onsdag, juli 11, 2007

Gränsta - Knutby

Klicka på rubriken och läs början till den osannolika historia som sedan år 2004 rullats upp omkring en liten by i Uppland. En pingstförsamling med cirka 100 medlemmar inklusive barn, som har sex pastorer varav en, den ledande, enligt egen uppfattning, är utvald att bli maka till Jesus när vår planet faller samman, vilket ska ske i år enligt hennes profetia för tio år sedan.

Detta bitvis komiska och bitvis tragiska skådespel innehåller så många bisarra detaljer så att det skulle krävas en tjock bok för att få rum med bara det stolligaste.

Ett nätforum har sedan början av år 2004 fyllts av mer och mindre kvalificerade privatutredningar baserat på en mycket märklig polisutredning som har detaljgranskats med genomlysning av de minst sagt besynnerliga slutsatser som gjordes efter morden i Gränsta - Knutby.

Det här är bara årets diskussioner. Det finns arkiv med ytterligare minst tio gånger så många inlägg under tre och ett halvt år.

Med tiden startades en ny nätplats där mera detaljerade utredningar presenterades och där många av församlingens häpnadsväckande predikningar samlades.

Teorier
Predikningar m.m.
Domar
Länksamling
Allmänt

Min favoritinspelning som visar på mentaliteten i en sluten grupp av fanatiker med en helt egen fyrenighetsteologi.

I dag vaknade Aftonbladet till och dukade upp med fyra artiklar.

Knutby var en dödskult
"Enligt den tidigare förkunnelsen skulle Jesus komma tillbaka till jorden iklädd tajta jeans och skinnjacka för att visa Åsas storhet för världen. Nu ersattes den bilden. I stället skulle Åsa Waldau stå brud i himlen."

"Fossmo är en psykopat"
"Helge Fossmo försökte få honom mördad.Nu talar Daniel Linde, 34, ut om pastorns "dödskult".– Det är lögner från en sjuk människa, säger han."

Kristi brud vägrar att kommentera
"I går var det ingen hemma i Åsa Waldaus hus utanför Knutby. Genom sin presskontakt tonar hon ner Fossmos anklagelser."

Fler än Helge och Sara bär ansvaret
"Eva Lundgren har intervjuat Helge Fossmo i mer än 150 timmar.Hon har även tagit del av hemliga Knutbydokument och profetior.– Jag är övertygad om att ansvaret för det som hände sträcker sig till fler än Helge och barnflickan, säger hon."

"– Men jag har låtit granska dokumentet både språkligt och datatekniskt och detta är ett äkta dokument som härstammar från Åsa. Det råder inga tvivel om det."

Expressens Tirsa-beundrarklubb hakar på. Och fortsätter.
Mera ur Expressen.
Och mera. Till sist

Hade domstolens ledamöter insett att den så kallade barnflickan hade mycket mera att berätta, hade de inte nöjt sig med hennes osammanhängande och minst sagt tillrättalagda erkännande, utan fortsatt förhören med övriga inblandade.

Då hade sannolikt slutsatserna blivit annorlunda, men än är det inte för sent.

Klicka på Knutby vid "Etiketter" och läs mera om pingströrelsens härdsmälta.

Uppdatering 12/7
Uppdatering-1 17/7
Uppdatering-2 17/7

Sektledningen.

Inga kommentarer: