torsdag, maj 04, 2006

Jag är manisk!



Det finns några beteenden som gör mig irriterad.

1- Bilförare som kör med enbart parkeringsljus tänt, i tron att det duger som varselljus. Varselljus ska enligt vägtrafikförordningen ha en ljuseffekt motsvarande cirka 20 watt per ljuspunkt. Parkeringsljus är normalt på 5 watt. Dessutom anger beteckningen ”parkeringsljus” tydligt vilket användningsområde som avses. Om bilen inte är utrustad med så kallat varselljus, ska den framföras med halvljuset tänt. Många bilar har symboler på ljusmanöverreglaget som orsakar förvirring för den som är oteknisk. Varselljus, positionsljus och parkeringsljus, blir en obegriplig definitionsröra.
Om du är osäker på vad som är vad, råder jag dig att göra följande kontroll: Tänd parkeringsljuset och betrakta ljuseffekten. Tänd positionsljuset och jämför. Samma ljuseffekt! Absolut förbjudet som enda färdbelysning.

2 - Folk som säger media, centra, och fora vilket är latinska pluralformer, när de avser medium, centrum och forum i singularis. Exempel: Ett media, ett centra och ett fora, innebär antalsbestämning i singularis och subjekt i pluralis. Knäppt eller hur? I korrekt språkbruk heter det ett centrum - flera centrum, ett medium - flera medium, ett forum – flera forum. Punkt!

3 - Freoner. Jösses! Där råder verkligen begreppsförvirring. När journalister i allmänhet skriver eller säger freoner, avser de produkter som innehåller kol, fluor och klor (CFC). Uttrycket ”freoner” härstammar från de första upptäckterna av den skadliga inverkan som aerosoldrivgaser hade på ozonskiktet runt vår planet. Aerosolförpackningar (sprayburkar) hade oftast en drivgas som hette Freon och som tillverkades av företaget Dupont. Freon är ett varumärke och ingen allmän produktgruppsbenämning. CFC ingår också ofta i porösa syntetiska isolationsmattor, köldmedel för klimatregleringsanläggningar (air condition), kyl och frys samt i tvättmedel för ultraljudsanläggningar.

Det här med "freoner" är samma språkliga fenomen som när folk i allmänhet kallar alla mopedscootrar för Vespa trots att Vespa är varunamnet för en produkt från Piaggio och det finns ett hundratal scootermärken. Från början kallades alla dammsugare för hoover bara för att Hoover var den ledande tillverkaren.

Tänk om alla bilar skulle kallas för fordar bara för att Ford var störst först.

Nu ska jag försöka komma på något som jag tycker är bra bara för att sommaren ser ut att drabba oss med full effekt i dag och det är ju bra i sig.

Det blir nog utegrillning och hojtur i dag.

Inga kommentarer: