onsdag, maj 31, 2006

Grilltips


Under rubriken finner du goda råd från min favoritleverantör av grillkol.

Du som tröttnat på vingliga grillar, gör som jag.

Köp en stor grill och strunta i att montera stativet och de där attans hjulen som ändå inte klarar av att rulla i grus och gräs (grillarens standardunderlag)

Borra ett tolv millimeters hål mitt i grillfatet. Hämta ett två meter långt tvåtums stålrör. Svetsa en fem milimeter tjock plugg i ena änden.

Svetsa fast en tvärslå tio centimeter från den pluggade änden. Tvärslån ska vara något kortare än grillens diameter.

Banka ned röret i marken på lämplig plats tills en meter av röret är ovanför marknivån. Använd storsläggan, men lägg en träbit ovanpå röret innan du bankar. Annars skadas röränden.

Borra ett tio millimeters hål mitt i den ditsvetsade pluggen.

Gänga med M12 gängtapp.

Placera en stor bricka under och en lika stor ovanpå grillplåten.

Dra fast grillen i röret med en M12-bult.

Så här kan du fixa till en mycket stadig grill med lagom arbetshöjd och hängare för alla grillredskap.

Klicka på bilden. Cementröret är bara en snits- och stilfaktor utan funktion, men det ser bra ut.

Nu väntar vi bara på grillväder.

Kakrecept

För att koppla av en aning från min politiska upprördhet efter det senaste utspelet från Maudligan, surfar jag runt på sidor som gör mig glad.

Från den trevliga bloggen www.bloggen.fi/lotta stal jag detta kakrecept via inlägg hos http://karinlangstromvinge.blogspot.com/

Kakrecept för småbarnsföräldrar


Ta ut mjuksinallen ur ugnen och ställ den på 200 grader. Smält 100 gr smör i en kastrull. Ta ut nallen ur ugnen igen och säg: "Nej Ville!" Rör ner 2 dl socker i smöret. Ta smörpaketet av Ville och torka av väggen. Tillsätt 3 msk kakao i smeten. Ta bort smörpaketet av Ville igen. Tvätta katten. Sätt ett plåster på rivsåren. Ta ut nallen ur ugnen och vädra ut röken. Ta mobiltelefonen av Jenny och förklara för din chef att det inte var du som ringde nyss. Tillsätt 1 tsk salt och 100 gram krossade hasselnötter i smeten. Ta bort katten ur ugnen. Häll smeten i en smord ugnsform och grädda i 200 grader ca 25 minuter. Ta bort katten och rakapparaten av Ville. Förklara för barnet att rakade katter inte blir solbrända på sommaren. Släpp ut katten på gården. Sök fram mera plåster. Gör fyllningen. Blanda 100 gr florsocker, 50 gr smält blockchoklad, 50 gr smör. Ta den förbannade nallen ur ugnen och släng den i roskis (=soptunnan). Sätt Ville i spjälsängen. Tillsätt 2 dl mjölk i fyllningen och låt sjuda på svag värme. Be om ursäkt av grannfrun för att Jenny hittat trädgårdsslangen och erbjud dig att betala för vattenskadorna. Bind fast Jenny vid köksbordet. Ta ut den brända kakan ur ugnen och släng bort den. Det finns kakor i butiken, för helvete.

tisdag, maj 30, 2006

Helvetesprognos

Ett passande test för en som just har klagat över Centerpartiets nya profil.

Så här syndig är jag
(Gula) - Omåttlighet, Frosseri - Gluttony: 40%
(Acedia) - Lättja, Likgiltighet, liknöjdhet - Sloth: 40%
(Ira) - Vrede - Wrath: 20%
(Invidia) - Avund - Envy: 0%
(Avaritia) - Girighet - Greed: 0%
(Luxuria) - Vällust, Otukt, Okyskhet - Lust: 0%
(Superbia) - Högmod - Pride: 0%
Chance You'll Go to Hell: 14%
Min diagnos: You'll die from food poisoning - and then the natives will feast on your fatty limbs.
How Sinful Are You?

Centerpartiet

Det nya Centerpartiet gillar kärnkraft!

Man skämtade om att Hedlund sade "Centern har alltid velat och kommer alltid att vela"

Nu är det dags för ett nytt skämt "Centern tar tillbaka allt som sagts om kärnkraft och hävdar motsatsen"

Omvandling av energi från den direkta solinstrålningen, kan ske på många sätt. Energin från solinstrålningen är enormt mycket större än vårt behov. Solinstrålningsenergin mot horisontalplanet är cirka 5,9 kWh per m² och dag.

http://www.xpress.se/~gbgm0073/

http://www.vattenfall.se/om_vattenfall/var_verksamhet/forskning_och_utveckling/solenergi/

http://www.solklart-solvarme.nu/grundsida/undersidor/teknik/solel.htm

Forskning på området pågår vid Vattenfalls Älvkarleby-laboratorium. Beräkningar och praktiska erfarenheter visar på att ett solfångarfält i storleksordningen 5000 m2 kostar ca 1600 kr/m2 och producerar 315 kWh/m2 årligen. Drygt fem kronor kapitalinvestering behövs då för att ge en kilowatt-timma per år. Utrustas samma anläggning med reflektorer och förbättrade absorbatorer ökar kostnaden till ungefär 200 kr/m2, men energiutbytet stiger samtidigt till 500 kWh/m2. 4 kr/m2 årligen innebär sammanfattningsvis att energikostnaderna reducerats med över 20 procent och solvärmens konkurrenskraft stärkts ekonomiskt.

Vattenfall har insett att de måste satsa på vindkraft, solinstrålning och förnyelsebara råvaror för energiomvandling.

Tror någon att de gör detta för att vara snälla?
Tror någon att de gör detta för att de tar sitt samhällansvar?

Fel i så fall! De gör detta för att tjäna mera pengar!

Mera information kan lämnas av:
Göran Lundgren, chef för Elproduktion Norden, telefon 08-739 57 79.
Erik von Hofsten, presschef Vattenfall Norden, telefon 070-559 54 84.
Martin May, chef för Media Relations, telefon: 08-739 52 70.

Nu när marknaden börjar inse att framtiden ligger i direkt energiomvandling från "sol, vind och vatten", börjar Centerpartiet tala om utveckling av kärnkraften. Man tar sig för pannan och tror knappt sina ögon.

Jag förstår varför det inte blir någon riksstämma i år.

Långsiktigt hållbar miljövänlig och säker energiomvandling samt utveckling mot kretsloppssamhället, var en bra ideologi. Meningen var att våra efterkommande generationer, skulle få nöjet att leva i en värld med rent vatten, ren luft och rent samvete.

Nya CenterpartietKlicka

I'll be back!

måndag, maj 29, 2006

Val 2006

Valet närmar sig och kvalet likaså. Nu menar jag inte bara kvalifikation utan i högre grad lidandets kval. För första gången är det inte naturligt för mig att rösta på Centerpartiet.

Inför det senaste valet drabbades jag de sista tre veckorna av starkt tvivel på att mitt och Centerpartiets mål sammanföll. http://www.centerpartiet.se/templates/PersonalPage.aspx?id=6350
Trots en smärtsam tvist med valkommittén, blev det ett centerval för mig igen.

I Centerpartiets valmanifest fanns den gången 100 punkter varav en handlade om miljö och energi. De frågor som dittills hade varit avgörande för partiet och för mig.

Om vi inte kan lösa energiomvandlingsproblemet på ett långsiktigt hållbart, säkert och miljövänligt sätt, spelar det ingen roll vad vi bestämmer om vård, skola och omsorg.

Om vi inte nu, i sista stund, bestämmer oss för att all energiomvandling ska baseras på förnyelsebara råvaror, kommer vi om några år inte att ha råd med mycket annat än vård av miljöskadade människor och panikåtgärder för att lösa samhällsstruktureringen.

När vatten och luft övergått från att vara friskt och nyttigt, till att bli hot mot allt biologiskt liv, tvingas vi omprioritera resurserna till avveckling i stället för utveckling.

När utsläppen från fossilbränsleförbränningen slutgiltigt har tvingat fram filtrering av luft och vatten, kommer sex timmars arbetsdag och längre semester, att framstå som obegripliga krav.

När avfallet från kärnkraftverken, har växt till ohanterliga mängder och skadorna från uranutvinningen, har växt till naturkatastrofer, kanske den politiska retoriken äntligen kommer att handla om hur vi ska förvalta vår Jord så att våra efterkommande slipper apokalypsen.

Under tiden fortätter Centerledaren att bjäbba. Folkpartiledaren mumlar och svamlar. Högerledaren spelar teater för folket. Kristdemokratledaren förblir obegriplig. Miljöpartisterna som hade chansen att ta hand om miljö- och energiproblemet när Centern lämnade walk over, kämpar om makten under ledning av ett ständigt helvirrigt manligt och ett ständigt helspänt halvrör som förgäves försöker ena tusen viljor. Kommunistledaren vill ha kommunism. Jag glömde Socialdemokratin, vår nya adel.

En socialdemokrat som kommit tillräckligt långt i karriären, lyder inte under samhällets normala regelverk. Socialdemokraten kan fiffla, ljuga, förskingra och missbruka makt, utan att bli straffad. Fallskärmen borde ersätta rosen som Socialdemokratins symbol.

Vilken hjärntrust! Kanske är det hjärnbrist, eller...?

Mitt gamla fina Centerparti har blivit Högerfolkpartiet Light under ledning av en bjäbbande opportunist.

Visst finns det i ärlighetens namn, ljuspunkter när man studerar http://www.centerpartiet.se/ Läs gärna http://www.centerpartiet.se/upload/Centerpartiet/Dokument/Det%20gröna%20manifestet.pdf Men.....

Nya Centerpartiet ◄KlickaSäg till om någon hör eller läser ett konkret energi- och miljöförbättringsförslag från Centerledarskapet.
Vad ska jag rösta på?

söndag, maj 28, 2006

CanastaYtterligare en förnedrande omgång Canasta har avverkats. Poängtabellen drygt halvvägs återspeglar slutresultatet.

Regler för den som vill spela Canasta på vårt sätt.

Under rubriken finns en variant.

Canasta med tre lekar
3 lekar inkl 2 jokrar per lek

Upplägg/spel
Spelarna får 13 kort var och ett kort läggs upp bredvid högen. Den spelare som är i tur tar två kort och lägger ut ett. Alternativ: Om spelaren kan lägga ut en triss med två kort på hand (max en tvåa/joker) och det översta kortet kan spelaren göra det och sedan plocka upp högen på hand och därefter lägga ut ett kort. Om spelaren inte tidigare lagt ut krävs att kombinationen tillsammans med ev. andra kombinationer som samtidigt läggs ut har en viss poängsumma (summan av de individuella kortens poängvärde)

Lägga ut
De kombinationer man lägger ut på bordet första gången måste ha ett visst värde. Värdet är kortens sammanlagda poängvärde, inklusive ev. kort som man plockar högen på. Man får alltså inte plocka högen om man inte tidigare lagt ut om man inte når upp till den aktuella poängsumman. Poängsumman avgörs av ens poängsaldo efter omgången innan.

Specialkort
Röd trea läggs på bordet och ett nytt kort dras.
Tvåor och jokrar wildcards.
Svart trea överst i högen gör att nästa spelare inte kan plocka högen.
Joker/tvåa spärrar högen (läggs på tvären). Då krävs ett extra kort för att plocka högen (fortfarande max en joker/tvåa) tills dess att högen plockats. Minst ett vanligt kort eller en svart trea måste läggas emellan innan ny tvåa/joker får läggas på kasthögen.

Canastor
En canasta består av en kombination på bordet med minst sju kort. Korten samlas ihop till en hög. Är canastan jokerfri är den röd, och då läggs ett rött kort (ej joker) överst. Innehåller den minst en joker/tvåa är den svart och ett svart kort läggs överst. Man får inte ta högen på en valör man gjort canasta i. En canasta får aldrig ha övervägande eller hälften jokrar. En canasta med bara jokrar och/eller tvåor räknas som röd.

Gå ut
Man måste ha minst tre canastor varav minst en röd för att kunna gå ut. Dessutom måste man göra sig fri från kort på hand. Man kan lägga ett kort på kasthögen allra sist eller lägga alla korten på sina kombinationer.
Man får inte gå ut om man har 1-5 svarta treor på hand. Har man alla 6 svarta treorna får man lägga ut dem när man går ut, och de räknas i så fall över huvud taget inte. När en spelare gått ut räknas alla spelares poäng samman.

Poängberäkning
Röd 3 +100 (-100 om man inte lagt ut, +200 för den spelare som har alla röda treor)
Svart 3 -100 om man inte har alla sex och har gått ut.
4-7 5 p
8-kung 10 p
Ess 20 p
2 20 p
Joker 50 p
Svart canasta 300 p
Röd canasta 500 p
Jokercanasta 1500 p
Utgång 100 p
Kort på bordet ger plus, kort på hand ger minus. Dock inga extraminus för canasta på hand.


<0 15="15" br="br" p="p" ppna="ppna">5-1495 Öppna på 50
1500-2995 Öppna på 90
3000-4995 Öppna på 120
5000-9995 Öppna på 200

För att vinna krävs minst 10 000 poäng

Kul bildminnen
I väntan på att mina döttrar ska bli redo för en Canastamatch, bläddrar jag i mina fotoalbum och gläds över att kameran alltid är med.

Klicka på bilderna.

Bilden i mitten visar en gammal lada som jag passerade under en irrfärd i Jämtlands djupa skogar miltals från bebyggelse och helt vilse.

Bilden överst visar två unga damer sittande på Slottskajen i Stockholm, skrattande så att de nästan faller i vattnet. Fotografen på bilden höll på väldigt länge med att arrangera en bra bild och började bli riktigt irriterad på skrattandet. Dock insåg även hon det komiska i situationen när hon långt senare upptäckte att jag stod bakom henne och fotograferade fotografen.

Bilden till vänster är tagen från ett fönster ovanför en dagisuteplats. En dagisfröken arbetar energiskt med att sy fast en pillesnopp på en stor pojkdocka, helt omedveten om min närvaro ända tills hon var klar.


fredag, maj 26, 2006

Matdags igen

Jag nobbade McDonald's i dag igen!
Nu är det snart ett år sedan jag senast
åt på restaurant Gyllene Måsen.
I dag lade jag 0,6 kg rödspätta i en smord
form. Kokade potatis i 20 minuter. Pressade
den och lade upp den i formens kanter.
Mycket kantarellsås med vitt vin över fisken och därpå
en blandning av riven Västgöta Kloster och Brie. Efter 20 minuter i mitten av ugnen med 225 °C över- och undervärme, smakade det hela uthärdligt och det blev en portion över till frysen.
Nu ska jag åka till ICA Maxi och inhandla råvaror till morgondagens grillparty.

Jag gillar mat!


torsdag, maj 25, 2006

Towel Day 2006

I dag är det Towel Day och vad det innebär, vet alla som läst Douglas Noel Adams "Liftarens Guide till Galaxen" (Världens första trilogi i fem delar)
Klockan 17.45 konstaterar jag att tröjan och handduken hänger kvar på vilstolen på altanen. Ett envist regnväder dyker upp så snart jag drar på mig tröjan och tar ut cykeln
Handduken i närbild. Smutsen kommer från flera års torkande av bouleklot och kubbredskap. Tvättning kommer inte på fråga
Tröjans baksida förklarar meningen med att alltid bära på en handduk. Klicka på bilden så blir texten större.

Den som inte läst böckerna och inte sett filmerna, får en nyttig lektion här.
Information Hemsida
Forum h2g2

Rapport från förra året

onsdag, maj 24, 2006

Hur ond är du?

You Are 26% Evil
A bit of evil lurks in your heart, but you hide it well.In some ways, you are the most dangerous kind of evil.
How Evil Are You?


Hos Maria fann jag detta ondsketest.

Jag är ond i hemlighet (26%) och plockar fram min mörka karaktär när du minst anar det

Lista 3

15 musikstycken som jag gärna lyssnar till och som jag ska bränna ned på en skiva för att slippa leta i cd-hyllan varje gång jag vill koppla av fullständigt. Ingen inbördes rangordning. (Flygeln under rubriken är en telefon med välljudande tangenter)

Ave Maria med Birgit Nilsson (Schubert)
O helga natt med Jussi Björling (Adam)
Adagio i stråk- och orgelversion (Albinoni)
Toccata och Fuga i d-moll på stor kyrkorgel (Bach)
Air på stråkar (Bach)
Jesu bleibet meine freude på piano (Bach)
Radetzkymarsch med Wienerfilharmonikerna (Strauss d.ä.)
Trumpetkoncert (Haydn)
Cavatina på gitarr med Göran Sölcher (Myers)
Pomp and circumstances March nr 1 (Elgar)
Just a closer walk with thee med Eureka brass band
Bolero (Ravel)
O come all ye faithful med stor kör i kyrka (Francis)
Habaneran ur Carmen (Bizet)
Dimman lättar (på harpa) ( Nielsen)

tisdag, maj 23, 2006

Religion?


Efter gårdagens religionsbetraktelse ska jag visa några få av alla de sidor jag regelbundet besöker för att få ta del av religionens obehagliga baksida. Just nu intresserar mig Knutby mest. Kristi Brud, eller Jesu Maka som hon kallas numera, säger sig vara skygg och ovillig till massmedial exponering. Ändå verkar hon ständigt söka kontakt med skvallertidningshyenorna. Jag har lyssnat till några teveintervjuer med henne och förundras över det komplett förvirrade pladdret. Hon avbryter sig själv i varje mening och svävar ut i något annat ämne som inte heller avslutas.

Här är några intressanta nätadresser

http://www.fossmo.se/ Här har Helge Fossmo börjat tala ut. Den dag han avslöjar det han vet och har varit med om, kommer ett antal medlemmar i Knutby FFS att hämtas till polisförhör.

http://www.flashback.info/showthread.php?t=103292&page=3502Här debatterar medlemmar som har nära kontakt med sektavhoppare från Knutby. Ett imponerande och bitvis fullständigt häpnadsväckande stycke nutidshistoria.

http://www.webfixaren.com/eksten/index.asp?lank=gastbok Detta är en energisk maranatahojtare från Svalöv i Skåne som titulerar sig pastor, men som inte leder någon församling. Hatet mot HBT-personer är så starkt och onyanserat så att det bara blir eländigt och fånigt. Skratta åt den tragiska figuren!

http://www.sanningen.nu/ Här skriver en märklig person som enligt egen utsago, har rätt att störa Kyrkans gudstjänster eftersom dessa leds av präster som inte följer Guds ord. Även denne man sjuder av hat mot HBT-personer.

http://www.valfridsson.net/servlets/guestbookServlet?id=10 En gästbok som blivit tummelplats för allehanda märkliga personligheter,

http://www.usc.edu/dept/MSA/quran/ Koranen översatt av de tre mest respekterade tolkarna. Koranen kan enligt imamerna inte översättas exakt till något språk eftersom det är Guds ord till Muhammed på arabiska.

http://www.usc.edu/dept/MSA/reference/searchhadith.html Haditherna som är godkända korantolkningar

http://www.sanningenomislam.se/utdrag_ur_koranen.asp Några kristnas syn på Islam

http://web.telia.com/~u36115637/ Gnostiska biblioteket

http://www.in2greece.com/swedish/index.htm En bra sida om grekisk mytologi

http://user.tninet.se/~npt994z/ En som ifrågasätter historien om Jesus från Nasaret

http://www.islamiska.org/s/kors0.htm Muslimernas syn på Jesus från nasaret

http://www.proaxis.com/~deardorj/legends.htm Några obibliska historier om Jesus från Nasaret

http://www.proaxis.com/~deardorj/ecumensm.htm#EN Några teorier om vad Jesus från Nasaret gjorde mellan 12 och 30 års ålder (The lost years)

http://www.teosofiskasamfundet.a.se/sriram.html Teosofi

http://www.sokaren.se/INDEX33.HTML Vedanta

http://www.sokaren.se/INDEX33.HTML The Nag Hammadi Library

http://mosaic.lk.net/g-qumran.html#scrolls Qumran

http://www.loc.gov/exhibits/scrolls/toc.html Dödahavsrullarna

http://members.tripod.com/~Xenux/index.html Scientologi

http://www.eaec.org/svenska/CitatAvUlfEkman.htm JDS del 1

http://www.eaec.org/svenska/GudsRikeAr.htm Jds del 2
JDS (Jesus died spiritually) är en fantastisk historia som Kenyon, Hagin, Copeland och Hinn skapat efter alldeles för mycket nattvardsvin. Ulf Ekman och hans svärfar Sten Nilsson, är de främsta JDS-anhängarna i Sverige

http://www.venganza.org/index.htm FSM (humorvarning!) För att avsluta med något riktigt roligt!

http://www.artdata.slu.se/Humlor/Index_humlor.htm Jag är helt fascinerad av humlor! Jag kan sitta länge i en Rhododendronbuske och låta humlorna krypa på mig. Det du Tokman!

måndag, maj 22, 2006

Religion


Religion kan och bör vara en tro på det goda, en tro att samlas omkring, i förtröstan och medmänsklig omsorg. Så kan det också tyckas vara när man betraktar till exempel den svenska delen av kristenheten med alla fantastiska kyrkliga verksamheter för olika åldrar.

Dock finns det en mörk baksida. Svartrockarna som arbetar energiskt i sina mörka kammare, för att främja den befängda uppfattningen att människor skulle ha olika värde, ger sig inte.
Den gyllene regeln som tillskrivs Jesus från Nasaret, har inte någon framträdande plats i deras agenda och de har blivit högljudda.

Ekman, Amritzer, Waldau, Fossmo, Gärtner, Kalin, Green, är bara några av alla namn som jag helst vill glömma, men de representerar mörka krafter som inte får glömmas.

Hur kan ett gäng religiöst fanatiska stollar ha fått för sig att Jesus från Nasaret skulle ha klassat in människor i olika värdegrupper? Alla människors lika värde, oavsett kön, sexuell läggning och nationellt ursprung, är så naturlig, att blotta tanken på åtskillnad, tyder på ett allvarligt feltänk. Huvudsäkringen måste ha löst ut och minst tre skruvar lossnat hos en människa som inte inser ett så obestridligt faktum som att alla människor har samma värde.

Det ligger nära till hands att betrakta islamistiska terrororganisationer som extrema uttryck för en våldsam ideologi, men jag är övertygad om att många extremkristna skulle använda lika våldsamma metoder för att nå målet, om inte västvärldens massmediala öppenhet begränsade handlingsutrymmet.

Religiös fanatism leder till gränslöst och spärrfritt förakt för oliktänkande. Om inte samhället och kulturen sätter gränserna, får svartrockarna fritt spelrum och de goda krafterna hotas.

Islamismen, det vill säga det politiserade Islam, kan bara utvecklas i länder utan demokrati, tryckfrihet och mänskliga rättigheter. Den stora invandringen av muslimer till Sverige, är därför inget hot även om jag anser att Perssonligan går väl långt i islamkramandet, men vi vet ju numera orsaken till gullandet. Röstfiske i grumligt vatten!

I kristna sekter som Knutby FFS och några andra som inte blivit lika kända för allmänheten ännu, för att där inte avslöjats något spektakulärt mord, finns ingen demokrati, tankefrihet eller jämlikhet/jämställdhet. Där utvecklas inom sekterna samma maktstruktur som i islamistiska stater och främst pingströrelsen har ett tungt ansvar för att sektledarna kan fortsätta sitt stolleverk.

Jag är glad över att tillhöra Svenska Kyrkan trots de svartrockar som finns kvar där. De är i min ålder och snart bara trista minnen. KG Hammar har varit den ledande och samlande kraften i Kyrkans förnyelsearbete, men han har inte varit ensam och de övriga finns kvar.
Trots att jag högaktar KG Hammar, undrar jag ofta över hur det hade sett ut om Martin Lönnebo hade blivit ärkebiskop. Det hade nog blivit mindre politiskt tumult, men förmodligen liknande eftertänksamt och stimulerande sökande. http://www.amosmagasin.com/ArticlePages/200604/11/20060411110355_Headline511/20060411110355_Headline511.dbp.asp

Fiskesäsong

Fisk är gott och fiske är spännande. Klicka på rubriken så får du se när dotterdotter Anna hjälper mig med fiskeutrustningen.
Stora fiskar är bara till besvär. Krångliga att få upp på stranden utan att linan går av. Ett elände att rensa och inte särskilt goda som människoföda
(Enligt min ringa mening)
(Gäller inte lax)
En fin liten abborre till frukost är mums för de flesta
Att fiska tillsammans är mys
Fiska tillsammans på natten är dubbelmys (rosafluffdekorationer på metspöna är obligatoriskt vid nattmete)
Varför nappar det aldrig?
Men gör nåt nudå!
Nu ska krokarna slipas
På stora och små wobblers
Rullar ska smörjas. Linor ska bytas. linöglor ska inspekteras.
Det är dags för en ny fiskesäsong!

tisdag, maj 16, 2006

Smultron

I dag slog den första blomman ut i min smultronrabatt
Klicka på bilderna
I rena glädjeyran satte jag igång ett pizzabullbak.
Baka ut en tunn pizzadeg. Lägg på krossad tomat med sweet
chilisås. Täck med finhackade kantareller och skinka. Rulla ihop
pizzan och skär i bitar som läggs i bullformar. Strö över riven
cheddarost och grädda i cirka femton minuter.
Uppdatering fredag 2/5 2008 - Årets första smultronblomma slog ut.

Tvättdag och hunger

I dag är det tvättdag och maskinen ska fyllas fyra gånger vilket sysselsätter mig från 7.00 på morgonen till 15.00 på eftermiddagen. Av någon besynnerlig anledning blir jag matfixerad under tvättdagarna. Jag tänker bara på mat och vad jag ska äta till lunch.
Många som hör mig prata om mat och dryck, tror att mitt kylskåp ser ut så här.
Klicka på bliderna så blir de tydligare.
Fel! Nu ska jag visa några av mina favoritmatlagningsresultat och därmed förbundna produkter. Här är ingredienserna till en sanslöst god korvgryta vars recept finns här http://germundandersson.blogspot.com/2006/01/favoritmat.html
Smaklig måltid!
Grillad fläskkarré är gott.
Gräddstuvad pyttipanna är också gott
Rotsakspytt med vegoburgare är nyttigt och gott, men det ska vara en stark sås till. Krossad tomat med sweet chili, paprikapulver, sambal oelek och aiwar.
Varma mackor med brieost, kassler och
Polarbröd är praktiskt och gott
Kontaktgrillade kryddstarka korvar smakar bra
Potatis är godast kontaktgrillad. Smörj grillplåtarna med olivolja. Två centimeter tjocka potatisskivor grillas i 20-25 minuter eller tills ytan ser ut som på bilden. För egen del saltar jag inte eftersom det blir så mycket smak av den kryddade olivoljan
Det behövs inte många kryddsorter för att laga god mat
Gree Tchaé Orient efter maten
Eller kaffe. Se http://germundandersson.blogspot.com/2006/04/kaffe.html
Hemlagat godis
Mera hemlagat godis
Guinness är alltid gott och godast är den alkoholsvaga sorten som säljs i livsmedelsbutikerna

måndag, maj 15, 2006

Personlighetstest och Towel Day

På bloggen andlig resa http://andligresa.blogspot.com/ fann jag detta personlighetstest.
Your Element is Metal
Your power colors: white, gold, and silver
Your energy: contracting
Your season: fall
You are persistent (and maybe even a little bit stubborn).If you see something you want, you go for it.You have a lot of strength, and it's difficult to get you down.Very logical, you tend to analyze everything going on in your life.


Mitt element är definitivt metall. Tar jag i en bräda och en spik samtidigt, kroknar spiken direkt, men ge mig ett svetsaggregat och några stålvinkelprofiler så kan det resultera i ett metallurgiskt konstverk.

I dag samlades vi några från http://ungdomensark.se/ i den nya lokalen och planerade det arbete som återstår för att det ska bli ett gym, en pingishall, en boxningsring och ett café.

En fotograf från Enköpingsposten dokumenterade den nuvarande röran och jag hoppas att han gör ett nytt besök hos oss när det blir dags för invigningsfest.

Huvudkandidaten till posten som länspolismästare har deklarerat att hans viktigaste uppgift är kampen mot drogmissbruk och ungdomsgängbildning, vilket borde göra honom välvilligt inställd till vår förening.

Om vädret är gynnsamt på onsdag denna vecka blir det en hojtur till Stockholm för lunch med dotter Karin på http://www.hermans.se/

Deras vegetariska delikatesser förtjänar ett eget blogginlägg.

Kristi himmelsfärds dag sammanfaller i år med http://www.towelday.kojv.net/ Glöm inte att medföra en lämplig handduk denna dag!

fredag, maj 12, 2006

Lista 2

Nu är det dags för en negativ lista.

15 aktiviteter/händelser/fenomen som jag helst undviker.

Starta en ovillig gräsklippare
Batteritorsk i kameran just när jag möter en hasselsnok
Regnutbrott när jag har 10 km kvar att cykla hem
Tvätta fönster
Otrevliga ljud från bilens framvagn
Onödigt segdragna vintrar
Onödigt korta somrar
Grus på asfaltvägar där jag vill åka motorcykel
Spilla kaffe på en snygg slips
Priset på Erdinger Weissbier
Svagt kaffe
Skällande/bjäbbande hundar
Långa kassaköer på ICA
Dåligt bäst-före-datum på kabanoss när jag är grillsugen
Lång transportsträcka från idé till handling

torsdag, maj 11, 2006

DNA(Douglas Noel Adams

Grillfest i sommarvärmen

Tröjans baksida förklarar handdukens betydelse


Dagens datum för fem år sedan, drog Douglas Noel Adams sitt sista andetag och världen förlorade en stor författare med klurig och abstrakt fantasi. Som hyllning blev det en extra Towel Day för mig i dag. Glöm inte att ordinarie Towel Day är om två veckor 25 maj!

http://www.douglasadams.se/
http://www.towelday.kojv.net/
http://greatzarquon.tripod.com/
http://www.bbc.co.uk/radio4/hitchhikers/index.shtml
Lite om den nya filmen
http://video.movies.go.com/hitchhikersguide/global/index_street.html?countryID=us&section=undefined&datastr=undefined&pastStreet=1&

ReklamUngdomens Ark /Neptuns Ark
Vi som vill vara i farten
I sommar

Föreningen för dig som vill stödja Enköpings kommuns ungdomar.


Neptuns Ark har funnits i olika former.
Att verka i en ideell förening, ger korta beslutsvägar och möjlighet att styra verksamheten snabbt. Därför har vi valt den modellen.

Ungdomens Ark / Neptuns Ark är en förening för Enköpings ungdomar. Föreningens målsättning är att hjälpa ungdomarna till ett bra liv i samhället. Vi har ett gott samarbete med kommunens olika förvaltningar och med polisen.Så klart vill ni ha ert ytterområde fräscht i sommar!

Vi är en grupp ungdomar som inget hellre vill än att få sysselsättning under sommaren. Vi utför alla typer av enklare arbeten. Förra sommaren fick vi förtroendet att städa större delen av Myranområdet med gott resultat.

Vi har vuxna arbetsledare med oss.

Ni betalar oss vad ni tycker att vår insats är värd. Ni betalar till vår förening så blir ni på köpet medlemmar och stödjer därmed föreningen.

Du som får den här foldern i din hand, kanske själv vill delta aktivt som handledare för våra ungdomar. Låt oss höra av dig!Stadgar för föreningen Ungdomens Ark

§1 - Syfte
Föreningens syfte är att hjälpa ungdomar inom Enköpings Kommun att få ett bra liv i samhället.

§2 - Medlemsskap
Medlem kan var och en bli som biträder föreningens syfte och verksamhet. Både fysisk och juridisk person kan bli medlem. Medlem som uppträder på sådant sätt att det motverkar föreningens verksamhet och/eller anseende kan uteslutas ur föreningen. Beslut om inträde eller uteslutning fattas av styrelsen.

§3 – Verksamhet
Föreningen verkar för sitt syfte genom att motivera ungdomar till studier och arbete, meningsfull fritidsverksamhet, social kompetens och träning, laglydighet, drogfrihet m.m.

§ 4 - Medlemsavgift
Medlemsavgiften fastställes av årsmötet och skall vara betald före utgången av januari månad varje år för att medlemsskapet ska vara giltigt.

§ 5 - Års- och föreningsmöte
Ordinarie årsmöte hålls innan utgången av april månad varje år. Kallelse till årsmöte eller extra föreningsmöte skall ske senast tre (3) veckor innan. Extra föreningsmöte kan hållas när styrelsen så beslutar, eller om minst tio (10) procent av medlemmarna så begär skriftligt.Förslag som önskas bli behandlade på års- eller föreningsmöte skall vara styrelsen tillhanda senast två (2) veckor innan.

§ 6 - Årsmöte
Årsmötet ska först ta ställning till om det är stadgeenligt sammankallat och sedan välja ordförande och sekreterare för mötet samt två (2) justeringsmän samt fastställa dagordningen. Därefter skall behandlas styrelsens berättelse för det gångna verksamhetsåret samt styrelsens ekonomiska redovisning och revisorernas berättelse. Mötet skall också fatta beslut om styrelsen skall beviljas ansvarsfrihet samt fastställa medlemsavgiften för kommande verksamhetsår.Styrelsen ska lägga fram en kortfattad plan för kommande verksamhetsår. Därefter ska årsmötet förrätta val för tiden till nästa årsmöte av:en (1) ordförande, fyra (4) ordinarie ledamöter, en (1) suppleant, två (2) revisorer, två (2) revisorssuppleanter, valberedning inför årsmöte med tre (3) ledamöter varav en (1) skall vara sammankallande.Valda enligt ovan skall vara myndiga. Dock behöver inte en (1) ordinarie styrelseledamot liksom en (1) ledamot i valberedningen ha uppnått myndighetsålder.Styrelsen utser inom sig vice ordförande, kassör och sekreterare. Styrelsen har sitt säte i Enköping och kan vid behov till sig adjungera ledamöter. Sådan adjungerad ledamot har dock inte rösträtt.
Efter valet skall frågor som hänskjuts till mötet av styrelsen och/eller medlemmar tas upp till behandling.

§ 7 - Eventuell upplösning av föreningen
Beslut av eventuell upplösning av föreningen kan fattas av års- eller föreningsmöte under förutsättning att minst tre fjärdedelar (3/4) av de närvarande röstar för detta. Mötet beslutar sedan med enkel majoritet om vad som skall göras med föreningens eventuella tillgångar utifrån föreningens syfte.
Om Ungdomens Ark. Inriktning och arbetssättMålgruppen för Ungdomens Arks arbete är ungdomar som är i stort behov av stöttning för att ges tillträde till samhällets aktiviteter. Ungdomens Ark ska aktivt fånga upp och lyssna till vad ungdomen själv vill och har för intressen. Utifrån det försöker vi finna förberedande vägar för att lotsa ungdomen in i de verksamheter som redan finns etablerade.Vi är redan många i samarbete. Nämnas bör: EHB, skolan, fritid, socialförvaltningen, lokala köpmän, föräldrar, ungdomarna, polisen m.fl.
Vill du stödja föreningen eller aktivt engagera dig? Läs mer under

medlemsskap.
Varje engagemang leder oss närmre en harmonisk och trygg kommun där våra ungdomar har en betydande plats.


Fritid


FiskeSkateboardSjälvskyddKroppsvårdHårvårdSmink och manikyr
Arbete
KlottersaneringStädning av Mälarens öar under sommartidRenoveringar av kommunens skräp- och hittegodscyklarParkeringsvärdar
Vardagskunskap
Matlagning och bullbakStädning och hygienSköta egen ekonomi, betala räkningar, gå till banken m.m.
Vardagsstudier
MopedförarbevisDatorhantering, Word/Excel/InternetSäkerhet vid användande av Internet
Att söka arbete
Genom arbetsförmedlingen ges kunskap i att söka arbeteHur man skriver en meritförteckning (CV)Förberedande lärlingskurser m.m.Kontakt med fackliga organisationerLära om arbetslivet genom facket
Etik och moral
Livsåskådning genom samtal med kyrkan som stödLag och rättSamtal och umgänge med dem som har hamnat snett och återkommit till ett normalt samhällsliv.
Föräldrar
FöräldravandringarStödsamtal i nätverk
Bli medlem i Ungdomens Ark
Vem kan bli medlem?
Föreningen Ungdomens Ark arbetar för att ge alla ungdomar i Enköping en chans till utveckling. Alla som stöder föreningens syfte är välkomna att bli medlemmar.
Varför ska jag bli medlem?
Ditt medlemsskap är viktigt eftersom det visar att du bryr dig om våra ungdomar och ger oss ditt stöd i vår ideella verksamhet.
Vad kostar det att bli medlem?
Medlemsavgiften per år är:
Under 20 år20 kr
Över 20 år50 kr
Juridisk person100 kr
Hur blir jag medlem?
Du kan betala in avgiften till vårt konto i Sparbanken, Enköping. Clearingnummer 6305-5, konto 04 295912-2.

Ange namn, adress, telefon och om du har en e-postadress.
Du kan också betala kontant till någon i styrelsen eller skicka medlemsavgiften och uppgifter om namn, adress och telefonnummer till vår föreningslokal:

Neptuns Ark

Hornugglegränd

7745 61 Enköping

Ungdomens Ark

Polisstyrelsen i Uppsala Län verkar ha enats om att föra fram Erik Steen som huvudkandidat till posten som länspolismästare. Steen säger att han om han blir utsedd, först ska granska ekonomin.

Håll tummarna för att han då, på samma sätt som jag resonerar, inser att brottsförebyggande är billigare än brottsutredning.

Hans viktigaste mål är att förebygga drogmissbruk
och bildande av ungdomsgäng.
Bra! Lysande! Föredömligt!
Vilket för oss in på Enköpings drog- och ungdomsproblem som vi i Ungdomens Ark/Neptuns Ark, försöker bearbeta efter bästa förmåga. Just nu går det mycket energi till att rusta upp den fantastiska lokal vi disponerar. Där ska det bli ett café, ett gym, en boxningsring och en pingishall.
De unga damera fixar väggarna i caféet och herrarna fixar golvet i boxningsrummet.