidligt flickorna för det fina tillskottet till akvariet och gav dem en massa fribiljetter.

Många skansenbesök blev det.

Tack Jonas!

torsdag, mars 15, 2007

Musjakt




Klicka på rubriken och läs om möss. Möss är små söta djur som kan ställa till med ett rent elände. Vi fick in möss på arbetsplatsen för många år sedan och blev till sist tvingade att anlita Anticimex för att bli av med husdjuren. Det luktade något alldeles förfärligt illa överallt där mössen uppehöll sig, men det var två episoder som avgjorde saken.

Jag är och har alltid varit tokig i choklad. I en skrivbordslåda låg oftast en kaka mörk Lindts. En morgon när jag skulle hämta en penna ur lådan, upptäckte jag musavföring i det första facket och en liten urgröpning i plastväggen till nästa fack. När jag drog ut lådan helt såg jag en delvis uppäten chokladkaka. Musen hade först tuggat upp ett hål i skrivbordslådans 12 mm tjocka träpanel för att sedan gnaga upp ett lagom stort hål i plastmellanväggen och därefter kalasat på min goda choklad.


Några dagar senare (det var högsommartid) låg det en fet huggormshona och vilade sig efter maten, på golvet i i lagret som alltid sommartid hade den stora porten öppen. Ormen var väldigt slö efter muskalaset men jag lät den ändå hugga sig trött mot ett därtill lämpligt föremål innan jag lade den i en hink och gick till dagiset (som låg i samma hus) och visade barnen hur en orm ser ut på nära håll. Därefter släppte jag ormen i ett gammalt militärvärn några hundra meter bort.



Nu blev det skillnad mellan jakt på mus och jakt med mus.


onsdag, mars 14, 2007

Fästingar

Det här året ska vi tydligen drabbas värre än vanligt av fästingplågan Klicka på rubriken och läs om de små odjuren. Finns det någon nyttoaspekt på fästingarnas roll i naturens samspel?

Risk för fästingrekord i år enligt SvD

Varmare klimat ger fler fästingar

Ökad risk för TBE-smitta

Den varma vinterns fel

Förra året smittades 163 personer av TBE i Sverige. Av dessa smittades tio procent i Enköping. Två personer avled, båda i Enköping och i år ska det bli värre!

Med tanke på att jag verkar ha en mycket god dragningskraft på fästingar kanske det är dags att omvärdera flytten till Enköping

Apoteket om Borrelia

Wiki om Borrelia

Patientföreningen

Uppdatering två timmar senare.
Fästingar är naturens felande länk. Alla andra djur växelverkar. Fästingen är det enda djur som är enbart tärande. En oförsvarbar inkräktare i naturens kretslopp.
Google gav svaret!
I ett nyttomaximeringsperspektiv är fästingen onödig och bör antingen omskolas eller utrotas enligt min ringa mening.




tisdag, mars 13, 2007

42




Klicka på rubriken och läs om 42!

Mera om 42 ◄klicka

För att göra en lång och fantastisk historia kort så konstruerades världens största dator för att besvara frågan "Vad är meningen med livet, universum och allt?

Efter tusentals år av kalkylerande kom svaret "42"

Då förstod räknenissarna att frågan var fel ställd.

Via spelet alfapet kom senare ett förtydligande "Vad får man om man multiplicerar 6 med 9?

Ääsch, det går inte att förklara. Läs boken Liftarens guide till galaxen!

På engelska om 42 ◄Klicka
"It was later pointed out by readers that 6 × 9 = 42 if the calculations are performed in base 13, not base 10. Douglas Adams later averred that he was not aware of this at the time, and repeatedly dismisses this as an irrelevant concoction, saying that "nobody writes jokes in base 13 [...] I may be a pretty sad person, but I don't make jokes in base 13."

Genteknik, majs och Monsanto

Klicka på bilden

Nu stormar det igen i massmedierna efter att några laboratoriemöss ha skadats av att äta genmanipulerad majs.

Mera genteknik i bloggen här

Oberoende forskare kräver stopp! ◄Klicka!

Citat: "Honråttorna som åt genmajsen ökade i vikt och fick signifikant högre halter av socker och fett i blodet. Leverns vikt ökade i förhållande till den allmänna vikt­ökningen och njurarnas funktion försämrades."

Majsdiet är klart olämpligt för möss, är min bedömning.

Mera citat: "MON 863 har debatterats livligt i flera år. 2004 valde svenska jordbruksverket, liksom dess motsvarighet i övriga EU-länder, att hemligstämpla över tusen ­sidor av Monsantos ansökan."

Visst har genmanipulerad majs diskuterats, men utifrån fel riskperspektiv. Det stora hotet från genmanipulerade grödor, är risken för hoppande gener.

De behandlar majsutsädet så att plantorna blir resistenta mot deras eget ogräsbekämpningsmedel. Läs det igen!

Då kan odlarna ösa ogräsgifter över plantagerna utan att nyttoväxternas tillväxt skadas.

Naturligtvis tar majsen upp gift, men opinionen måste riktas mot de hoppande generna.

Tänk dig en situation där ogräset muterar och blir resistent mot de kraftigaste bekämpningsmedlen!

Då har vi släppt loss den värsta farsoten som tänkas kan.

Klicka på rubriken och ta del av flera genteknikinlägg!

Uppdatering 14/3

måndag, mars 12, 2007

VÅR!

I dag var det dags att ta ut pärlan ur garaget efter vintervilan. Efter oljebyte blev det en tur på livsfarliga vägar. Grus på asfalt och slicks (däck utan mönster) är ingen bra kombination.
När jag åkte hemifrån klockan elva syntes inte ett liv bakom häcken, men när jag kom hem klockan fyra, hade rabarberna tittat upp.


Klicka på rubriken och läs om årstiderna!
Klicka på bilderna och bli glad!

söndag, mars 11, 2007

Biljardregler



Klicka på rubriken och läs tävlingsreglerna.
Kortfattade regler för amatörer
9-ball (nine ball) är en form av biljard. Man använder sig av bollarna numrerade 1–9. Vid spelets början placeras bollarna med boll ett på huvudpricken, och resterande bollar i en diamantform bakom. Boll nio placeras alltid i diamantens mitt. Man inleder med att stöta den vita bollen mot klungan av bollar så att de sprider sig. Om en eller flera bollar går ned i ett hål, får man fortsätta. Råkar boll nio gå ned direkt, vinner man.

Vinner gör man genom att sänka boll nio. Objektbollen är alltid den boll med lägst siffra, och denna boll måste alltså träffas först. Träffar man fel boll, får motståndaren stöta. Råkar man träffa fel boll får motståndaren stöta
stötbollen där den hamnade. Råkar man skjuta stötbollen i ett hål, får motståndaren placera den på valfri plats.

Bollarna får sänkas i vilken ordning som helst förutsatt att den vita stötbollen först träffar bollen med den lägsta siffran. När boll 9 sänkts är spelet över, och spelaren som sänkt bollen erhåller ett poäng. Vid matchspel vinner den spelare som först når ett i förväg bestämt antal poäng. Ett sofistikerat sätt att vinna, är att träffa objektbollen så fort som möjligt så att den knuffar ned boll nio i hålet.

En variant av 9-ball går ut på att man ger ett poäng för femman och två för nian. Sedan spelar man till exempel först till 13 poäng. Att femman ger en poäng kan ge lite mer "action" åt spelet.

Avancerade regler
8-ball är den vanligaste typen av biljard. För att kunna spela 8-ball behöver man ett set bollar som innehåller en köboll och 15 andra bollar, numrerade från 1-15. Bollarna 1-7 kallas för spots och 9-15 för stripes (8-ball kan också kallas för "spots and stripes").

Spelets mål är att först sänka en av bollserierna 1-7 eller 9-15, samt därefter sänka boll nummer 8. Sänkning av boll 8 före det att spelaren sänkt sin bollserie medför förlust. Ofta brukas 8-ball spelas med dessäng, vilket innebär att spelaren före varje stöt måste avisera vilken boll han har för avsikt att sänka, och i vilket hål. Om en spelare har sänkt hela sin serie och råkar sänka köbollen innan, eller samtidigt som den svarta bollen sänks, förlorar spelaren matchen.

Avancerade regler

Snooker är den variant som får mest medial uppmärksamhet i Sverige, och den enligt min mening, mest raffinerade eftersom den bygger på taktik och försåt.

Den övre bilden visar uppställningen och en tänkt inledningsstöt som får den vita köbollen att stanna bakom brun.

Femton röda bollar läggs upp i en triangel och sex olikfärgade läggs på sina bestämda platser.

Spelarna måste stöta varannan röd och olikfärgad. Efter en röd träff får valfri färgad väljas som mål. Svart ger sju poäng, rosa sex, blå fem, brun fyra, grön tre och gul två. Varje röd sänkning ger en poäng.

Maximal poäng är (utan straffpoäng) 147 och kan endast uppnås om röd och svart växelvis sänks tills dess att alla röda är borta. Då ska de färgade sänkas i poängordning nedifrån.

Avancerade regler
Här kan du spela biljard mot datorn

Besök hemsidan för snooker i Sverige.
Snookerfakta

Kim Hartman är en fantastiskt bra snookerkommentator hos Eurosport, som gör tevetittandet extra uthärdligt. Några citat från Kim.

Biljard med Jonny

Dottersonen Jonny lägger upp bollarna för en
match 8-ball. Han vann med 3-1 i set.
Vi försöker med 9-ball. Jonny vann med 2-1

Sekunden efter sprängning.


Förloraren lägger ut förnedringen i bloggen


Klicka på rubriken och läs om biljard. klicka på bilderna så blir de tydligare. I går spelade jag för tredje gången i mitt långa liv, detta underbara spel. Det gick bättre än senast och jag ser fram emot nästa omgång.

Vårt solsystem - Pluto

Klicka på rubriken och läs om solsystemet. Jag har cirka 600 science-fiction-böcker och har alltid varit fascinerad av idén om intelligent liv på andra himlakroppar. Ingen av alla SF-böcker som jag har läst, har nämnt Pluto som en alternativ plats för levande organismer.

Den skendebatt som Plutos status har startat är mycket märklig eftersom det saknar betydelse om Pluto är planet, dvärgplanet eller asteroid.

Den här DN-artikeln visar med all önskvärd tydlighet hur ointressant frågan om Pluto är.

Här finns astronomiska definitioner
Här finns astronomiska bilder

Läs här om Science Fiction
Köp Science Fictionlitteratur här!
Solen kollapsar


Pluto är en hund sade Bill
Klicka här sade Bull

onsdag, mars 07, 2007

Nyhetskrönikan

Klicka på rubriken och läs de viktigaste nyheterna!
Fängelse blir bostadsrättsförening. ◄Klicka!
Rymdveterinären. ◄Klicka!

Nyheter från den vanliga världen.

Tvätta aldrig bilen! ◄Klicka!
"- Att spruta ett återanvänt aggressivt vatten som innehåller massvis med tensider, avfettning och salt med högtryck under bilen är enbart förkastligt. Det är bara till skada för bilen, säger OK Värmlands vd Hans Ferner till Nya Wermlands-Tidningen."

"- I dagens läge finns det ingen bilvårdsanledning till att tvätta en bil. Det är mer en trivselfaktor. Att det är trevligt att ha en ren bil, säger Hans Ferner till Nya Wermlands-Tidningen.- Men bilen klarar sig lika bra hela livet även om du aldrig tvättar den. För att inte tala om vad miljön tjänar på det."

Hans Ferner har absolut rätt intygar jag som har många års erfarenhet som leverantör av biltvättmaskiner. Låt regnet hålla bilen ren!

P1-MorgonKlicka och lyssna! Del 2 Klockan 06.38.
Islamombudsmannen Katri Linna ångar på. Hon vrider sig som en mask på kroken varje gång hon ska försvara muslimers rätt till positiv särbehandling.
Säkerhetskrav och hygienkrav förutsätter enligt Linna, särskild islamanpassning.

Livets-Ord-Mupparnas nyheter ◄Klicka!
"Mer förkunnelse om Andens dop och tungotal, men utan lagiskhet och manipulation.Med det budskapet inledde pastor Pelle Hörnmark på tisdagen årets Evangelistvecka."

I ärlighetens namn ska sägas att Kristi Brud fick sig en känga i alla fall.
Citat Hörnmark: "– Du ledare, våga inte använda den helige Ande för att manipulera människor eller få dem dit du vill, sa han skarpt."

Halleluja sade Bill
Rabbelnissar sade Bull

Nyheter från profeternaKlicka!

Medicinsk nyhetKlicka! Var det någon som blev förvånad över att folk utnyttjar frikortssystemet?

Chockerande nyhet från styrelsevärldenKlicka!

Blir någon överraskad av att styrelserna fortfarande är mansdominerade? Kvinnor ifrågasätter onödiga risker och slöseri med ägarnas insatser. Machogossarna vill ha feta bonusar ock kul investeringsobjekt. Tala om kulturkrock! Naturligtvis bromsas kvinnorna. Det bästa styrelser jag har suttit i har haft en jämvikt mellan könen.

Ännu en revolutionerande bantningsmetodklicka!

Jag slår vad om att det bara finns en idiotsäker metod att hålla kroppsvikten på en hälsosam nivå. Motionera. Drick ingen läsk och minimalt med pilsner. Undvik fet mat och ät grönsaker.

Själv håller jag en trivsam men ohälsosam övervikt med hjälp av Guinness, Murphys och gräddstuvad pyttipanna, men jag har köpt en motionscykel.

tisdag, mars 06, 2007

Dagens kulturnyhet!

Klicka på rubriken och läs om Rocky!

Rocky blir tv-serie

Personligen tycker jag att Rocky som seriestrippar gör sig bäst i färg och med korta texter.

De svartvita Stripparna i DN har ofta för mycket text för att passa mig.

Garfield och Ernie är mina favoritserier. Jag tycker inte att Garfield blev lyckad som film och jag tror inte heller att Ernie passar i rörliga bilder.

Tyvärr befarar jag att samma öde väntar Rocky. Finurliga texter passar bäst med stillbilder fixerade i uttryck och känslor.

Karaktärerna i Ernie

måndag, mars 05, 2007

Vattenkraft

Äntligen!

Klicka på rubriken och läs Vattenfalls senaste pressmeddelande om utbyggnad av vattenkraften.

"Den planerade ombyggnaden görs för att säkra framtida elproduktion och samtidigt kunna ta ut mer energi i detta vattenkraftverk."

Uppdatering klockan 14.30

"Sol, vind och vatten", sjöng man i demonstrationstågen under den stora kärnkraftdebatten som gjorde Fälldin till statsminister.

Nu är det dags för mera "sol, vind och vatten" och nu är elkraftbolagen äntligen de som driver utvecklingen.

Finns det någon som tror att de har drabbats av eftertanke och vill värna miljön?

Den som tror så har fel. Elkraftbolagen har insett att framtidens vinster ligger i utvecklingen av energiomvandling från "sol, vind och vatten".

Kärnkraften har börjat bli en obekväm ryggsäck.

Äntligen!

Om de styrande politikerna hade stått pall för industrins energilobbyister på 70- och 80-talen och sett till att miljövänlig förnybar energiomvandlingsteknik hade fått erforderliga forskningsanslag, samt hade behållt restriktionerna mot direktverkande elvärme, hade vi varit av med kärnkraften i god tid före år 2010.

TBE och fästingar

Klicka på rubriken och läs om TBE.

År 2006 smittades 163 människor i Sverige. Av de drabbade fick cirka 10% sin smitta i Enköping och de enda två dödsfallen förra året inträffade i Enköping.

Jag har förgäves sökt efter något gott med fästingar, men det verkar inte finnas en enda försonande egenskap.

Naturhistoriska Riksmuseet om fästingar

Sjukvården om fästingar

Vårdguiden om fästingar

Wiki om fästingar

Finns det någon egenskap som gör fästingarnas existens motiverad, om man betraktar dem i ett nyttoperspektiv?

Jag är rena fästingmagneten och efter torneringen under medeltidsveckan, en varm sommar i Visby, var benen fläckiga av de små odjuren som ett efter ett plockades bort av en snäll sjuksköterska. Att sitta i kortbyxor i högt gräs en hel sommardag i Visby, är att utmana fästingarna till stordåd.

Snart är det sommar och dags att börja plocka fästingar igen!

söndag, mars 04, 2007

Månförmörkelse


Månen Mars och Jupiter 11/9-2004, i konstellation på övre och undre bilden.



Klicka på rubriken och läs om fenomenet månförmörkelse.

I går kväll hade jag riggat kameran med 1600 mm teleobjektiv på ett stadigt stativ. Stora objektiv har stativkoppling mitt på eftersom allt välter om man monterar kameran på stativhuvudet.

Jag var redo när det var dags, men molnen tätnade och det blev inga bilder den här gången heller.

I Stockholm var fotoentusiasterna bättre lottade.
Nästa gång är det min tur. Många månbilder har det blivit, men ingen fullträff. Den övre är bra förresten, klicka på den!