måndag, april 24, 2006

Grubbel


I dag är det en sån där skum dag med religiösa grubblerier som jag har ibland på gott och ont.

Det börjar nästan alltid med att jag läser något om hur fanatiska islamister härjar under Guds täckmantel. Nu är det en stackare i Sudan som vill liberalisera Islam och som därför hotas av dödsstraff. www.tv4.se/nyheter/459283.html

Vad är det som driver fram dessa primitiva reaktioner?

En samling verser som analfabeten Muhammed påstod att han fick genom ängeln Gabriels förmedling i början av sexhundratalet (v.t.), är det religiösa fundament som år 2006, reglerar samhällen i stora delar av världen.

Vilket sanslöst vansinne!

Det verkar som att vi alla måste ha någon vetenskaplig bas att stå på för att känna oss uppdaterade. Eftersom de moderna naturvetenskapliga disciplinerna lyser med sin frånvaro i de länder vars statsskick präglas av Islam, blir Koranen deras vetenskapsfundament.

Nu är väl inte den kristna högern i USA så mycket bättre, men deras trånga omvärldsanalys har dock inte ett direkt och påtagligt inflytande över Kongressen och Senaten även om GWB himself, stundtals verkar ha blivit onödigt påverkad av stollerierna.

Fundamentalister av alla slag är farliga på grund av sin trångsynthet, men de religiösa fundamentalisterna är absolut farligast eftersom de tror sig veta att Gud står på deras sida och glatt viftar med hejarklacksflaggan när de missbrukar Guds namn och släpar det i blodbestänkt mark.

Våra egna hattifnattar Green, Kalin, Gärtner, Kristi Brud, Amritzer, Runar, Ulf Tokman med flera, är antagligen behäftade med samma defekt som övriga bokstavstrogna, men de hindras från att begå de värsta misstagen genom att de observeras av ett sekulärt reglerat samhällsmaskineri, som håller den juridiska lagboken högre än den religiösa.

Om nu Gud är allsmäktig utanför tid och rum och Jesus från Nasaret är/var Guds son, utsänd att hela mänskligheten, borde väl Guds mänskliga språkrör av i dag, ha den Gyllene Regeln som grundbult?

De fundamentalistiska ledargestalterna är i själva verket så vilsna och otrygga så att de måste ha stöd av sin lagtext för att kunna fungera.

När jag ser in i ögonen på ett litet litet barn, ser jag bilden av Gud.

När jag sitter i en skogsbacke och hör sus, kvitter och absolut tystnad, observerar jag spåren efter Gud och de är helt färska.

När jag ser spåren efter de charlataner och mörkermän som befläckar Guds namn i egna mörka syften, kommer alltid tanken att detta är ju fullständigt och hopplöst ologiskt. Detta är inte Guds verk!

En allsmäktig och enbart god Gud med mänsklighetens fromma som ledstjärna, skulle aldrig tillåta det religiösa vansinne som nu pågår över hela vår arma planet. Alltså är Gud varken god eller ond utan endast maskinisten som får allt att fungera, från virus till blåval och människa.

Det onda och det goda får vi själva administrera.

Allt detta enligt min egen högst personliga och ringa mening.

Förlåt mig bloggen! Du skulle ju vara en plats för minnen och dagliga uplevelser.


Inga kommentarer: