söndag, februari 26, 2006

Tiden och fysiken

Tid utan ände

Denna bok, skriven av Peter Coveny och Roger Highfield, är en fantastisk kunskapsresa från föreställningar om tid, via den newtonska mekaniken, Einsteins relativitetsteori, termodynamiken, kvantteorin, kreativ evolution till biologiska rytmer.


Om relativitetsteorin

”Kommer vi någonsin att kunna övervinna termodynamikens andra huvudsats?”, är den fråga som människan ställer till en superdator. Datorn svarar ”Data otillräckliga” Till slut efter årmiljoner av räknande kommer datorn fram till svaret, men då finns det inga människor kvar som kan ta emot svaret. Datorn vet nu hur man övervinner termodynamikens andra huvudsats
Och det vart ljus………..


Om fysikens lagar

Kanske var det Gud som valde dessa villkor och personligen ordnade den stora smällen så att livet och mänskligheten skulle kunna uppstå.

Gud kanske inte bara gjorde blåkopian och drog sig tillbaka. Han kanske är den som garanterar naturlagarnas giltighet.

Om atomen

Atomens historia började förmodligen i Abdera, en hamnstad i Egeiska havet, omkring 500 f.v.t. Leukippos och Demokritos (atomisterna) hade räknat ut en massa kloka teorier om atomen som tyvärr kom i glömska i skuggan av Platons och Aristoteles fördärvliga inflytande över vetenskapen. De hävdade att varje del kan delas upp i flera delar i oändlighet.

Om biotopers kontroll

Kapitlet om populationsdynamik behandlar Leonardo av Pisa (känd som Fibonacci) och hans biologiska balans som liknar Lovelocks Gaiateori.

Om de bilogiska rytmerna

Här får vi veta hur tallkottskörteln och melatoninet, påverkar vår mentalitet. Fortfarande vet vi inte hur denna lilla körtel, som är en utväxt på hjärnan, fungerar trots att den varit känd sedan antiken.

Inga kommentarer: